Cijene najma stanova velikom su broju studenata nedostižne...

Prema Njuškalovoj analizi, i ove jeseni u svim sveučilišnim gradovima Hrvatske privatni smještaj skuplji je no lani.

Zadar i Split najviše poskupjeli

I dok se taj postotak u Zagrebu kreće oko 6,63 posto, najgore ipak prolaze studenti koji studiraju na Jadranu jer su stanovi u Splitu i Zadru najviše poskupjeli – za čak 17 posto.

Dodatna je otegotna okolnost što je ponuda stanova, onakvih kakve najmoprimci najčešće traže, slabija no prije. Stanova za najam po cijeni od 350 eura manje je od 10 posto u ukupnoj ponudi.

Potražnja za stanovima u Zagrebu sve je veća, a ponuda manja... Studenti se vraćaju na fakultete, a stanovi u Zagrebu ponovo poskupjeli: Onih za 350 eura gotovo da i nema

Najveći nesrazmjer između ponude i potražnje, kako u Zagrebu tako i u Splitu, vidljiv je u manjim stanovima – od 20 do 40 kvadratnih metara. Za njih je zainteresirano oko 30 posto najmoprimaca, dok je njihov udio u dostupnim stanovima na tržištu 20 posto.

Osim sve viših cijena, studenti koji studiraju na obali već godinama muku muče i s turistima kao konkurencijom, zbog kojih ih najmodavci prvog lipnja, a ponekad i prije tog datuma, najčešće sele iz stanova van kako bi mogli bolje zaraditi na "došljacima" bolje platežne moći.

Predobro da bi bilo istinito?

Slično kao i u Zagrebu, u Splitu je gotovo nemoguće naći solidan stan za najam za manje od 500 eura. U moru ovakvih ponuda, ipak, s vremena na vrijeme nađe se i neka povoljnija, no priča studentice koja se "opekla" dokazuje da treba biti jako oprezan prema ponudama koje zvuče predobro da bi bile istinite!

Kako piše Slobodna Dalmacija, ova je djevojka pomislila da je dobila na lutriji kad je pronašla dvosobni stan za 2000 kuna. Kako kaže, u jednoj grupi na Facebooku objavila je da traži stan, a uskoro je u inbox dobila nevjerojatnu ponudu.

"Zvučalo je odlično, jer studiram ekonomiju i to mi je blizu fakulteta. Žena je ponudila da mogu ostati u stanu do kraja ispitnih rokova, čak i dugoročno, ali da bih u tom slučaju morala plaćati 2500 kuna", govori za Slobodnu.

Jedina "caka" bila je što mora uplatiti 500 kuna pologa i to ne na neki bankovni račun već putem Aircasha i to što prije jer je, kako je napisala najmodavka, navala za stan velika.

Prizor iz grada zagreba Postaju li stanovi preskupi za mlade? Zbog astronomskih cijena, studenti 'podstanari' napuštaju fakultete

"Iskreno, odmah mi je bilo sumnjivo kad mi je ta žena poslala fotografije stana, jer nisu bili originali nego screenshotovi. Bilo mi je čudno i što je ne mogu dodati na Fejsu, a ni klime nije bilo na slikama iako je tvrdila da postoji u stanu. Ali opet, bila sam sretna da sam našla tako povoljan stan, pa sam samu sebe uvjerila da je sve OK, uplatila tih 500 kuna na trafici i dogovorila se useliti 15. rujna", govori Andrea.

Beskućnica tik pred predavanja

Da je prevarena, Andrea je konačno shvatila kad joj je uoči useljenja gazdarica poručila da ne može doći u Split uz obećanje da će joj vratiti polog.

"Uoči početka faksa ja sam postala beskućnica, a onda saznala da je moja gazdarica ustvari prevarantica koja vara ljude s nekoliko lažnih profila. Jako je aktivna na Facebooku", tvrdi Andrea.

Studenti na ulasku u zagrebački SC Nikad skuplje studiranje: Studentima u Hrvatskoj mjesečno treba jedna prosječna hrvatska plaća

Nakon toga jedna djevojka objavila je na Facebook oglasniku kako ju je ista gospođa na isti način prevarila, a tu priča nije stala nego se Andrei javilo još prevarenih osoba.

"Ne plaćajte unaprijed dok ne vidite stan!"

Prevaranticu su prijavili policiji, a nakon što su javno objavile njeno ime ugasila je računa na Facebooku, zatim tvrdila da joj je profil hakiran, a na kraju su dobile i svoj polog natrag.

"Ne plaćajte nikome ništa unaprijed dok ne vidite stan! I tražite ugovor i budite oprezni", upozorava ova studentica sve kolege.

Više detalja o ovoj prevari pročitajte ovdje.

izvor: slobodnadalmacija.hr

prevara Kriminal najam stanova Nekretnine Split

Još vijesti