Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Za top studije državna matura nije dovoljna: Provjerite kako će izgledati prijemni ispiti na ovim fakultetima

MojFaks | Akademska četvrt, 17.05.2017.Za top studije državna matura nije dovoljna: Provjerite kako će izgledati prijemni ispiti na ovim fakultetima

Prošle godine je Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje iznio podatke o tome koji su fakulteti najpopularniji među maturantima. 2016. studijske programe je u ljetnom upisnom roku prijavilo 40 385, a pravo upisa ostvarilo je 29 590 kandidata.

Još uvijek nije poznato koji će studijski programi i fakulteti ove godine biti top među maturantima, budućim brucošima, ali gledajući podatke od prošle godine možemo vidjeti koja su područja bila najpopularnija. Najpoželjniji studijski programi bili su oni u području zdravstva, dok je najpoželjnije visoko učilište prošle godine bila Visoka policijska škola.

Na prvom mjestu prošlogodišnje rang liste je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Izobrazba trenera; slijedi Zdravstveno veleučilište u Zagrebu - Fizioterapija; na trećem je Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci - Fizioterapija; četvrti je Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku - Fizioterapija; a na petom mjestu je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Logopedija.

...Ovo su najpopularniji fakulteti: Stigle rang-liste najpoželjnijih studija u Hrvatskoj...


Neki od spomenutih fakulteta zahtijevaju polaganje prijemnog ispita i testiranje posebnih sposobnosti poput Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, a dok su neki poput primjerice Fizioterapije na Medicinskom fakultetu u Osijeku ukinuti. Drugi prošlogodišnji popularni navedeni fakulteti nemaju razredbeni ispit niti testiranje sposobnosti, ali smo zato za vas pripremili popis uvijek aktualnih fakulteta te što će se sve testirati na prijemnom ispitu:

Kineziološki fakultet Zagreb


Kineziološki fakultet prošle se godine našao na prvom mjestu kada je riječ o popularnosti prijave za maturante i to na studiju Izobrazba trenera. Svake godine KIF ima prijemni ispit za koji se treba krenuti pripremati na vrijeme, a ondje se testiraju različiti elementi. U dijelu atletike testirat će se niski i visoki skip, hodanje zadanom brzinom, bacanje loptice u dalje s mjesta lijevom i desnom rukom, preponsko trčanje, osnove brzog hodanja i drugo. Kada je riječ o borilačkim sportovima (u koje spadaju judo, hrvanje i karate) testirat će se pad naprijed preko ramena u dominantnu stranu, osnovni zahvati držanja u parteru, donji blok rukom i još nekoliko elemenata. Testiranje sportova počiva na košarci, nogometu, rukometu i odbojci, a tu se našao i ples u kojem će se testirati trokorak, engleski i bečki valcer, disco fox, rumba, samba, jive, cha-cha-cha i realizacija zadanog ritmičkog. Tu je i testiranje iz dijela ritmičke i sportske gimnastike.

...Stiže nova akademska godina: Sveučilište u Zagrebu raspisalo natječaj za upis na fakultete...


Na temelju provjere posebnih sposobnosti kandidat može sveukupno doći do 450 bodova. Provjera specifičnih motoričkih znanja koja su važna pretpostavka za uspješan završetak studija i za stjecanje potrebne kvalifikacije i nužnih kompetencija za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture na svim stupnjevima odgoja i obrazovanja i za neposredan rad u jednome od izabranih područja primijenjene kineziologije (sporta, sportske rekreacije, kineziterapije i sportskog menadžmenta) obavlja se provjerom stečenih motoričkih znanja po programu tjelesne i zdravstvene kulture osnovnih i srednjih škola iz atletike, borilačkih sportova, košarke, nogometa, odbojke, plesa, ritmičke gimnastike, rukometa i sportske gimnastike. Na svakom pojedinom testu od navedenih 9 sportova kandidat može ostvariti do 50 bodova, stoji na stranicama fakulteta.


Izvor: Pixabay

Elemente testiranja možete pogledati ovdje u pdf dokumentu.


Medicinski fakultet u Zagrebu, Splitu i Osijeku


Medicina je uvijek popularna među maturantima, a zahtijeva i prijemni ispit kojeg prođu oni koji su doista "zagrijali stolicu". Za studij Dentalne medicine i Dentalne higijene u Osijeku testira se psihomotorika, a prijave traju od 2. svibnja do 1. lipnja 2017. Provjera psihomotoričkih sposobnosti sastoji se od ispitivanja snalaženja u prostornim odnosima testom papir-olovka, izrade modela od žice prema zadanom predlošku te ispitivanja manualne spretnosti.

Sve dokumente i više o testiranju možete pronaći ovdje.


