Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sve o fakultetima – iz prve ruke: Bivši studenti otkrili zašto bi MATURANTI trebali upisati BAŠ NJIHOV studij

MojFaks | Akademska četvrt, 11.05.2018.Sve o fakultetima – iz prve ruke: Bivši studenti otkrili zašto bi MATURANTI trebali upisati BAŠ NJIHOV studij

Lipanj označava početak polaganja državne mature što predstavlja vrlo stresno razdoblje za hrvatske maturante. Osim što moraju puno učiti, moraju i odlučiti koji će fakultet upisati. Izbora je puno, vremena malo pa niti jedan savjet nije naodmet, osobito kada savjete daju bivši studenti različitih fakulteta.

Prvi ispit iz državne mature ove školske godine održat će se 7. lipnja, a prva na redu za polaganje bit će glazbena kultura i to odmah u 9 ujutro. Glazbeni otvara sezonu pisanja državne mature pa su se zbog nje, kao i svake godine, maturanti pretvorili u prave marljive učilice pune stresa.

...'Što ćeš s tim kad završiš?': Studenti nam otkrili koje fakultete u Hrvatskoj smatraju beskorisnima...


...Predrasuda ili loša reputacija? Studenti nam otkrili na kojim fakultetima ne bi studirali NI U LUDILU i zašto...


...Razlozi da izdržiš do kraja: Najbolje stvari koje su studenti doživjeli na fakultetima u Zagrebu, Osijeku i Zadru...


"Koji studij upisati i na kojem fakultetu?",
pitanje je koje muči velik broj maturanata, dok su sretnici oni koji već znaju na koji faks ciljaju. No, dvojbi je puno jer srednjoškolci nikada ne znaju što ih čeka na fakultetu dok i sami ne iskuse studiranje. Nedoumice je lakše otkloniti kada iz prve ruke čujemo kako je na određenom fakultetu, a kako to čuti nego od starijih kolega?


Izvor: ncvvo.hr

Upravo zato smo zamolili bivše studente različitih fakulteta u Hrvatskoj da maturantima udijele savjet o tome zašto baš njihov fakultet trebaju upisati. Njihove odgovore složili smo po gradovima i studijima koje su naveli.

ZagrebIzvor: Pixabay

Budući da u Zagreb hrle tisuće studenata iz cijele Hrvatske te je njegovo sveučilište najveće, metropola je prva na redu. Zagreb obiluje različitim fakultetima koji nude određene studije i smjerove pa doslovno svaki maturant može naći nešto za sebe.

Fakultet elektrotehnike i računarstvaFoto: Darko Ba/arhiva MojFaks

"Maturante koji imaju afiniteta prema novim tehnologijama, računarstvu te istraživanju svakako ohrabrujem da upišu FER. Ako je neki fakultet u Hrvatskoj moderan, onda je to upravo taj koji se nalazi u Unskoj ulici u Zagrebu. Vježbe i nastava su na nivou, profesori vrhunski stručnjaci, a zaposlenje nakon fakulteta je uglavnom zagarantirano i to u vrlo kratkom roku. Također, vrlo je lako upoznati ljude sličnih interesa pa je tu prilika i za pokrenuti neki startup ili zajednički projekt", bivša studentica FER-a.

Filozofski fakultetFoto: Darko Ba/arhiva MojFaks

"Filozofski nije samo fakultet, Filozofski je način života. Mislim da se ni na jednom drugom faksu u Hrvatskoj nećeš sresti s toliko različitosti kao na FFZG-u. Posebna akademska kultura, poseban ritam života, nešto što ostaje s tobom zauvijek"
, bivši student.

Fakultet političkih znanosti


"Preporučila bih Fakultet političkih znanostima svima onima koji vole razmišljati izvan okvira, koji su znatiželjni i koji su željni znanja o svijetu u kojem živimo. Iako se s tim faksom relativno teško zaposliti, na njemu se stječe puno opće kulture, a nešto manje praktičnog znanja. Da bi studiranje FPZG-a imalo smisla u kasnijem životu, osim odlaženja na ispite, je nužno potražiti praksu van faksa jer jedino tako mogu doći do 'pravog' posla. Ali faks definitivno otvara brojna vrata...", bivša studentica.

