Zagrijavnje u mikrovalnoj pećnici može predstavljati rizik

Mikrovalna pećnica idealan je način za jednostavno i brzo podgrijavanje različitih vrsta namirnica, a mnogi bez njih ne mogu zamisliti život. Takvim načinom podgrijavanja ne može se ravnomjerno termički obraditi hranu, a to često znači preživljavanje bakterija na određenim namirnicama.

Također, tu je i problem mikrovalnih eksplozija koje pridonose razvoju kancerogenih toksina. Ukoliko želite smanjiti rizike koje nosi takav način podgrijavanja i kuhanja, obratite pozornost na nekoliko namirnica koje ne bi trebali pripremati u mikrovalnoj pećnici.

Portal Best life donosi nekoliko takvih namirnica čije zagrijavanje može predstavljati rizik.

Jaja u ljusci

Nutricionistica Melissa Wasserman Baker upozorava da je to rizik jer može dovesti do njihove eksplozije, a to može uzrokovati ozbiljne opekline i ozljede.

Sirove ljute papričice

Nutricionistica Lisa Richards govori da ljute papričice svoj ljuti okus imaju zahvaljujući spoju kapsaicinu, a taj okus se može osloboditi ako se sirove peku u mikrovalnoj pećnici. Isto tako, para koja nastaje zagrijavanjem paprike u mikrovalnoj pećnici može uzrokovati opekline kože i očiju.

Prerađeno meso

Prerađeno meso poput slanine, kobasica i hrenovki ne smiju se peći u mikrovalnoj pećnici, zbog toga što se stvaraju nusprodukti koji su dokazano štetni za ljudsko zdravlje.

Smrznuto meso

Kao što je već rečeno, mikrovalne pećnice ne kuhaju hranu ravnomjerno, a takvo meso može ostati djelomično zamrznuto u nekim područjima.

Voda

Voda se zagrijava iznad točke vrenja bez pojave mjehurića, ako dodate bilo što unutra kipuća voda će se rasprskati po svuda.

Mikrovalna Pećnica namirnice bakterije podgrijavanje kancerogeno Toksini

Još vijesti