Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zašto diplomirane medicinske sestre i magistre sestrinstva imaju plaće kao prvostupnice?

MojFaks | Akademska četvrt, 30.10.2017.Zašto diplomirane medicinske sestre i magistre sestrinstva imaju plaće kao prvostupnice?

Vjerovali ili ne, diplomirane medicinske sestre i one s magisterijem u ruci i dalje primaju plaću kao da nemaju visoko obrazovanje. Naime, njihova plaća je i dalje prvostupnička, a to je i jedan od razloga zašto ljudi s ovim zanimanjem odlaze raditi u inozemstvo.

Diplomirane medicinske sestre i magistre sestrinstva ne osjećaju na plaćama to što su završile sedmi stupanj obrazovanja, donosi Večernji list.


Izvor: Novi list

Time mjesečno ostaju bez 1000 do 1 500 kuna, a to je i jedan od razloga zašto sestre odlaze raditi u inozemstvo, kaže predsjednica Nacionalnog saveza sestrinstva Slavica Berić, koja je na 16. stručnom skupu operacijskih sestara Hrvatske, održanom u Varaždinu, upozorila na neusklađenost koeficijenata za obračun plaća sestara s visokim obrazovanjem. One, naime, i dalje dobivaju plaću kao prvostupnice.

U Hrvatskoj radi oko 35 600 medicinskih sestara i tehničara, a visoku stručnu spremu ima ih oko tisuću


"Na državnoj razini trebalo bi donijeti uredbu o plaćama. Naše obrazovanje ide do sedmog stupnja, imamo među nama i doktorande znanosti i trebamo biti prepoznati u sustavu. Osim financijske, to bi bila i moralna satisfakcija", napomenula je Berić za Večernji.


Izvor: Pixabay

Obrazovanje, nerazumijevanje sestrinstva kao samostalne profesije, neusklađenost s potrebama za zdravstvenom njegom i nepovoljni uvjeti rada glavni su razlozi nezadovoljstva medicinskih sestara o kojima će predstavnici Hrvatske komore medicinskih sestara govoriti na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, najvjerojatnije za desetak dana.

...Na doktoratu, a plaćen kao 'bakalar': Docenti i doktori sestrinstva zarađuju kao prvostupnici...


...Mladi s diplomom Medicinskog faksa, ali bez budućnosti: Država im platila studij, a sad ih ne može zaposliti...


Slavica Berić još upozorava da je problem i zabrana zapošljavanja koja ljude čini nesretnima. U Hrvatskoj radi oko 35 600 medicinskih sestara i tehničara, a visoku stručnu spremu ima ih oko tisuću. Prema nekim procjenama, u zdravstvenim ustanovama nedostaje oko 12 000 medicinskih sestara. Samo u KBC-u Zagreb, primjerice, nedostaje ih između 600 i 700.


Izvor: Pixabay

Ako država ne želi da naše medicinske sestre s visokom stručnom spremom odlaze u inozemstvo u potragu za poslom, vladajući bi trebali nešto hitno promijeniti jer je stanje očito alarmantno. Cijeli članak o problemima medicinskih sestara u Hrvatskoj pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: YouTube


medicinske sestrediplomirane medicinske sestremagistre sestrinstvaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se