Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Svaka čast! U 'susjedstvu' besplatno studiranje i manje obaveza za sve trudne studentice i mlade majke

MojFaks | Akademska četvrt, 18.03.2019.Svaka čast! U 'susjedstvu' besplatno studiranje i manje obaveza za sve trudne studentice i mlade majke

Studirati i imati malu bebu nije lako pa su mlade majke zahvalne kada im profesori izlaze u susret što se ispita i drugih obaveza tiče. No, studentice s bebama sa Sveučilišta u Kragujevcu imaju razlog za veselje jer je donesena odluka da će studiranje za njih biti besplatno.

Jednoglasnom odlukom Senata Univerziteta u Kragujevcu podržana je inicijativa Sandre Miljaković, studentice prorektorice, za ukidanje troškova studiranja i smanjenja obaveza studenticama koje su u drugom stanju, kao i onima koje odgajaju djecu do jedne godine. Senat je jednoglasno odlučio usvajanje inicijative, ali nije moguće "nametnuti" takvu odluku fakultetima, piše Blic.

Za trudne studentice i studentice s djecom Univerziteta u Kragujevcu stigle su dobre vijesti... izvor: Wikipedia

Na ideju za samu inicijativu u sličnom obliku došao je još 2014. godine tadašnji predsjednik Studentskog parlamenta Nedeljko Mišić, izjavila je Sandra Miljaković. "Smatram da je ovo mali ustupak kojim možemo pozitivno utjecati na povećanje nataliteta barem na lokalnom nivou. Nakon gostovanja ministrice bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, koja je govorila o problemu odljeva mozgova i niskom natalitetu, željela sam da se ta inicijativa ponovo pokrene.", kaže za Blic Sandra Miljaković, koja je uputila dopis rektoru Univerziteta u Kragujevcu, profesoru dr. Nenadu Filipoviću, a ubrzo nakon toga inicijativa je dana na odlučivanje Senatu Univerziteta u Kragujevcu.

Ukinut će se troškovi školarine i svi troškovi studiranja i uvest će se mogućnost odsustva s nastave, vježbi, predavanja...


Nakon odluke Senata upućena je preporuka svim fakultetima u sklopu Univerziteta u Kragujevcu, kojom se predlaže da se trudnim studenticama i onima s djecom do jedne godine, daju sljedeće olakšice: ukidanje troškova školarine i svih troškova studiranja koji su navedeni u cjenicima usluga na fakultetima i mogućnost odsustva s nastave, vježbi i predavanja, a uz to i obaveznog uvjeta za izlazak na ispit. Sve to naglasila je studentica prorektorica Sandra Miljaković.

...Priče hrabrih studentica: Kako je studirati kad te kod kuće čeka dijete...Za sada nema informacija o tome koji je točan broj takvih studentica na Univerzitetu u Kragujevcu. Univerzitet u Kragujevcu je jedini koji podržao inicijativu ovog tipa. Sandra smatra da je podrška ovoj inicijativi znak da su na dobrom putu kada je riječ o poboljšanju statusa trudnih studentica i onih s malom djecom. Sljedeći Sandrin korak je prikupljanje podataka o tome koliko parova na Univerzitetu u Kragujevcu koristi usluge studentskih domova, a koji će se uskoro ostvariti u ulozi roditelja.

Izvor: Pixabay

"Ideja mi je da se takvim parovima omoguće posebne sobe u sklopu studentskih domova, u kojima će moći da žive zajedno, ali i da imaju sve neophodne uvjete za adekvatan odgoj djece u istima.", kaže Sandra.

Ova inicijativa u Kragujevcu je svakako pohvalna, a nadamo se da će se uskoro i u Hrvatskoj razmišljati o mladim mamama te trudnim studenticama i onima s djecom kako bi im olakšali studiranje. Ipak, i ovdje se radi na demografskoj obnovi i dizanju nataliteta.

autor: MojFaks
izvor: Blic
foto: Pixabay


trudne studenticebesplatno studiranjemlade majkeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se