Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ukida se Fond iz kojeg su se stipendirala djeca branitelja: Od ministra doznajemo trebaju li strahovati za svoje stipendije

MojFaks | Akademska četvrt, 06.07.2018.Ukida se Fond iz kojeg su se stipendirala djeca branitelja: Od ministra doznajemo trebaju li strahovati za svoje stipendije

Proteklih par godina s 'braniteljskim' stipendijama dolazilo je do 'drž' ne daj' situacije što se datuma objave natječaja i trenutka isplate tiče, a sve se češće čuju i kritike na račun smanjivanja iznosa same stipendije. Ovaj tjedan uslijedila je vijest o ukidanju Fonda iz kojega su se isplaćivale stipendije...

Saborski odbor za ratne veterane podržao je ovaj tjedan prijedlog zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji bi omogućio više sredstava za socijalnu pomoć i potrebe hrvatskih branitelja. Unutar prijedloga koji donose novosti našao se i onaj o ukidanju Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Izvor: Shutterstock

Ovaj Vladin prijedlog prihvaćen je od strane Saborskog odbora za ratne veterane, a svakako je zainteresirao i studente jer je dosad pod ingerencijom spomenutog Fonda bilo i dodjeljivanje novčane potpore studentica i učenicima, djeci roditelja koji imaju status branitelja. Aktivnosti fonda trebale bi se preusmjeriti na Zakladu hrvatskih branitelja Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, čiji je djelokrug djelovanja širi od djelokruga aktivnosti Fonda.


No, što to točno znači za studente i što će biti sa studentskim stipendijama?


Kako bismo doznali hoće li studenti osjetiti promjene kada su u pitanju stipendije koje su dolazile iz Fonda, razgovarali smo s ministrom branitelja, Tomom Medvedom. Ministar je pojasnio da je riječ o gašenju Fonda kao ustrojstvene cjeline te da nema promjena u funkcionalnom kontekstu. Drugim riječima, studenti ne moraju brinuti jer će i dalje imati pravo na "braniteljske" stipendije.

Ministar Medved objasnio je o čemu se zapravo radi... izvor: YouTube/Aljazeera Balkans

"Dolazi do spajanja Fonda za stipendiranje i Zaklade hrvatskih branitelja. To su dvije cjeline koje djeluju vezano i za stipendiranje kao i za socijalne mjere. Isto osoblje koje je sada radilo u Fondu ulazi u sastav Zaklade. Radit će i dalje svoj posao u periodu kada odrađuju dio posla u periodu za stipendiranje, a ostali dio godine radit će u okviru Zaklade na svim mjerama socijalne naravi. Ova promjena ni u kom slučaju neće utjecati na studentske stipendije. Ono što radimo jest samo reorganizacija i spajanje dvije svojstvene cjeline u jednu", kazao nam je ministar Medved. Radi se dakle o ekonomizaciji radnih zadataka unutar ovih cjelina.

...I dalje se 'tope' braniteljske stipendije: Zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić samo za MojFaks otkriva zašto...


Sudeći prema ministrovim riječima, studenti koji misle sljedeće akademske godine aplicirati za "braniteljsku" stipendije to će i dalje moći činiti bez problema jer preraspodjela posla ne znači i gubitak sredstava iz kojih su se osiguravale novčane naknade.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Tomo Medved/Shutterstock/Pixlr


braniteljske stipendijestipendijaTomo Medvedministar braniteljaukidanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se