Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

To je stav! Bili smo u centru epidemije ospica u Zagrebu, a odgovori studenata su predobri. 'Ne, nisam cijepljena i...'

MojFaks | Akademska četvrt, 25.09.2019.To je stav! Bili smo u centru epidemije ospica u Zagrebu, a odgovori studenata su predobri. 'Ne, nisam cijepljena i...'

S obzirom na sve veći broj novinskih članaka o epidemiji ospica i navodima stručnjaka da dobar dio oboljelih dolazi s područja općine Trešnjevka, naselja koje je izrazito popularno među studentima, zaputili smo se do najbližeg studentskog centra da izvidimo situaciju.

U dvorištu studentskog centra Ante Starčević, zatekli smo nekoliko studenata. Naša prva sugovornica je studentica pete godine novinarstva i kako nam govori ona ne živi u domu, već u stanu, a došla je pomoći kolegici oko useljenja. Zanimalo nas je koliko su studenti informirani i što  misle o čitavoj situaciji. 

"Vidjela sam na kratko na fejsu, ne čitam baš te vijesti ali čini mi se kao ono strka oko ničega. Apsolutno nemam nikakav strah, mislim da je to bespotrebno širenje panike, tko onaj slučaj plavi kit koji je bio totalni fail. Ne zamaram se medijima", govori ona i dodaje kako nije cijepljena.

Dvije studentice upravo su započele svoju prvu godinu života u domu Ante Starčević. Jedna od njih nam kroz smijeh govori da zna da je objavljena epidemija ospica, ali da ju nije strah jer je cijepljena. Isto nam govori i njena kolegica, te dodaju da ih je više strah ostalih bolesti nego ospica. 

...Poznato je tko je ostvario pravo na jednokrevetne sobe...


U dvorištu doma, sreli smo i studenticu Nikolinu koja smatra da bi bilo pametno provjeriti je li cijepljena. 
 
"Vidjela sam neke natpise i naslove i to je to. Nije me to doticalo jer mislim da sam cijepljena, ali nisam sigurna. Nisam planirala to provjeravati, iako bih možda trebala jer ću imati praksu u vrtiću i to sve. Što se tiče širenja zaraze, mislim da će to ostati na par izoliranih slučajeva", u razgovoru nam govori Nikolina. 

Među studentima ima i onih koji još uvijek nisu čuli za slučaj ospica. Student povijesti Krešimir prvu informaciju dobio je od nas, a na spomen epidemije ospica i oboljele s Trešnjevke izustio je jedno: "O, super!"

"E to se događa kada ljudi nisu cijepljeni. Ja sam cijepljen. Djeca koja se ne cijepe, ona ne dobiju bolest jer su ostala djeca cijepljena. Ali što je više te necijepljene djece to je veća ta mogućnost da se to opet vrati, i to je taj problem", objašnjava nam Krešimir. 

...Deterdžent, alkohol ili pak djevojka - studenti podijelili s nama 5 stvari koje obavezno nose sa sobom u studentski dom!...


Student Marin s FER-a govori nam da je pročitao jedan članak o epidemiji ospica, ali nije istraživao ništa detaljnije. 

"Trenutno nisam imao vremena za to. Znam da sam prebolio vodene kozice, pa mi je to bila neka poveznica da ovo sad neću. Cijepljen sam kao dijete, imam ožiljak. Uvijek postoji mogućnost epidemije. Mene nije strah, jer držim do zdravlja i do higijene, i pazim se. Ako što bude, prvi simptom koji mi bude, odmah ću ići prijaviti liječniku", govori nam Marin.  

Studenti doma na Šari nisu pretjerano zainteresirani za epidemiju ospica, a epidemiolozi u razgovoru za portal MojFaks govore da studentska populacija ne bi trebala imati razloga za strah jer su te generacije cijepljene. Što su još stručnjaci poručili, možete pročitati ovdje


Anja Zulić
Foto: MojFaks/Anja Zulić


ospiceŠarastudentski dom Ante StarčevićepidemijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se