Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Što mislite o diplomskom studiju iz područja razvoja videoigara? Veliko DA!

MojFaks | Akademska četvrt, 21.05.2019.Što mislite o diplomskom studiju iz područja razvoja videoigara? Veliko DA!

Industrija videoigara u 2018. godini dosegla je vrijednost od 137,9 milijardi dolara pokazuje izvješće "Global Games Market 2018" i predstavlja jednu od najbrže rastućih industrija na svijetu. Sudeći po tome, potražnja za stručnjacima iz područja razvoja videoigara također će rasti.

U Hrvatskoj posluje 30-ak poduzeća koja se bave razvojem videoigara čiji godišnji prihodi rastu za više od 50%. Gotova sva poduzeća suočavaju se s nedostatkom obrazovnih stručnjaka. Uvođenje novih obrazovnih programa iz područja razvoja videoigara bio bi strateški važan korak za hrvatsku industriju videoigara i hrvatsko gospodarstvo.


Foto: Freepik

Da postoji potreba za takvim studijskim smjerom zna i doc. dr. sc. Mario Konecki s Fakulteta organizacije i informatike koji je tijekom travnja i svibnja posjetio New York University i Pennsylvania State University. Na sveučilištima je održao nekoliko predavanja iz područja tehnologije za pomoć studentima s invaliditetom u visokom obrazovanju. Na sastanku s Ericom Zimmermanom, zamjenikom Centra za videoigre Sveučilišta New York, razgovarao je o suradnji između Sveučilišta New York i Sveučilišta u Zagrebu na projektu izrade diplomskog studijskog programa u području razvoja videoigara. Riječ je o projektu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO) naziva Edu4Games - Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara.

... Sveučilište u Dubrovniku uvodi novi doktorski studij: ''Riječ je o jedinstvenom doktorskom studiju u Republici Hrvatskoj''...U sklopu projekta planira se razvoj diplomskog studijskog programa "Dizajn i razvoj videoigara" s četiri usmjerenja i četiri programa cjeloživotnog učenja: dizajner videoigara, programer videoigara, producent videoigara i umjetnički dizajner videoigara. Nositelj projekta je Akademija dramske umjetnosti, a partneri na projektu su Akademija likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet – Studij dizajna, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet organizacije i informatike. Vrijednost projekta Edu4Games je gotovo 4 milijuna kuna i u potpunosti je financiran iz Europskoga socijalnog fonda (ESF).

Na Fakultetu organizacije i informatike u rujnu prošle godine održana je konferencija 'Računalne igre 2018' gdje također bilo govora o važnosti industrije videoigara. Inicijativu za održavanje konferencije dao je doc. dr. sc. Konecki, a kao gosti predavači sudjelovali su renomirani stručnjaci hrvatskih poduzeća koja se bave razvojem videoigara.

...Daljnje školovanje u struci: Uskoro kreće diplomski studij primaljstva – evo gdje će biti...


Postoji srednjoškolski program


Značajan doprinos obrazovanju u području razvoja videoigara predstavlja i srednjoškolski obrazovni program "Tehničar za razvoj videoigara", odobren u svibnju ove godine kao eksperimentalni program. Već od školske godine 2019./2020. u tehničkoj školi Sisak provodit će se ovaj četverogodišnji srednjoškolski program, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

A.Z.
Izvor: Sveučilište u Zagrebu
Foto: Sveučilište u Zagrebu
razvoj videoigaradiplomski studijEdu4GamesKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se