Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Vrijeme je ispitnih rokova: oboružajte se lukavštinama ruskih studenata i ispunite indeks peticama!

MojFaks | Akademska četvrt, 18.06.2019.Vrijeme je ispitnih rokova: oboružajte se lukavštinama ruskih studenata i ispunite indeks peticama!

Budući da je vrijeme ispitnih rokova, ruski vjesnik sastavio je listu najpoznatijih ruskih studentskih tradicija i praznovjerja. Naravno da se svi ruski studenti ne pridržavaju ovih tradicija, no mnogi od njih još uvijek vjeruju u njihovu moć. Možda neki od savjeta baš vi upotrijebite već na idućem ispitnom roku!

1. Glava se nikako ne smije prati uoči ispita, jer možeš tako „isprati sva znanja“.
Jasno je da od te tradicije pate uglavnom djevojke koje smišljaju razne smicalice: netko dolazi u kapici na ispit, netko veže maramu. Najučinkovitije je ako se studentica ne ošiša prije ispita, a muške osobe ne obriju. Neki idu u istoj odjeći dok traju ispitni rokovi. No zato se pred kraj ispitnih rokova neumiveni, neobrijani, neočešljani studenti, u iznošenoj odjeći, mogu pohvaliti izvanrednim znanjem.

2. Veliki uspjeh na ispitu donosi ritualni dodir nosa ovčarke i zatvarača puške graničara na stanici podzemne željeznice Trg revolucije. Ako ste vidjeli taj kip, onda znate da su nos i zatvarač mnoge generacije studenata izglačali do žućkastog sjaja.

3. Otvoreni udžbenik ispod jastuka također može učvrstiti znanje uoči kolokvija. Postoji još jedna inačica te tradicije: pred zimske ispitne rokove jelku ne treba ukrasiti igračkama, već natuknicama i skriptama.

Izvor: Shutterstock

Studenti "pecaju" dobre ocjene tako da u ponoć otvaraju prozore, mašu indeksom i viču "upecaj se"


4. Oni koji su najviše lijeni jednostavno pokušavaju „upecati dobru ocjenu“ (rus. pojmat' haljavu), odnosno dobiti dobru ocjenu bez nekih većih napora. Pritom se peca u doslovnom smislu te riječi: u ponoć, noć prije ispita, studenti otvaraju prozor i tri puta viču „upecaj se“, mašući indeksom. U studentskim domovima procedura je nešto kompliciranija jer i ostali iz svojih soba onda viču: „upecat ćeš ti malo sutra!“.

5. Avanture s indeksom tu ne završavaju. Nakon ulova, indeks se mora naglo zatvoriti (da ne bi ulov odletio) te ga, radi sigurnosti, dobro povezati vrpcom.
Sljedeći put indeks mora otvoriti samo profesor na ispitu, inače neće biti ništa od toga. A to nije tako lako: neki profesori prije ispita traže da studenti sami otvore indeks te ga stave na kraj stola.

6. Student mora dobro promisliti i o rasporedu davanja ispita. Kategorički se ne preporučuje da se prvo izađe na ispit iz tjelesnog. Za one koji to ipak naprave, govori se da će „čitave rokove trčati po ispitima“, odnosno neće imati sreće položiti ostale predmete iz prve.

Izvor: Shutterstock

7. Jedna od tradicija nosi neobični naziv „Njuškom u kašu“. Smatra se da se za doručak prije ispita obavezno mora jesti kaša Herkules, i to s džemom od borovnice. Po studentskim domovima kruže strašne legende o dvojkama i ponovnim ispitima onih koji su pokušali zamijeniti džem od borovnice nečim drugim, recimo, onim od maline. Kao što slijedi iz naziva, prije nego što krenete jesti svoj doručak, trebate zabiti lice u tu kašu te, ne perući se, pojesti s njega ostatke.

...Praznovjerje ili slamke spasa? Što sve studenti rade samo kako bi dobili pozitivnu ocjenu...


8. Postoji jedan ritual i prilikom izvlačenja ispitnih listića s pitanjima. Izvlači se isključivo lijevom rukom, stojeći na lijevoj nozi. No najvažnije je da vaše makinacije ne vidi profesor jer će tad pomisliti da se oslanjate na banalnu sreću, a ne na čvrsto znanje iz njegovog predmeta.

9. Nakon što je uspješno položio ispit, sretnik mora dati „pet“ svima onima koji čekaju na polaganje. Tako se sreća i uspjeh prenose na druge.

Izvor: Pixabay

10. A nakon polaganja ispita čovjek se može opustiti: napraviti vatru od bilježnica i skripta iz položenih predmeta te skakati preko nje, dozivajući sreću za buduće rokove. Nije loše spomenuti da oni koji vole praviti natuknice i pisati skripte na notebooku i iPadu nisu pristaše te tradicije.


Imate li i vi neke rituale koje radite prije ispita ili ćete "posuditi" neki praznovjerni savjet ruskih kolega studenata?


V.S.
Izvor: Russia Beyond Croatia
Foto: Freepikstudentiispitiispitni rokoviritualipraznovjerjesrećaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se