Prirodoslovno-matematički fakultet


"Maturantima bih preporučio PMF jer nudi nešto što drugi ne nude. Nauče te kako razmišljati kritički i logično. A i osoblje je jako dostupno. Kolegijalnost je na visokoj razini, odnosno, bila je dok sam ja studirao", bivši student.

Pravni fakultet


"Pravni fakultet u Zagrebu preporučila bih onima koje zanima pravo i koji su spremni uložiti nemalu količinu vremena i truda u studiranje. Također, tijekom studiranja nude se brojne prilike dodatnog stjecanja znanja, kao što su Pravna klinika ili moot court, koji studentima daju uvid u praktičnu primjenu onoga o čemu slušaju na predavanjima. I bez obzira na to što možda do sada nisu bili previše upoznati s pravnim sustavom i institutima, uvjerit će se kako se radi o živopisnom i uzbudljivom aspektu života", bivša studentica.

Ekonomski fakultetFoto: Darko Ba/arhiva MojFaks

"Iako možda mislite da maturanti upisuju ekonomiju jer nisu znali što će, vjerujte da mnogi zeznu ako uopće razmišljaju na taj način pri upisivanju. No, one koje zaista zanima ekonomska znanost i sve ono što ona donosi, svakako bi trebali upisati zagrebačku ekonomiju jer će im profesori, redom stručnjaci svog područja, dati znanje koje će im kasnije služiti u karijeri. Osim toga, na Ekonomskom fakultetu je puno zanimljivih smjerova i zbilja svatko može naći nešto za sebe ako se već pronašao u ekonomskom području", bivša studentica.

RijekaIzvor: Pixabay

Jedan od većih sveučilišnih gradova u Hrvatskoj je definitivno Rijeka. Ovaj grad na moru nudi pregršt studija svojim studentima, a kako doznajemo, puna usta hvale sadašnji i bivši studenti imaju za studij Filozofije.

Filozofski fakultet: studij FilozofijeIzvor: fiuman.hr

"Studij filozofije na Filozofskom fakultetu u Rijeci trebali bi upisati maturanti koji žele naučiti razmišljati, te proučavati i analizirati svijet oko sebe. Profesori odsjeka za filozofiju imaju opušten pristup prema studentima, te su im uvijek na raspolaganju, a brucošima pogotovo to može olakšati prve tjedne i mjesece studiranja. Ne mogu se sjetiti niti jednog profesora ili asistenta koji mi je ostao u lošem sjećanju, dok po dobru pogotovo pamtim osnivače odsjeka, a to su: Snježana Prijić – Samaržija (današnja rektorica Sveučilišta u Rijeci), Elvio Baccarini, Boran Berčić i Nenad Smokrović. Makar sam spomenula ležernost u pristupu, nemojte imati dojam da ćete 'lako proći'. Ovdje se itekako radi i uči, no pozitivna atmosfera uvelike olakšava studiranje na fakultetu koji golica i potiče vaše moždane vijuge od prvih predavanja", bivša studentica.

Odjel za biotehnologiju i istraživanje lijekova


"U današnje vrijeme kada se mladima dosta teško zaposliti odmah nakon faksa Biotehnologija i istraživanje lijekova u Rijeci daje svojim studentima dosta široku lepezu znanja potrebnih za snaći se na tržištu rada. Iako se neki predmeti mogu učiniti kao potpuno nepotrebni u tom trenutku kad ih učiš na faksu zaista sam se našla nakon toga često koristeći znanja stečena na potpuno neočekivanim predavanjima i predmetima", bivša studentica.

OsijekIzvor: Pixabay

Centralna točka Slavonije godinama studentima pruža visoko obrazovanje iz različitih područja pa se tako gotovo svake godine pokreću novi smjerovi. Osim toga, Osijek je prvi grad u Hrvatskoj s pet friendly fakultetom.

