Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Smrzavanje u Osijeku: Cijele zime nema grijanja na fakultetu pa studenti na predavanjima sjede 'ubundani'

MojFaks | Akademska četvrt, 24.01.2019. Smrzavanje u Osijeku: Cijele zime nema grijanja na fakultetu pa studenti na predavanjima sjede 'ubundani'

Osječkim studentima Fakulteta agrobiotehničkih zaista nije lako. Grijanje na fakultetu ne radi zbog opterećenja kompresora pa siroti studenti nastavu slušaju u jaknama s rukavicama na rukama i kapama na glavama.

Kape, šalovi, rukavice, jakne i debeli kaputi obvezna su zimska oprema studenata u prostorijama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Zašto? Pa grijanje ondje cijelu zimu ne radi! "Grijanje na fakultetu ne radi već drugu godinu, a mi, promrzli studenti, u kaputima slušamo nastavu", obratili su nam se za pomoć studenti. Navode i kako se "griju samo prostorije dekanata i dekanov ured", piše Glas Slavonije.

Dekan voli naglasiti da je Fakultet agrobiotehničkih znanosti impozantna zgrada, a to što se studenti u njoj smrzavaju kao da nitko ne vidi... foto: fazos.unios.hr

Da grijanje zbilja ne radi kako treba i da studenti ubundani slušaju predavanja, uvjerila se ekipa Glasa Slavonije čim je došla na fakultet, i to na poziv samoga dekana prof. dr. sc. Krunoslava Zmaića, nakon što su ga kontaktirali primivši poruku studenata. Dekan Zmaić otkriva kako je riječ o zahtjevnom kvaru unutar sustava grijanja koji se dogodio početkom prosinca - trošak popravka je velik, a procedura od nabave do ugradnje novih dijelova, koji stižu iz Slovenije, nikako se ne može ubrzati.

Dekan tvrdi da nije istina da se grije samo njegov ured, ali ne i nastavnički kabineti i učionice


Prema riječima dekana Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, tu impozantnu zgradu od 18 000 četvornih metara smještenu u srcu osječkog sveučilišnog kampusa grije najkompleksniji sustav grijanja u Hrvatskoj - jedini sličan ima samo naš autobusni kolodvor. Tvrtke koje se bave održavanjem takvih sustava u Hrvatskoj stoga praktički i nema, pa se za dijelove u slučaju nužde mora posegnuti u druge zemlje Europske unije, poput Slovenije ili Italije. Na Fakultetu nisu ni pretpostavljali kako će već u sedmoj godini od stavljanja nove zgrade u funkciju, i to usred zime, morati potražiti hitan angažman takve tvrtke - i da će kvar sami papreno platiti!

...GRIJANJE JOŠ UVIJEK NE RADI, ODUZELI IM GRIJALICE: Studenti iz ovog zagrebačkog doma strave uče u jaknama, a to nije jedini problem...


"Riječ je o tome da imamo dva kompresora izvan funkcije koja su pregorjela zbog opterećenja. Zašto je do toga došlo, nitko ne zna. Provedena je javna nabava i natječajnim postupkom odabrana je firma Menerga iz Slovenije koja će nabaviti i ukomponirati nove kompresore u sustav, zajedno s tvrtkom Siemens, koja sve to treba isprogramirati. Riječ je o velikom trošku za Fakultet, od oko 600 000 kuna.", kazao je Zmaić za Glas Slavonije.

Studenti predavanja slušaju 'zabundani'... foto/izvor: Željko Šepić/Glas Slavonije

Dekan naglašava kako nije istina da se grije samo njegov ured i tvrdi da se studenti ne smrzavaju jer nastavnici sve kabinete i učionice griju grijalicama pa su, ističe, temperature u zgradi optimalne. O odgodi predavanja, kaže, nisu razmišljali jer moraju poštovati nastavnički kalendar, a nastavnici puštaju studente ranije kući te im dopuštaju da nešto kasnije dolaze na predavanja.

...Splitski fakultet studentima poslao obavijest da učionica gdje pišu kolokvij nema klupa: 'Ponesite čvrstu podlogu za pisanje'...


Na pitanje hoće li dodatno istraživati kako je došlo do puknuća skupih kompresora, dekan odgovara kako je jedino moguće istražiti tko je ugrađivao pumpe i kakve su pumpe ugrađene. Investitor projekta bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ugradnja kompresora kreće 28. siječnja i cijeli bi se posao trebao završiti do kraja prvog tjedna u veljači.

Do tada, studenti će se još dobar dio zime morati stisnuti u jaknama, a Fakultet će zbog grijalica, uz golemi račun za nove kompresore, "zaraditi" i tri puta veće račune za struju.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: FreePik/fazos.unios.hr


nema grijanjafakultet bez grijanjastudenti ubundani na predavanjimastudentiFakultet agrobiotehničkih znanostiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se