Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Reakcije studenata na Pravilnik: tko će predavati filozofiju u školama?

MojFaks | Akademska četvrt, 02.03.2016.Reakcije studenata na Pravilnik: tko će predavati filozofiju u školama?

Davno je Aristotel rekao kako su 'korijeni učenja gorki', a danas bi se svi profesori filozofije mogli zapitati: 'Ako se ti korijeni nalaze u Pravilniku o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja i nastavnika kakvi će nam biti plodovi?'.

U nacrtu Pravilnika koje je Ministarstvo obrazovanja pustilo u javnu raspravu predloženo je da nastavu filozofije i etike u srednjim školama uz profesore filozofije, diplomirane filozofe i magistre struke filozofije mogu držati i diplomirani sociolozi, profesori i magistri sociologije politolozi, kroatolozi, potom i diplomirani teolozi i profesori religijske kulture.

Ovaj propust koji ugrožava zaposlenje ionako krhke struke diplomiranih filozofa iznenadio je studente. No, ono što ih je iznenadilo još i više je nezainteresiranost javnosti za ovakve teme.

Još manje šanse za zaposlenje

Sara, studentica filozofije, zabrinuta je budući da ovaj prijedlog stvara sliku kako je studij filozofije zapravo beskoristan i nepotreban. "Ovaj prijedlog je jedna velika pljuska u lice i svim magistrima filozofije govori – upravo ste potrošili pet godina svog života, ni za što."

Marko, apsolvent filozofije, smatra ipak kako ovaj prijedlog ne utječe značajno na zaposlenje budućih filozofa jer su oni i onako marginalizirana skupina. "Male šanse za zaposlenje su nešto na što smo pristali upisom ovog studija. Mislim da bi bilo licemjerno od nas zahtijevati povlašteni status, kao da smo samo mi tržišno ugrožena skupina. Gdje je solidarnost o kojoj svi toliko pričaju?"


foto: članak iz Novog lista

Petar, magistar filozofije i ruskog jezika smatra kako se ovim prijedlogom ne otežava samo zaposlenje, već i satnice budućih profesora filozofije. "Ovo bi samo značilo da će za svaki predmet biti zadužen drugi profesor. Ako smo dosada imali jednog profesora iz filozofije, logike i etike, sada će ih biti tri. Da bi svaki od tih profesora mogao imati normalnu satnicu, morat će predavati na pet različitih škola. Apsurdno."

Devalvacija struke


Srednjoškolski i sveučilišni profesori promptno su se oglasili negodujući protiv Pravilnika koji očigledno devalvira njihovu struku.

Davor Pećnjak s Instituta za filozofiju pismom je upozorio ministra znanosti, obrazovanja i športa Predraga Šustara "da stručna sprema koja se dobiva završenim diplomskim studijem iz tih disciplina nije odgovarajuće vrste za izvođenje nastave filozofije", a reagirao je i Filip Grgić s istog Instituta, ali i brojni drugi predstavnici institucija, zaposlenici odsjeka i članovi studentskih udruga:

- Hrvatsko filozofsko društvo (HFD),
- Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju (HDAF),
- Udruga za promicanje filozofije (UPF),
- Hrvatsko logičko udruženje (HLU),
- Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
- Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,
- Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku,
- Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci,
- Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu,
- Odjel za filozofiju Sveučilišta u Zadru,
- Institut za filozofiju u Zagrebu,
- Udruženje studenata filozofije (Filozofski fakultet u Zagrebu),
- Udruga studenata filozofije "logOS" (Filozofski fakultet u Osijeku).

Ministar Šustar koji i sam uz diplomu PMF-a, ima i doktorat iz filozofije složio se i poručio kako će "sve nelogičnosti u Pravilniku biti ispravljene".

Filip Pavić
foto: Pixabay


studenti filozofijefilozofijasrednje školePravilniku o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja i nastavnikaPredrag ŠustarDavor PećnjakKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se