Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti prozvali SC: 'Sve je manje voća u menzi, izbacuju nas iz doma zbog ultraša, a bitno da ravnatelj ima tri pomoćnika'

MojFaks | Akademska četvrt, 02.10.2018.Studenti prozvali SC: 'Sve je manje voća u menzi, izbacuju nas iz doma zbog ultraša, a bitno da ravnatelj ima tri pomoćnika'

Studenti u Splitu ljuti su na svoj Studentski centar jer smatraju da se za studente čini malo, ali da je zato Uprava SC-a uvijek dobro zbrinuta. O tome je pisao Studentski zbor Sveučilišta u Splitu na svojoj službenoj Facebook stranici te su ukazali na probleme koji muče studente, ali i do kakvih je zapošljavanja došlo u samom SC-u.

"Dragi studenti, počinje nova akademska godina. Nadamo se da ste se odmorili, uspješno položili sve ispite te da ste spremni za nove izazove. Kako vjerujemo da niste bili u mogućnosti pratiti sve novosti, evo vam presjek situacije koja će vas dočekati s početkom nastave...", objavljeno je prije nekoliko dana na službenoj Facebook stranici Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, a sve to garnirano slajdovima u kojima se proziva Studentski centar Split (SCST) za slabiju ponudu voća u restoranima, za manjak studentskih postelja, izbacivanje iz doma kako bi se primili ultraši, piše Slobodna Dalmacija.Međutim, studentski čelnici prozivaju vodstvo splitskog SC-a, sveučilišne sastavnice čije usluge koristi 20 000 budućih akademaca, i za puno ozbiljnije stvari. Pa tako, među ostalim, navode da su u prvih šest mjeseci rashodi za plaće zaposlenih u SC-u iznosili 12.024.693 kune, a da su u prvom tromjesečju tekuće godine porasli za 1.083.125 kuna i iznose 13.107.818 kuna. Ističu i kako je u prvoj polovici prošle godine četvero djelatnika SC-a zaposleno za stalno, dok je u istom razdoblju 2018. godine taj status dobilo čak 54 radnika, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ravnatelj SC-a i njegova tri pomoćnika


"Do razlike u rashodima za plaće radnika u prvih šest mjeseci 2018. u odnosu na prvih šest mjeseci 2017. došlo je isključivo zbog povećanja osnovice za izračun plaća radnika, i to temeljem jednoglasne odluke Upravnog vijeća SC-a, u kojem sjedi i predstavnik Studentskog zbora Josip Podrug, a na prijedlog bivšeg ravnatelja SC-a.", jedan je od odgovora koji se odnosi povećana izdavanja za plaće u iznosu većem od milijun kuna.

Izvor: scst.unist.hr

Navedeno je kako povećanje rashoda za plaće nije u nikakvoj vezi s brojem zaposlenika, štoviše ističu kako u 2018. broje dva zaposlenika manje.

"Ukupan iznos otpremnina u 2018. godini sukladan je financijskom planu, a odluku o isplati i visini otpremnina donijelo je jednoglasno Upravno vijeće u skladu sa zakonom. Preuzimanjem dužnosti ravnatelja u studenom prošle godine, zatečeno je 256 radnika, od kojih je čak 78 bilo s ugovorom na određeno vrijeme. Dakle, gotovo trećina od ukupnog broja zaposlenika. Isto tako, svi ti radnici su bili zaposleni od strane bivših uprava bez provođenja javnog natječaja. Ističemo da se ne radi ni o kakvom novom zapošljavanju, nego rješavanju radno pravnog statusa već zaposlenih radnika na određeno radno vrijeme i to na temelju provedenog javnog natječaja.", stoji u odgovoru SC-a.

Izvor: Facebook@Studentski zbor Sveučilišta u Splitu

U Upravi SC-a navode kako više od 90 posto nedavno stalno zaposlenih čine proizvodna zanimanja - kuhar, konobar, pomoćni radnik. Osim toga, poentiraju da su sukladno Pravilniku o sistematizaciji predviđena tri radna mjesta pomoćnika ravnatelja, od kojih je jedan zatečen na tom radnom mjestu, a početkom rujna 2018. je otišao u mirovinu. Riječ je o Smiljku Tolju (op. G.R.), a trenutno su na tim funkcijama Stenko Dell'Orco i Matko Matković.

Studenti tvrde da Uprava krije podatke o poslovanju


Tko konkretno stoji iza Facebook objave u kojoj se proziva uprava SC-a i zašto baš sada, uoči promjene rektora izlaze u javnost s ovim podacima, Slobodna je upitala Josipa Podruga, predsjednika Studentskog zbora. Podrug je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio kako upravo on, u ime Studentskog zbora, stoji iza spomenute objave i da su tek prije tri tjedna, na skupštini Upravnog vijeća SC-a, kojeg je i sam član, bili upoznati s novim izvješćem, a do danas, ističe, nisu dobili konkretne odgovore.

...Ima mjesta za turiste i rodijake, ali ne za studente: Splitski kolege ogorčeni jer za njih tijekom ljeta nema mjesta u domu..."Borimo se konstantno sa Studentskim centrom i ovo nema apsolutno nikakve veze s odlaskom rektora Anđelinovića. Nisu nam se dala jasna obrazloženja izvješća od ravnatelja SC-a te smo kolege i ja bili primorani reagirati na ovakvo stanje. Dobili smo šture odgovore od kojih izvješće nije obrazložio sam ravnatelj nego je zadužio nekoga iz računovodstva da to odradi.", napominje Podrug.

Podsjećamo, "rat" studenata sa splitskim SC-om počeo je još prije ljeta, a nastavio se za vrijeme ljetnih ispitnih rokova jer nisu mogli biti smješteni u domu zbog toga što je SC dio kreveta prepustio posjetiteljima Ultra festivala.

Izvor: Facebook@Studentski zbor Sveučilišta u Splitu

Ivana Petrić
izvor: Slobodna Dalmacija
foto:


studenti prozvali SCStudentski centar SplitstudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se