Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Nek' bude tako, bar neću pasti godinu!' Veliki zagrebački faks najesen opet ONLINE? Ovo su najbolji komentari (ne)zadovoljnih studenata!

MojFaks | Akademska četvrt, 11.09.2020.'Nek' bude tako, bar neću pasti godinu!' Veliki zagrebački faks najesen opet ONLINE? Ovo su najbolji komentari (ne)zadovoljnih studenata!

Nova akademska godina službeno s nastavom započinje 1. listopada, a iako je rujan započeo neizvjesno, napokon pristižu informacije o održavanju nastave na fakultetima diljem Hrvatske.

Nešto više od mjesec dana studenti pomoću predstavnika u studentskim zborovima izražavaju nezadovoljstvo povodom neorganiziranosti fakulteta, predugog čekanja službenih informacija i očitovanja nadležnih kakav oblik nastave mogu očekivati u listopadu.

...Studenti Ekonomije ponovno 'opleli' po svom faksu: 'Ipak je moguće položiti ispit bez gubljenja vremena na upis ocjene i čekanja u redu...'...


Ekonomski fakultet u Zagrebu još uvijek nije donio službenu obavijest vezanu uz početak akademske godine, no među studentima već duže vrijeme kruže informacije da će većina nastave u predstojećem semestru biti održana online, što je potvrdio i Studentski zbor ovog fakulteta. Članovi Zbora putem Facebooka su izrazili žaljenje što nastava ne počinje u prostorijama Fakulteta u punom obliku kako je to bilo dosad.

"Uz sve mjere i preporuke koje su došle od Ministarstva i HZJZ-a, takvu nije moguće organizirati. Zdravlje studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja treba biti na prvom mjestu", napisali su.

Drage kolegice i kolege, u najkraćem vremenskom roku, nakon zaprimanja konačne odluke, s Vama ćemo podijeliti dokument...

Objavljuje Studentski Zbor EFZGČetvrtak, 10. rujna 2020.


Na faksu samo par kolegija?


Jedan od studenata Ekonomskog fakulteta u grupi na Facebooku, priupitao je kolege kako oni komentiraju odluku da je "opet velika većina nastave online".

"Meni osobno je ovo glupo, da baš ništa nemamo na fakultetu osim tih par kolegija. Brucoši također trebaju rišavat prvu godinu koja nam je svima poznata ka najteža, ne znan na što će to ličit. Također dosta ljudi plaća pun iznos školarine, silni novci od prijenosa ects-a... sve to da bi sidili doma za laptopom i pokušavali položit ispite. Nisam naravno mislio da svi imamo nastavu normalnu, jer je neizvodivo, al na ovaj način bar ja smatram da smo dosta zakinuti. Čisto podilite mišljenja ne tražim prepirke i rasprave", napisao je student.

...Prvi domaći fakultet najavilo online ZIMSKE ispitne rokove: Hoće li i ostali slijediti ovaj primjer?...


...Problemi na zagrebačkoj Ekonomiji postojani! Studenti tvrde: 'Teže nam je polagati ispite, imamo manje vremena, a ako presporo odgovorimo – padnemo'...


Nakon objavljenog posta, dosta studenata odlučilo je iznijeti svoje stavove, a sudeći po komentarima mnogi su podijeljeni koja im je najbolja opcija izvođenja nastave.

"Po meni je trebalo na fakultetu izvoditi sve kolegije koji zahtijevaju puno rada, poput matematike, statistike, osnove ekonomije, mikro makro i slično tome. Svi ostali se mogu izvoditi online, što je i bolje jer je fizički nemoguće organizirati razmake i sl. s obzirom na to da nas je zaista puno... Al' svakako treba poraditi na tome da se predavanja održavaju na platformama, google meets i sl.a ne da se svodi sve na prezentacije. Da se jako dobro organizirati i kvalitetno provesti online nastava samo ako se profesori angažiraju", napisala je jedna studentica.

"Nema smisla da se neki izvode na fakultetu, a neki online"


Druga studentica istakla je problem smještaja s kojim će se suočiti mnogi studenti koji ne žive u mjestu studiranja, a nastava će se izvoditi pola-pola.

"Meni nema smisla da se neki predmeti izvode na fakultetu, a neki online. Ili jedno ili drugo. Jer sam ja u toj situaciji da nisam iz Zagreba niti iz bliže okolice, nisam upala u dom i trebala bi plaćati cijelu mjesečnu stanarinu za 4 dana što bi provela na faksu. Da ne pričam o cijenama puta i svega ostalog. Svaki predmet se može organizirati i online, samo ovisi o motivaciji profesora koju ima da nam taj predmet objasni kak se spade", komentirala je studentica.

Izvanrednim studentima online nastava "olakšava" stvari


"Meni je ovo super, izvanredni sam student i zbog posla ne mogu ništa od izbornih upisati, sad kako je online bar nešto normalno mogu slušati. Osobno mi puno više odgovara online jer si sama rasporedim vrijeme kad ću učiti i napokon sve stignem. Da je bar cijela 4. i 5. online. Zamislite sad u maski se saftati u tramvaju/busu/vlaku, mjeriti temperaturu, te dezinficiraj, kako bi menza funkcionirala ne mogu ni zamisliti... ovo je super. Imala sam matematičke i statističke izborne i online nastavu su proveli 100x bolje nego svi ostali, znači može se kad se hoće", napisala je jedna studentica.

Nema muke zvane ZET


Još jedan student smatra je održavanje većine kolegija online dobra odluka iz nekoliko razloga.

"Mislim da je odlična odluka kako se ne bismo morali svaki dan saftati po javnom prijevozu s komadom plastike ili tkanine na licu te se izbjegavaju cirkusarije pri ulasku na fakultet od mjerenja temperature (koja nikako ne može biti razlog da vas se ne pusti i uskrati pravo na obrazovanje; pogotovo kod žena koje često prilikom menstruacije imaju povišenu tjelesnu temperaturu) do raznoraznih popisa itd. Nastava online, kvalitetno provedena, u teoretskim predmetima (odnosno većina naših predmeta) se ne bi trebala bitno razlikovati od one uživo. Što se tiče zalaganja pojedinih profesora da online nastavu odrade više ili manje kvalitetno, ako niste zadovoljni pojedinim profesorom i načinom na koji radi komunicirajte to prema njemu, a ako to ne urodi plodom, prema nadležnima, jer je to, na kraju krajeva, vaše, odnosno naše pravo", napisao je ovaj student.


Brucošima bi online nastava mogla biti problem


Mnoge starije kolege misle o onima koji će im se tek pridružiti, pa tako pišu da je online nastava odlična za više godine.

"Al' brucošima ne bih bio u koži bio ako će online imati sve ovo što ih čeka, i sam znaš kakva je prva godina", iskren je stariji kolega. "Brucošima će biti jako zabavno hodati k'o duhovi po onoj praznoj zgradurini na Kennedyjevom, bez Kefe i restorana i uobičajenog muvinga", nadovezala se jedna studentica.

...Da im bude manji šok! Ove godine brucoši Ekonomije za 'KRVAVI ISPIT' pripremaju se i prije početka nastave...


Neki su i odlučili iznijeti po njima nepopularno mišljenje:"Najradije bih da je apsolutno sve online, pogotovo na višim godinama", a jedan kolega još iskrenije je napisao "Neka bude online, napokon neću past' godinu".

A.Z.
foto: efzg.unizg.hr


ekonomski fakultetbrucošinastavaonlineuživostudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se