Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Titule naše svagdašnje: Mladić ukazao na apsurd - kada postanete sveučilišni specijalist ne dobivate dodatak na plaću

MojFaks | Akademska četvrt, 07.03.2019.Titule naše svagdašnje: Mladić ukazao na apsurd - kada postanete sveučilišni specijalist ne dobivate dodatak na plaću

Luka Huzjak, 29-godišnji profesor njemačkog i slovačkog jezika, dakle magistar edukacije njemačkog i slovačkog jezika, preko portala MojFaks odlučio je ukazati na jedan apsurd. Pogađate? Radi se o visokom obrazovanju u Hrvatskoj.

Luka Huzjak osim što je završio Filozofski fakultet u Zagrebu, 2017. je diplomirao na poslijediplomskom specijalističkom studiju Vanjska politika i diplomacija na FPZG-u jer je imao interes za tim područjem, za diplomacijom. Budući da smatra da je bitno u javnosti što više govoriti o statusu specijalističkih studija kako bi studenti dobro odvagnuli isplati li im se upisati takav studij, kako bi se sadašnji specijalisti izborili za svoja prava, ali i u neku ruku barem budućim studentima usmjerili pažnju na problematiku priznavanja uvećanja plaća i sl., tj. na nešto što bi im moglo pomoći u daljnjem obrazovanju ili izboru zanimanja/profesije.

Izvor: smotra.uniri.hr

Upravo zato nam se i javio te napisao članak o spomenutom problemu. Evo što je Luka napisao:

"Hrvatska jednakih mogućnosti ili Hrvatska jednaka za sve" geslo je koje čujemo na medijskoj sceni. Nadalje, ima još tih krilatica: "Zemlja znanja", "Škola za život" reforma ova, reforma ona, a istodobno se mladi školuju, završe fakultet i odlaze u inozemstvu smatrajući da se negdje druge njihov trud i rad prepoznaje i cijeni.

Postavlja se pitanje jesu li 'škola za život' i 'zemlja znanja' samo floskule... izvor: skolazazivot.hr

Evo jednog primjera koji nam pokazuje koliko je praksa suprotna svim strategijama, poticajima na cjeloživotno obrazovanje i sl. inicijativama i dokumentima, odnosno da je ujedno i obrazovna politika neutemeljena i pusta priča. Kada uspješno položite poslijediplomski sveučilišni specijalistički studij i steknete akademski naziv sveučilišnog specijaliste određenog studija (univ.spec.) država javnim službenicima ne priznaje nikakav dodatak ili slično na taj stupanj znanja. Naime, sukladno članku 54. st. 2. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine 141/12) pravo na uvećanje plaće od 8% pripada isključivo radnicima koji imaju znanstveni stupanj magistra znanosti. Iako prema propisima koji reguliraju sustav visokog obrazovanja i znanosti više ne postoji magistarski znanstveni studij, ovo uvećanje plaće odnosi se na osobe koje su taj stupanj stekli sukladno ranijim propisima.

...Studenti zagrebačkog Šumarskog fakulteta upozoravaju maturante: Ako ste mislili upisati ovaj studij – odustanite! Evo i zašto...


Ovo je izuzetno apsurdna situacija. Ukidanjem magistra znanosti više od 10 godina nema poticaja za one koji završe ostale poslijediplomske studije te tako ostaje samo dodatak na plaću za doktorat (tek kroz 20-ak godina će zadnji magistri znanosti otići u mirovine pa nećemo valjda čekati do tada da se uvede novi dodatak za one koji se trude i obrazuju sada).

Izvor: ffst.unist.hr

Trenutno važeći Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju (NN 107/2007) ne poznaje pojam "znanstveni stupanj magistra znanosti", tj. tim zakonom dokinut je akademski naziv magistra znanosti. Taj zakon spominje akademski naziv sveučilišnog specijalista koji se stječe završetkom POSLIJEDIPLOMSKOG SPECIJALISTIČKOG STUDIJA. Poslijediplomski studiji i dalje postoje, no završetkom se ne stječe titula "magistar znanosti", nego titula "sveučilišni specijalist" (univ. spec.). Završetkom niti jednog trenutno postojećeg studija u RH ne stječe se titula "magistar znanosti".

...Mladi s diplomom Medicinskog faksa, ali bez budućnosti: Država im platila studij, a sad ih ne može zaposliti...

