Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Plaćaju iz vlastitog džepa: Pet mjeseci od useljenja u nove domove subvencijama ni traga

MojFaks | Akademska četvrt, 15.03.2017.Plaćaju iz vlastitog džepa: Pet mjeseci od useljenja u nove domove subvencijama ni traga

Grešku riječkog Studentskog zbora platit će studenti jer još uvijek nisu ostvarili pravo na subvencioniranje smještaja u novim paviljonima na Trsatu. Naime, Zbor je trebao napraviti model po kojem će se naknade za subvenciju smještaja naplaćivati i listu studenata koji imaju na to pravo, ali to nije učinjeno.

Studenti su u novoizgrađene paviljone na Trsatu uselili u rujnu, ali još uvijek ne mogu ostvariti svoje pravo na subvencionirani smještaj. Prema pisanju Novog lista, ovoga puta je zakazalo vodstvo Studentskog zbora koje je to trebalo riješiti, a razlog nije poznat.


Izvor: Novi list

Od 700 studenata smještenih u Kampusu njih više od 50 posto, odnosno 370 studenata, ostvaruje pravo na subvenciju, a za tu svrhu Sveučilište u Rijeci osiguralo je sredstva, doznačilo ih Studentskom zboru i onda je "zapelo". Prema riječima studentice smještene na Trsatu, Studentski zbor je početkom veljače poslao obavijest o razvrstavanju studenata u tri kategorije, i to ovisno o financijskim primanjima na temelju kojih će se provest sufinanciranje smještaja u Studentskom naselju. Ujedno, studente su obavijestili da će isplata subvencija započeti početkom ožujka. Iako je već sredina ožujka, korisnica smještaja na Trsatu kaže kako studenti još nisu upoznati s time kojoj kategoriji pripadaju, piše Novi list.

Studentski centar sve preusmjerava na Studentski zbor i obratno


Više od pet mjeseci od useljenja u nove studentske domove subvencijama nema ni traga, a na upite studenata, kaže korisnica, u Studentskom zboru odgovaraju da su liste pripremljene, samo ih treba objaviti te kroz tjedan-dva kreće isplata. Studentica je kontaktirala i Studentski centar Sveučilišta u Rijeci koji upravlja smještajem. No, kaže kako Studentski centar sve upite preusmjerava na Studentski zbor koji očito ne daje točne odgovore, jer studenti o tome kako će isplate krenuti kroz tjedan-dva slušaju već – tjednima.  Činjenicu da Studentski centar nema ništa s isplatom subvencija potvrđuje ravnatelj Dinko Jurjević koji kaže kako je zadatak Studentskog centra bio sastaviti liste i dostaviti ih Studentskom zboru, a to je već u nekoliko navrata učinjeno.

...Loša gradnja na kampusu: Staklena vrata na kantini ozlijedila zaposlenicu Akademije...


...Riječki studenti nezadovoljni Kampusom: 'Grijanje se rano gasi, praonica je skupa, nemamo gdje pušiti'...


...Loša gradnja na kampusu: Staklena vrata na kantini ozlijedila zaposlenicu Akademije...


"Liste smo poslali u više navrata zbog toga što se one stalno mijenjaju pa ih moramo ažurirati. Zbog čega subvencije nisu isplaćene ne znam. Jedno vrijeme je bilo dosta govora o tome da se čeka novi način oporezivanja studentske zarade. Studentski je centar napravio sve što je trebalo, a koliko sam čuo Studentski zbor na listama intenzivno radi" kazao je Jurjević za Novi list.


Studentima će subvencija biti retrogradno isplaćena


Dinko Jurjević pojašnjava kako će studentima subvencija biti retrogradno isplaćena za sve  mjesece. Ističe da je cenzus za ostvarivanje prava na subvenciju 2.160 kuna, a studenti se dijele u tri kategorije ovisno o prihodima kućanstva. Tako prva kategorija umjesto punih 532 kune uz subvenciju plaća 360 kuna.  Ostale dvije kategorije studenata ostvarivat će pravo na manju subvenciju. Iako je odlukom Senata Studentskom zboru doznačeno više od 400 tisuća kuna za potrebe subvencioniranja smještaja studenti još uvijek ne znaju kojoj kategoriji pripadaju.


Izvor: lokalpatrioti-rijeka.com

Po svemu sudeći najlakše se ograditi s "nitko nije kriv" i ostaviti studente s upitnicima iznad glave i u neznanju o tome kada će ostvariti pravo na smještaj.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: Novi list


KampusTrsatriječki studentisubvencijapravo na smještajStudentski zborKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se