Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

U Japanu ovaj put nisu namještali ispite: Žene na prijemnom uspješnije od muškaraca!

MojFaks | Akademska četvrt, 28.06.2019.U Japanu ovaj put nisu namještali ispite: Žene na prijemnom uspješnije od muškaraca!

Prvi put u sedam godina žene su ostvarile viši rezultat od muškaraca na prijemnom ispitu. Naime, ove godine u Japanu su ispiti ocjenjivani pošteno.

Prošle godine u javnost su dospjele informacije kako japanska sveučilišta masovno namještaju rezultate svojih prijemnih ispita u svrhu davanja prednosti muškarcima prilikom upisa. Sveučilište Juntendo u Tokiju ove godine donosi pozitivnije vijesti, naime 8,28% žena i 7,72% muškaraca je prošlo ispit.

Namještanje ispita pravdano je tvrdnjama da žene sazrijevaju brže od muškaraca te kako takva mjera treba biti od pomoći muškarcima. Ovaj "sistem mjera" uspostavljen je na seksističkim uvjerenjima da će žene koje postanu liječnice napustiti posao kako bi odgajale djecu.

Foto:Unsplash

Prema Japan Timesu, prolaznost na ispitima na Medicinskom fakultetu u Tokiju sada je 20,4%, što je 0,4% više nego kod muškaraca. No prethodne godine, kada je diskriminatorna praksa bila na snazi, prolaznost žena je bila 2,9% za žene i 9% za muškarce.

U 2016. žene su činile samo 21,1% svih liječnika u Japanu, što je najniži broj među državama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. Među članicama G7, UK je imalo najveći broj liječnica – njih 47,2%, a slijede Njemačka, Francuska i Kanada.

I premda je zastupljenost žena na tržištu rada u porastu, Japan je i dalje među lošijima kada je riječ o promicanju žena na više pozicije, a mnoge žene suočavaju se s diskriminacijom pri povratku na radno mjesto nakon porodiljnog dopusta.

A.Z.
Izvor: The Guardian
Foto: UnsplashJapanprijemni ispitženemuškarciseksizamKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se