Izvor: Pixabay

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu postoji test provjere znanja dijelova gradiva iz Biologije, Fizike i Kemije, bitnih za studij, koji provodi Medicinski fakultet. Tijekom četverogodišnjega obrazovanja kandidat mora odslušati i položiti bar po dvije godine nastave iz predmeta Biologija, Fizika i Kemija. Ako nije odslušao dvije godine nastave iz predmeta Latinski jezik, kandidat mora taj jezik položiti do upisa u drugu godinu studija, piše na stranicama fakulteta. Pravo pristupanja ispitu imaju pristupnici koji su u propisanome roku: prijavili studijske programe, dostavili liječničku potvrdu i izjavu te podmirili obvezu plaćanja troškova polaganja ispita. Razredbeni prag na testu provjere znanja iznosi 270 bodova (50%), a prag po svakom predmetu na testu provjere znanja (biologija, fizika, kemija) je 33%. Troškovi naknade za polaganje ispita iznose 200 kuna za sve pristupnike, na račun Državnog proračuna RH.

Test provjere znanja održati će se 07. srpnja 2017. Dozvoljeni pribor su kemijska olovka koja piše crnom ili plavom bojom, džepno računalo istih karakteristika kao za ispite državne mature (bez poklopca). Svi pristupnici dužni su sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu i dozvoljeni pribor za pisanje. Kašnjenje na ispit nije dozvoljeno te se kandidatima koji ne dođu na početak pisanja ispita neće dozvoliti ulazak u ispitnu prostoriju, piše na stranicama fakulteta.

Više o razredbenom postupku saznajte ovdje.

Prijave za upis na Medicinski fakultet u Splitu traju od 2. svibnja do 24. svibnja 2017. Provjera psihomotoričkih sposobnosti održat će se u subotu 3. lipnja 2017. u prostorijama Medicinskog fakulteta na adresi Šoltanska 2. Raspored provjere, na osnovi prijava pristupnika, objavit će se najkasnije 1. lipnja 2017. na web stranici fakulteta www.mefst.hr i na oglasnoj ploči fakulteta. Rezultati provjere bit će objavljeni 7. lipnja.

Filozofski fakultet Zagreb


Uvijek aktualan zagrebački Filozofski fakultet nije se prošle godine našao među top pet najpopularnijih fakulteta, ali on je poznat po svom prijemnom ispitu za kojeg se svakako valja pripremiti. Budući studenti osobno mogu u Studentskoj službi prijaviti ispit predznanja, test intelektualnih sposobnosti te test provjere stranog jezika što će se odvijati od 29. svibnja do 2. lipnja 2017. U ispitu predznanja bit će engleski jezik, španjolski jezik, francuski jezik, grčki jezik i latinski. Test intelektualnih sposobnosti održat će se 1. srpnja na više lokacija, a provjera stranog jezika održat će se 29. lipnja.

Više o testiranju pročitajte ovdje.

Hrvatski studiji


Kandidati prije upisa na Hrvatske studije moraju riješiti test apstraktnog mišljenja, odnosno to moraju samo oni koji su prijavili preddiplomski sveučilišni studij Psihologija i preddiplomski sveučilišni studij Komunikologija – jednopredmetni. Više o testiranju možete saznati na stranicama fakulteta.

Pravni fakultet u Zagrebu


Baš kao i na studij ekonomije, tako se puno maturanata svake godine želi upisati na studij prava. No, za razliku od ekonomije na Pravnom fakultetu u Zagrebu postoji prijemni ispit. Radi se o provjeri posebnih sposobnosti, a participacija košta 175 kuna za sve pristupnike. Studijski programi koji postoje na pravu su: Pravo, Socijalni rad, Javna uprava i Porezni studij.

Više o testiranju sposobnosti saznajte ovdje.

Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb


Budući da se sve više nastoji motivirati maturante da upisuju fakultete iz STEM područja, zagrebački FSB pravo je mjesto upravo za to. Pristupnici moraju na razredbeni ispit donijeti sa sobom osobnu iskaznicu ili putovnicu. Razredbeni ispit traje tri sata. Pristupnik na ispitu smije koristiti pribor za crtanje, džepno računalo i formule. Na razredbenom ispitu se provjerava znanje iz: matematike, fizike i nacrtne geometrije. Test se sastoji iz 40 zadataka: 24 iz matematike, 12 iz fizike i 4 iz nacrtne geometrije. Svaki zadatak ima pet ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan točan. Pristupnik izabire jedno od pet ponuđenih rješenja ili odgovor "ne znam".


Izvor: racunalo.com

Više o ispitu možete vidjeti ovdje.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


prijemni ispitinajpopularniji fakultetiupisiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se