Koje su tvoje vrijednosti i osobine?

Često na društvenim mrežama naletimo na poneki test osobnosti. Iako nam se čini kako su oni besmisleni i nemogući, ipak se nekad iznenadimo koliko nas dobro opisuju.

Ljudska osobnost je svakako kompleksna i ni nama samima nije do kraja jasna. Zato je teško povjerovati da će nam jedan pogled na neku sliku koja je postala viralna otkriti nešto o nama. Često su te slike optičke iluzije koje neće svaka osoba vidjeti na isti način.

Jedna od njih je i ova slika koju je na Twitteru podijelila i slavna književnica J.K. Rowling. Na slici piše da ako prvo uočimo ribu, aktivnija nam je desna strana mozga, a ako nam u oko prvo upadne sirena, onda nam je aktivnija lijeva strana mozga.

Međutim, spisateljica je prvo uočila magarca, a i nama je on „upao u oko“.

O čemu se zapravo radi?

Ova je optička varka postala viralna na Twitteru, a mnogi su korisnici istaknuli kako umjesto sirene ili ribe vide magarca ili tuljana. Ispostavilo se da ova iluzija zapravo nema veze s time koja strana mozga nam je aktivnija, prenosi Žena.hr.

Ova optička iluzija se prvi put pojavila 1968. godine u časopisu Perception & Psychophysics, a koristila se i u istraživanju iz 2008. godine. Navodno, ono što prvo uočimo na slici govori o tome koje su naše želje i preferencije.

Tako su istraživači sudionicima pokazali crno-bijeli dvosmisleni crtež. Rezultati su otkrili zanimljive osobine ispitanika.

Pogledaj sliku i zapamti koju si životinju uočio. Ona koja ti prva „upadne u oko“ odražava tvoje najvažnije vrijednosti i osobine koje cijeniš kod sebe i drugih. Ipak, ovakvi testovi nisu potpuno dokazani pa ih radije shvati kao zabavu.

Konj

Ako si prvo uočio konja, znači da cijeniš vrijednosti kao što su sloboda, izdržljivost, veličanstvenost, duh, odlučnost i hrabrost. Odlučna si osoba koja se ne boji izazova i utjelovljuješ slobodoumnu prirodu ove životinje.

Tuljan

Tuljani simboliziraju razigranost, intuitivnost, sklad i sreću. Ti si opuštena osoba avanturističkog duha. Tuljani se dobro snalaze i na kopnu i u vodi, a baš tako se i ti prilagođavaš novim situacijama u životu.

Riba

Ribe su simbol ponovnog rođenja, plodnosti, sreće, promjena, zdravlja i emocija te simboliziraju mir i ravnotežu. Živiš u skladu sa svojim emocijama i ne bojiš se izraziti ih. Intuicija ti je jako razvijena i možeš se prilagoditi u svakoj situaciji.

Sirena

Sirene su oličenje ljepote i ženstvenosti, a osobe koje vide sirenu na slici su uvijek vjerne sebi. Osim toga, sirene su neukrotive pa su i osobe koje uočavaju sirenu jedinstvene.

Magarac

Magarci simboliziraju čast, rast, služenje i intuiciju. Ti vrlo marljiv i odgovoran. Odan si, a intuicija ti je jako dobro razvijena. Ponekad si i tvrdoglav, ali to je zato što slušaš vlastiti instinkt i na oprezu si kada ti se čini da je to potrebno.

izvor: Žena.rtl.hr

test osobnosti Optička iluzija J.K. Rowling osobnost

Još vijesti