Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Umjesto tri klika - tri dana: e-Karton studentima ne olakšava prebacivanje od jednog do drugog liječnika

MojFaks | Akademska četvrt, 05.09.2016.Umjesto tri klika - tri dana: e-Karton studentima ne olakšava prebacivanje od jednog do drugog liječnika

Početkom rujna u probni rad je krenuo e-Karton, novi sustav koji bi trebao poboljšati zdravstvenu zaštitu i zamijeniti klasične, papirnate kartone. No, način na koji će studenti prebacivati svoj karton od jednog do drugog liječnika ostaje u potpunosti isti.

Kako je rečeno na njegovu predstavljanju, svim ovlaštenim zdravstvenim radnicima bit će dostupne informacije o zdravstvenom stanju pacijenta, dijagnoze, recepti, nalazi, akutna stanja, terapije, alergije, posebne napomene, a unosit će se svi podaci o posjetima liječniku, bolovanjima, većim kirurškim zahvatima, implantantima, otpusnim pismima...

Istovremeno u probni rad kreće i eHZZO-portal za pacijente, dostupan putem sustava e-Građani, preko kojeg će pacijenti moći vidjeti sve svoje propisane i izdane lijekove i nalaze. Moći će vidjeti tko je i kada pristupao e-kartonu te upravljati pravima pristupa i zaštititi svoju privatnost.

No, tu novostima nije kraj. Sljedeće godine će se cijeli sustav nadograditi s mogućnošću unošenja podataka o propisanim i isporučenim pomagalima, cijepljenju, fizikalnoj terapiji i njezi u kući, trudničkoj knjižici ili o rođenju djeteta.

Istovremeno bi u primjenu trebali krenuti i jedinstveni kalendar naručivanja (e-naručivanje), bolnički informatički sustavi (BIS), e-račun te aplikacija m-zdravlje. Sve će bti dostupno preko već spomenutog e-HZZO portala za pacijente.

Iz digitalnog u papirnati, pa ponovno u digitalni zapis...


No, posebna pažnja se uopće nije pridavala mogućnosti prebacivanja kartona od jednog do drugog liječnika. To je mogućnost koju najčešće koriste studenti ili zaposlenici koji se zbog obveza sele iz svog rodnog mjesta u neki veći grad.

Kako bi ondje imali adekvatnu zaštitu moraju prebaciti svoj medicinski karton na način koji nam je prije nekoliko mjeseci opisala Marina Kuzman, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar: "Ti studenti se moraju odlučiti. Ako će svoj zdravstveni karton uzeti iz mjesta svog prebivališta i prenijeti ga u mjesto studija, onda će tamo naći liječnika obiteljske medicine koji će ih primiti te tako ostvariti liječenje i preventivnu zaštitu u istom gradu. Ako to ne učine onda će oni u gradu u kojem studiraju moći dobiti samo hitnu medicinsku pomoć, a za bilo koju ozbiljniju stvar se moraju vraćati u mjesto svog prebivališta."

...Istražili smo: Hrvatski studenti moraju paziti gdje će se razboljeti...


Od Nastavnog zavoda te HZZO-a zatražili smo odgovor na pitanje hoće li uvođenjem e-Kartona biti promjena u načinu njihova prebacivanja? Odgovor je u obje institucije bio isti – ne.

Zvuči pomalo bizarno da će se prebacivanje kartona i dalje vršiti u papirnatom obliku, iako je puno jednostavnije, uz par klikova mišem, prenijeti cjelokupni elektronički zapis od jednog do drugog liječnika.

Samim time i trajanje prebacivanja bi se svelo na nekoliko sekundi, a ne na tri dana koliko je potrebno da jedan liječnik opće prakse odjavi karton (odnosno pacijenta), preda ga pacijentu koji ga nosi svom novom liječniku, koji potom mora prijaviti da će pružati zdravstvenu skrb tom pacijentu, prema podacima koje mu je ovaj donio.

Kako bilo, sustav e-Kartona je tek započeo s probnim radom što ostavlja prostora za ispravljanje ovog problema koji zahvaća dobar dio studentske populacije, ali i sve one koji imaju potrebu prebaciti svoj medicinski karton drugom liječniku.

Milan Dalmacija
foto: arhiva/Shutterstock


e-Kartonobiteljski liječnikprebacivanje kartonastudenti i zdravljeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se