Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Tuga u indeksu: 7 iznenađujućih stvari koje ti kvare ocjene

MojFaks | Akademska četvrt, 03.03.2016.Tuga u indeksu: 7 iznenađujućih stvari koje ti kvare ocjene

Iako loše ocjene nisu kraj svijeta, ako su neprestano loše i ne zadovoljavaju tvoja očekivanja, moraš se zapitati kako to da ne možeš doći do boljeg prosjeka.

Ocjene u indeksu neće biti jako bitne kad počneš tražiti posao, ali to ne znači da bi ti trebalo biti potpuno svejedno. Samo se jednom studira pa zašto bi se onda studija sjećao/la samo po jedva prolaznim ocjenama?

Nikad ne znaš, možda tijekom apsolventure shvatiš da želiš 'ganjati' karijeru u znanosti, upisati doktorat ili nešto slično, a bez dobrih ocjena to će ti biti skoro pa nemoguće.

Stoga, ako ti u zadnje vrijeme ocjene padaju, padaju, padaju, a nemaš pojma zbog čega, provjeri da nije 'kvaka' u sljedećim problemima.

Pišeš bilješke, a ne paziš na predavanjima


Ah, tko od nas to ne radi? Pišeš neke žvrljotine tek toliko da ne moraš gledati u profesora/icu, a onda kad poželiš pročitati što si napisao/la, shvatiš da uopće ne možeš pospajati natuknice. Pokušaj se koncentrirati na predavanjima (znamo da je teško) jer ćeš tako zapamtiti više stvari nego kad "s pola mozga" zapisuješ nasumične informacije koje ti kasnije neće značiti ništa.Bubaš napamet bez razumijevanja


Zamisli sad one bilješke iz prve točke i dodaj im pokušaj da napamet, bez istinskog razumijevanja, naučiš tu hrpu natuknica. Užas, zar ne? Možda ćeš i naučiti i uspjeti reproducirati naučeno dan kasnije na ispitu, ali što će biti s tim informacijama za koji tjedan? Nestat će iz dugoročne memorije, eto što.

Multitaskaš dok učiš


Danas je multitaskanje postalo normom i čak poželjnom vještinom. Dok učimo pregledavamo Facebook, grickamo mrkve ili jabuke, slušamo glazbu, odgovaramo prijateljima na grupne poruke, fotografiramo stol zatrpan knjigama i skriptama... No, znaš li da multitaskanje smanjuje tvoj kapacitet za učenje? Zato se drži one stare: jednu po jednu stvar, jednu po jednu.Učiš u grupama s prijateljima


Grupe za učenje mogu biti jako korisne, ali u isto vrijeme i kontraproduktivne, posebice ako učiš s dobrim prijateljima. Tko se još može usredotočiti na ozbiljan rad kraj prijatelja s kojima imaš toliko zanimljivijih tema za pretresti? Nemojte nas lagati, ali nemojte lagati ni sebi. Učenje je solo aktivnost.

Prepuštate sav posao drugim kolegama iz grupe


Čak i ako te dopala najpametnija skupina kolega na ovom nesretnom grupnom projektu, nemoj se oslanjati na njihovu genijalnost. Da, možeš se provući i na temelju njihovog znanja dobiti ocjenu, ali na kraju balade nećeš od toga imati nikakve koristi jer nećeš naučiti ništa.Spavaš jako kratko (ili uopće ne spavaš)


Je li vam se ikad dogodio horor potpunog zastoja mozga usred ispita ili javno sramoćenje kad vas profesor prene iz dubokog sna na predavanju? Nedostatak sna loš je za tvoje zdravlje, ali i za mozak koji ne može pamtiti ni učiti ukoliko nije detoksiciran i odmoran.


Ulizuješ se svim profesorima


Iako je većina ljudi suprotnoga mišljenja, ulizivanje svim profesorima neće ti nužno donijeti bajne ocjene. Ok, ima i onih među njima koji padaju na laskanje, ali u većini slučajeva pročitat će te kao knjigu i shvatiti da se laskanjem pokušavaš izvući od "grijanja stolice". Umjesto toliko ulizivanj,a baci se na dobro, staro učenje i rezultat neće izostati.

L.B./izvor: Gurl
foto: Pixabay


ocjeneučenjeloše navikeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se