...Pet friendly akademska destinacija: Prvi fakultet u Hrvatskoj otvorio svoja vrata kućnim ljubimcima – izdana i prva pseća iksica!...


Filozofski fakultet: studij Informatologije


"Svim maturantima preporučila bih da upišu Informatologiju jer tijekom tog studija steknu zbilja hrpu korisnih vještina i znanja, imaju projekte i aktivni su u društvu te imaju dobru suradnju s drugim fakultetima. Plus, mahom nalaze poslove odmah nakon faksa. Studenti koji su to završili rade po knjižnicama i muzejima, dobar dio toga radi se online jer na fakultetu postoje osnove web administracije i sl. Što znači da je fakultet vrlo 'up to date' s onim što tržištu treba. Po meni, to je jedini dobar studij na osječkom Filozofskom fakultetu (studirala sam na jednom odsjeku prije ovoga) jer su odsjek doveli u red i podigli. Osim toga, na studiju se nudi hrpa aktivnosti za studente, projekti, a studenti organiziraju različite skupove i simpozije po Hrvatskoj i Europi", bivša studentica.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologijaIzvor: Wikimedia

"Svim maturantima bih preporučila da upišu FERIT. Super je to što smo na prvoj godini svi slušali sve predmete – i elektrotehniku i programiranje pa ako si shvatio da si vise za drugi smjer nego onaj koji si upisao mogao si se lako prebaciti i nastaviti u drugom smjeru. Ja kao student elektrotehnike sam uvijek uživala u praktičnom radu za vrijeme laboratorijskih vježbi. Laboratorijske vježbe su uvijek bile super zanimljive jer si sam radio vježbe gdje si učio na zanimljiv način"
, bivša studentica.

PulaIzvor: Pixabay

Pula je unazad nekoliko godina postala prvi izbor za studij onih koje zanima informatika i srodna područja. No, Sveučilište Juraj Dobrila u Puli, često niže zavidne rezultate uspjehe na različitim studentskim i znanstvenim natjecanjima.

Odjel za informacijsko-komunikacijske tehnologije: studij Informatike


"Zašto je u jednu ruku dobro upisati smjer koji pokriva jako veliko područje? Informatika se u današnje vrijeme može pronaći u svakoj grani gospodarstva. Osim toga, na studiju sam uspio probati nekoliko programskih jezika, vidjeti i dio digitalne ekonomije, analitika, statistika, poslovni informacijski sustavi i još puno, puno toga. Na kraju sam zapravo krenuo u digitalnu umjetnost kao gradišku dizajner, a bez studija baš informatike mislim nikad ne bih otkrio interes prema tome. Na fakultetu se ne 'uči', na fakultetu se otvaraju novi pogledi na svijet", bivši student.

VaraždinIzvor: Pixabay

Grad na sjeveru Hrvatske ima istoimeno sveučilište, odnosno, Sveučilište Sjever. Osim toga, ondje se nalazi i popularni FOI koji je svake godine vrlo popularan među budućim studentima. Puno je izbora za upisati u Varaždinu iako prije primjerice 10 situacija nije bila takva.

Studij Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu SjeverIzvor: unin.hr

"Svoj bivši studij na Sveučilištu Sjever bih preporučio maturantima jer je riječ o jedinstvenom interdisciplinarnom studiju u području tehničkih znanosti koji obuhvaća široka područja multimedijske produkcije poput audio-vizualne tehnologije, tiskarske tehnologije, web dizajn i internetsko programiranje, vizualne komunikacije i dr. Profesori su pristupačni i uvijek spremni pomoći studentima" bivši student.

Dobiti informaciju i savjet iz prve ruke puno znači, a mi se nadamo da su bivši studenti barem malo pomogli budućim studentima u ovom stresnom razdoblju odabira fakulteta.

Ivana Petrić
foto: ferit.unios.hr


maturantisavjetibivši studenti savjetuju maturantefakultetstudijizbordržavna maturaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se