Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

500 ležajeva u oblacima: Pogledajte neboder koji bi uskoro trebao postati novi studentski dom

MojFaks | Akademska četvrt, 26.10.2017.500 ležajeva u oblacima: Pogledajte neboder koji bi uskoro trebao postati novi studentski dom

Dodatnih 500 kreveta namijenjeno je riječkim studentima u domu koji tek treba 'ugledati svjetlo dana'. Neboder HŽ-a u Prvomajskoj ulici uskoro bi trebao postati studentski dom, a nastojanja da se to ostvari traju već tri godine.

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci izdvojena su sredstva za izradu studije izvodljivosti za projekt prenamjene nebodera HŽ-a u Prvomajskoj ulici koji se već gotovo tri godine pokušava pretvoriti u studentski dom. Riječ je o bivšem prenoćištu HŽ Infrastrukture koje je Sveučilištu za jednu kunu ustupio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, s namjerom da se devastirani objekt pretvori u studentski dom, a posao je pripao sveučilišnoj tvrtki Kampus d.o.o, donosi Novi list.


Izvor: Radio Rijeka/Boris Kanazir

Iako se ideji pristupilo s puno entuzijazma, neboder još uvijek nije poprimio planirani izgled. Derutno zdanje tako je od bivše uprave Sveučilišta naslijedila sadašnja uprava koja preuređenje nebodera smatra ključnim infrastrukturnim projektom svog mandata. Natječaj za pretvaranje nebodera u studentski smještaj već je u nekoliko navrata raspisivan, no tvrtka Kampus d.o.o. do potencijalnih partnera koji bi uložili sredstva u adaptaciju nebodera nije uspjela doći.

754 mjesta za studente u studentskom naselju Trsat više nije dovoljno


Prema pisanju Novog lista, bivša je uprava nakon modela javno-privatnog partnerstva razmatrala i mogućnosti financiranja adaptacije putem EU fondova, no sadašnja uprava takav vid financiranja smatra presporim, jer kako pojašnjava rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, Sveučilište želi što prije osigurati dodatne smještajne kapacitete za studente.

...Je li ovo hotel ili studentski dom? Osječki 'starac' osvanuo u novom ruhu i oduševio sve studente...


...[FOTO] Zavirite u sobe! Najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj otvara vrata krajem mjeseca...


"Već nekoliko mjeseci intenzivno radimo na planiranju infrastrukturnog projekta preobrazbe nebodera u Prvomajskoj ulici u objekt studentskog smještaja. Iako smo nedavno osigurali smještaj od 754 ležaja unutar studentskog naselja Trsat na Kampusu, pokazalo se da je to nedostatno za sve zainteresirane studente. Ove godine je oko tisuću studenta koji su se prijavili za smještaj u našem Studentskom centru ostalo bez željenog smještaja. S obzirom na to da broj studenta koji dolaze na studij na Sveučilište u Rijeci iz drugih županija stalno raste, i ove godine je u strukturi studenta čak 54 posto onih koji nisu iz Primorsko-goranske županije. Kada tome pribrojimo i one koji jesu iz naše županije, ali ipak trebaju smještaj u Rijeci, jasna je velika potreba za dodatnim smještajem. Toj potrebi treba pridodati i želju da osiguramo smještaj za internacionalne studente tako da im uz mogućnost studija ponudimo i cjelovit studentski 'paket' koji uključuje i smještaj, na način kako je to u većini zemalja u Europi, a posebno u SAD-u", kazala je rektorica Samardžija za Novi list.


Izvor: Radio Rijeka/Boris Kanazir

Rektorica ističe da bi oni željeli što prije osigurati kapacitete od dodatnih 500 kreveta, pa im se opcija čekanja odgovarajućih infrastrukturnih EU projekta za tu namjenu čini presporom. No, nisu ni to isključili jer bi bilo optimalno da novi dormitorij bude financiran EU sredstvima.

Cijeli članak o domu koji će niknuti u neboderu pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: lokalpatrioti-rijeka.com


neboderRijekadomKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se