Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Uskoro promocija 1. generacije primalja: Evo što riječke studentice kažu o najljepšem poslu na svijetu

MojFaks | Akademska četvrt, 11.05.2017.Uskoro promocija 1. generacije primalja: Evo što riječke studentice kažu o najljepšem poslu na svijetu

Sveučilište u Rijeci je prvo u Hrvatskoj počelo s visokoškolskom izobrazbom primalja, prepoznavši da je dobro educirana i stručna primalja najvažnija karika uspješnog poroda.

"Nema ništa ljepše u životu nego donijeti na svijet novi život. Kad vidiš osmijehe majke i oca i kad taj novi život kao jedan magnetić još više zbliži te ljude", kaže za Novi list Anja Pavlović, studentica posljednje godine preddiplomskog stručnog studija primaljstva Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

Uskoro prva generacija diplomanata


Ona je u Rijeku došla iz Zagreba upravo zbog tog studija te će ubrzo biti dio prve generacije završenih redovnih studenata stručnog studija primaljstva koji se uz Rijeku provodi još samo u Splitu. Štoviše, riječko je Sveučilište prvo u Hrvatskoj počelo s visokoškolskom izobrazbom primalja i to 2008. godine, prepoznavši da je dobro educirana i stručna primalja najvažnija karika uspješnog poroda, a ono što je započeto kao izvanredni studij prije tri godine, stasalo je u redovan studij i kako najavljuje voditeljica studija primaljstva Deana Švaljuga, uskoro će Rijeka prva u Hrvatskoj imati i diplomsku razinu stručnog studija primaljstva.

...Priče hrabrih studentica: Kako je studirati kad te kod kuće čeka dijete...


Prije tri godine uz Anju u Rijeku su iz istog razloga stigle i Dorotea Ratkajec, Josipa Blažević te Iva Antić. Kao i Anja, Dorotea je Zagreb zamijenila Rijekom upravo zbog tog studija, Josipa pak Zaprešić, a Iva je u Rijeku stigla iz Šibenika. One čine dio generacije od svega petnaest studenata, koliko ih se po godini upisuje na studij, a na kraju studija sve se one slažu da je primaljstvo jedan od najljepših poslova na svijetu i jedva čekaju započeti s radom. Iako im je studij ponekad znao biti i naporan, jer uz nastavu tu su i nebrojeni sati prakse, sa smiješkom pričaju o dosadašnjim iskustvima.

"Kad nas žena pogleda, znamo što osjeća, a to je zahvalnost. Nema ništa ljepše. Dovoljan je samo pogled i stisak ruke, ništa ne mora reći, a mi znamo da je zahvalna. Iako smo tek na praksi, rodilje nas u pravilu ne odbijaju, vole da smo s njima, da ih tješimo, razgovaramo i odgovaramo na njihova pitanja", kaže Iva.

Posao koji se svakodnevno uči


Anja, Dorotea, Josipa i Iva svoju diplomu tek čekaju, ali kažu da je praksa na njihovom studiju iznimno važna pa je boravak na Klinici za ginekologiju i porodništvo svakodnevno u rasporedu.

"To je posao koji se svakodnevno uči, jer svaka žena je priča za sebe", navodi Iva. Anja pak dodaje kako je vrijednost prakse u tome što vještine stječu u realnim situacijama, a Švaljuga napominje da je time i rad mentora teži.

...Dva tjedna nakon poroda pisala kolokvij: studentica ekonomije dobila stipendiju 'Hrvatska može bolje'...


"Mentor ima odgovornost i za studente i za pacijenta, a interes majke i dijeteta uvijek je na prvom mjestu. Studij ukupno traje 4.600 sati, a trećina tog fonda su vježbe. Za vrijeme studija direktno su uključene u proces rada te stječu vještine. Međutim, primalje su u Hrvatskoj još uvijek asistenti liječnicima. Imaju drukčije značenje nego primalje u europskim zemljama. U Europi je primaljstvo samostalna profesija. Primalje samostalno vode trudnice i fiziološki porod, međutim mi u Hrvatskoj još nismo na toj razini. Doći ćemo na tu razinu kada za to dođe vrijeme, primaljama nitko neće dati tu samostalnost, to se neće dogoditi od danas do sutra. To je dugotrajan proces kojim će primalje stjecati dokazujući da su sposobne prezentirati dio odgovornosti koje im po EU direktivama pripadaju", pojašanjava Švaljuga.

Iako još uvijek nisu samostalne u svom poslu, studentice primaljstva pohađaju program koji je usklađen s direktivama EU-a, što znači da pohađaju isti program kao i studenti srodnih europskih studija i stječu iste kompetencije.

...Magistarska titula, a plaća prvostupnika: hoće li novi studij sestrinstva tome stati na kraj?...


Navodeći kako je riječka Klinika za ginekologiju i porodništvo poligon za izvedbu studija, Švaljuga ističe da je upravo u suradnji s Klinikom na Fakultetu zdravstvenih studija u tijeku izrada diplomske razine studija te da se očekuje da će se prvi hrvatski diplomci primaljstva upisati već iduće akademske godine.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Novi list
foto: Pixabay


primaljeSveučilište u RijeciFakultet zdravstvenih studijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se