Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Svake godine isti problem: Upisi počeli, a budući studenti još nisu dobili svjedodžbe

MojFaks | Akademska četvrt, 19.07.2016.Svake godine isti problem: Upisi počeli, a budući studenti još nisu dobili svjedodžbe

Nakon što su položili sve ispite državne mature i saznali da se mogu upisati na željeni fakultet, budući se studenti ipak još nisu riješili stresa. Naime, upisi na fakultete počinju ovoga tjedna, a maturanti još nisu dobili svjedodžbe.

"Na kalendaru i vremeniku provedbe ispita državne mature u ljetnom roku, koji je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, piše da je konačna objava rezultata državne mature 18. srpnja, a podjela svjedodžbi bit će 21. srpnja. Međutim, neki su fakulteti odredili upise već za srijedu (20. srpnja). Nije mi jasno kako će se djeca upisati bez svjedodžbi", rekla je za Glas Slavonije Sandra, majka budućeg studenta.

Konkretno, njezin je sin prošao na više studijskih grupa na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a upisi na preddiplomske sveučilišne studije toga fakulteta provodit će se u ljetnom roku 20. i 21. srpnja.

S obzirom na to da na upisu treba obvezno priložiti original svjedodžbe o završnom ispitu, budući se studenti pitaju trebaju li uopće dolaziti na fakultet bez svjedodžbe.

"Na upise treba svakako doći, kako smo i naveli na fakultetskoj mrežnoj stranici, bez obzira na to što naši budući studenti u tom trenutku neće imati svjedodžbe. Na upis treba donijeti kopiju osobne iskaznice i dvije fotografije te priložiti dokaz o uplati troškova upisa u iznosu od 530 kuna. Kandidati s invaliditetom trebaju na upis donijeti ispunjen Obrazac 1 studenti s invaliditetom - evidencijski list, a kandidati sportaši ispunjen Obrazac 2 – sportska evidencija", kaže dipl. pravnik Vlado Fotak, tajnik na Filozofskom fakultetu.

Što se svjedodžbe tiče, naš sugovornik ističe kako je budući studenti mogu naknadno donijeti i da to što je u trenutku upisa nemaju nije prepreka za upis.

"Svake godine imamo isti problem. Krajnje je vrijeme da se ti termini u srednjim školama i na fakultetima usklade i da budući studenti mogu sa svjedodžbama i ostalim potrebnim dokumentima doći na upis", zaključuje tajnik Fotak.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Shutterstock


maturantisvjedodžbeupisi na fakulteteSveučilište Josip Juraj Strossmayer u OsijekuKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se