 
No, nije sve tako crno. Postoje neke iznimke. Pravo na uvećanje plaće od 8% država priznaje djelatnim vojnim osobama, ali istodobno to pravo za djelatnike socijalne skrbi naziva OMAŠKOM. Nadalje, pojedine jedinice regionalne i lokalne samouprave također zaposlenicima priznaju pravo na uvećanje plaće od 8%, a to su primjerice grad Zagreb i Koprivničko-križevačka županija.

"Zemlja znanja" ipak ne prepoznaje obrazovanje, trud i rad?


Ne znamo koliko je u redu da, u "zemlji znanja", netko tko je uložio puno truda, vremena i novca u poslijediplomski studij ostane zakinut u pravima. To i nije baš motivirajuće. Obraćam se ovim putem nadležnima u ime svih koji su uložili vremena, truda i novaca u svoje stručno i profesionalno obrazovanje i napredovanje s nadom da će zaštititi naša prava te tako odaslati poruku o "zemlji znanja" u kojoj se ipak prepoznaje obrazovanje, trud i rad.


...'Zbog ovog idem u Irsku': Ekonomski fakultet u Zagrebu je 'preko noći' uveo drugačiji studijski program pa su se studenti 4. godine našli u nepovoljnom položaju...


No, pitam se znači li to da javni službenici vrijede manje od djelatnih vojnih osoba i zaposlenih u jedinicama regionalne i lokalne samouprave? Kakva se to poruka šalje mladima? Neka svoju sreću potraže negdje u inozemstvu? Nije li to suprotno geslu "zemlja znanja"? Zar u Hrvatskoj ne bi trebala vrijediti jednaka prava i mogućnosti za sve?

Izvor: Shutterstock

Smatrajući da su promjene moguće, ali i kako bi se bolje informirala javnost, prije svega, ostalih studenata o statusu poslijediplomskih specijalističkih studija, osnovao sam Facebook stranicu o toj temi: https://www.facebook.com/spec.studij/ . Cilj stranice je informirati studente o tome što je zapravo poslijediplomski specijalistički studij, koji ima status te da i sami studenti na kraju odluče isplati li se uopće upisati takav studij.

U nastavku navodim meni dostupne primjere pozitivne prakse:


1) KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA GRADA ZAGREBA (čl. 47)

Osnovna plaća uvećat će se:
- ako radnik ima akademski stupanj magistra znanosti (mr. sc.), stručni naziv magistar (mr.), odnosno akademski naziv sveučilišni specijalist (univ. spec.) za 8%,
- ako radnik ima akademski stupanj doktora znanosti (dr. sc.) za 15%,

2) KOLEKTIVNI UGOVOR ZA SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE U UPRAVNIM TIJELIMA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE (čl. 39)

Osnovna plaća službenika/namještenika uvećat će se:
- ako službenik ima znanstveni stupanj magistra znanosti kojeg je stekao prema ranijem sustavu obrazovanja i službenik koji je stekao naziv sveučilišni specijalist završetkom sveučilišnog specijalističkog studija za 8%,

3) ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLUŽBI U ORUŽANIM SNAGAMA REPUBLIKE HRVATSKE (čl. 61)
(2) Osnovica za obračun plaće djelatne vojne osobe uvećat će se za 8% djelatnim vojnim osobama koje su završile poslijediplomski sveučilišni studij i stekle akademski naziv sveučilišnoga specijalista.

4) KOLEKTIVNI UGOVOR ZA SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE U GRADSKIM UPRAVNIM TIJELIMA GRADA ZAGREBA (čl. 41)
Osnovna plaća uvećat će se:
- ako službenik ima akademski stupanj magistra znanosti (mr. sc.), stručni naziv magistar (mr.), odnosno akademski naziv sveučilišni specijalist (univ. spec.), za 8%,
- ako službenik ima akademski stupanj doktora znanosti (dr. sc.) za 15%

Izvor: Shutterstock

Kao što je Luka u članku i napisao, promjene se mogu dogoditi pa se nadamo da će se o ovom problemu razgovarati više kako bi studenti bili informiraniji te da bi zaista i nastupile pozitivne promjene. Ako zbilja želimo "furati spiku" o "zemlji znanja" treba se rješavati nepravda i ukidanja prava.

Luka Huzjak
foto: ilustracija/Wikipedia@Boris Ilić


titulespecijalistički studijstatus specijalističkog studijamagistarKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se