Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Za riječke studente skupo, za SC prejeftino: Prava cijena smještaja u novim paviljonima 1065 kuna?

MojFaks | Akademska četvrt, 31.08.2016.Za riječke studente skupo, za SC prejeftino: Prava cijena smještaja u novim paviljonima 1065 kuna?

Članovi Senata Sveučilišta u Rijeci do 31. kolovoza u podne moraju se putem elektroničke sjednice izjasniti prihvaćaju li novi prijedlog cijene smještaja u novoizgrađenim paviljonima u Kampusu na Trsatu koja bi se trebala kretati od 415 do 639 kuna mjesečno ovisno od socijalnom statusu studenta.

Novi je prijedlog, kaže ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević, utvrđen nakon detaljno izrađenog izračuna svih troškova života u novim objektima, a taj je izračun pokazao da je prava ekonomska cijena smještaja studenta u paviljonu 1.065 kuna, piše Novi list.

Upravo zbog stava studentskih predstavnika cijena smještaja u paviljonima na Trsatu još nije definirana iako je natječaj za smještaj proveden.

Do problema je došlo u srpnju na posljednjoj sjednici Senata kada se Studentski zbor nije želio usuglasiti s prijedlogom Studentskog centra da studenti ležaj u dvokrevetnoj sobi u sklopu stambene jedinice za četiri osobe, s predsobljem, kuhinjom, WC-om, kupaonicom i loggiom, za dnevni boravak plaćaju 550 kuna. Studentski je zbor zauzeo stav da se radi o prevelikoj cijeni, dok je Studentski centar tvrdio kako je i 550 kuna premala cijena s obzirom na sve mjesečne troškove.

Novi izračun potvrdio je stav Studentskog centra o prenisko određenoj cijeni, a prema pojašnjenju Jurjevića 49,87 posto studenata smještenih u Kampusu plaćat će cijenu od 639 kuna mjesečno, dok će ostatak studenata biti podijeljen u tri kategorije, ovisno o tome kolika su primanja njihovih obitelji.


Novi paviljoni izgrađeni su povodom Europskih sveučilišnih igara 2016 koje su se održale u Zagrebu i Rijeci. Foto: Facebook


Neki će plaćati više, neki manje


"Radi se o tome da prema ugovoru s Europskom unijom 50,13 posto smještajnih kapaciteta moramo izdvojiti za studente slabijeg socioekonomskog statusa. Riječ je o studentima koji imaju cenzus ispod 2.160 kuna. Ostali studenti koji ne ulaze u tu socioekonomsku kategoriju prema novom bi prijedlogu plaćali 60 posto ekonomske cijene, što iznosi 639 kuna mjesečno. Studente nižeg socioekonomskog statusa podijelili smo u tri skupine pa bi tako prva skupina plaćala 7 posto manju cijenu od 639 kuna. To znači da bi ta skupina korisnika plaćala 565 kuna, dok bi druga skupina plaćala 14 posto, odnosno 490 kuna, a treća skupina 21 posto manje, točnije 415 kuna. U svakoj od tih kategorija bilo bi oko 120 studenata, a kojoj će skupini pripadati određeni student ovisit će o procječnim primanjima po članu obitelji", pojašnjava Jurjević.

To je, dodaje, i dalje najjeftiniji smještaj u Hrvatskoj iako je riječ o većoj cijeni od one koju plaćaju studenti u starom Studentskom naselju Ivana Gorana Kovačića gdje se mjesečno za smještaj izdvaja 345 kuna.

...Grade se tri studentska paviljona u Rijeci: Useljenje planirano za srpanj...


U Rijeci i dalje najjeftiniji studentski smještaj


"Smještaj u Kampusu mora biti skuplji, jer u pogledu standarda ta su dva studentska naselja kao dan i noć. U usporedbi s ostalim hrvatskim studentskim domovima koji imaju sličan ili lošiji standard ta je cijena najniža. Naime, u Puli student plaća 740 kuna, u Splitu 700, u Zagrebu 600 te u Varaždinu 640 kuna. Jedino Osijek ima mjesečnu cijenu od 500 kuna, ali i značajnije lošiji standard", navodi ravnatelj.

Prođe li na glasanju članova Senata novi prijedlog, još uvijek ostaje otvoreno pitanje tko će platiti razliku do pune ekonomske cijene po studentu, jer u ovom trenutku Studentski centar nema sredstva za pokrivanje razlike u cijeni, a s obzirom na to da Centar od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta po svakom studentu dobiva još subvenciju od 200 kuna mjsečno, gubitak po studentu svakog će se mjeseca kretati od 226 do 450 kuna.

L.B./izvor: Novi list
foto: Facebook@Kampus Trsat


riječki Kampusstudentski smještajTrsatDinko JurjevićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se