Ova studentica se izborila se za sebe!

Rihamu Shebleu, međunarodnoj studentici poslijediplomskog studija filma i televizije na sveučilištu Warwicku, u veljači 2021. dijagnosticiran je sarkom maternice – rijedak i agresivan oblik raka. Za vrijeme liječenja, tijekom proljeća 2022. ova studentica zatražila je produljenje semestra jer je koje joj je uprava ovog fakulteta odbila.

Tada je Sheble dodala da, bez produljenja, neće moći obnoviti svoju studentsku vizu i ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi nastavila s liječenjem raka. Tada se počela zalagati za prava svojih međunarodnih kolega koji su bili u sličnim situacijama.

Navedeno sveučilište odlučilo je isplatiti oboljeloj studentici 12.000 funti odštete zbog „nevolje i neugodnosti" prouzročenih time što joj nije dopušteno produžiti studij zbog njezinog zdravstvenog stanja.

Unis Resist Border Controls (URBC) i Warwick University and College Union isplatu su pozdravili kao veliku pobjedu za inozemne studente s invaliditetom u UK-u, a uprava Sveučilišta Warwick priznala je da joj nisu pružili odgovarajuće prilagodbe s obzirom na njenu situaciju, izvještava The Guardian.

„Ta je istraga otkrila da smo mogli pokazati veću fleksibilnost u ovom slučaju. Prihvatili smo ovaj zaključak i shvatili da smo pogriješili. Odluka o odbijanju daljnjeg produljenja njezinog razdoblja registracije poništena je. Također smo smatrali da je ispravna stvar učiniti isplatu studentu, a ne osporiti je kroz potencijalno dugotrajan postupak pritužbe, s obzirom na jedinstvene okolnosti uključene u ovaj slučaj. Žao nam je zbog načina na koji se studentica osjećala tijekom ovog procesa.“, zaključili su iz uprave navedenog sveučilišta.

 

Još vijesti