Animirani film „Suzume“

Renomirani direktor Makoto Shinkai, genijalac je koji stoji iza kultnih anime filmova. Najpoznatiji je po čarobnoj animaciji i pričama koje nadilaze stvarnost. Ovi elementi glavna su oznaka njegovih najpoznatijih djela, poput filma „Your name“, a sada i filma „Suzume“.

Film započinje tragičnom scenom glavne junakinje, srednjoškolke Suzume, koja sanja da kao četverogodišnjakinja, uplakana, zaziva svoju majku na polju punom ruševina.

Animirani film „Suzume“

Nakon beznadnog traganja Suzume ugleda ženu nepoznatog lica čiji lik joj donosi dozu optimizma, a važnost ovog nadrealnog susreta prikaže se na kraju samog djela.

Već prva scena određuje ton cijelog uratka, koji, iako prožet tragedijom, ostavlja dojam nade u budućnost.

Upravo to je ono što je mnoge najviše i dojmilo. Film je prožet nesretnim događanjima i traumom, ali ne gubi nadu.

Sve započinje susretom Suzume s mladićem koji ju upita je li negdje vidjela vrata. Suzume mu na to pitanje odgovara vidljivim čuđenjem, pa mladić upita je su li negdje u gradu locirane osamljene ruševine na što ga srednjoškolka uputi do napuštenog grada koji je bio pogođen potresom i zbog toga opustošen.

Suzume odluči pratiti mladića jer je intuitivno osjetila da ga zna i da mu je potrebna pomoć. Kada ugleda napuštena vrata unutar „grada duhova“ ona ih otvori te joj se prikaže dio scene koju je sanjala.

Animirani film „Suzume“

Kako ne bi otkrili daljnje detalje filma, samo ćemo reći da bi ovaj film nazvati romantičnim, ali ne u smislu tradicionalnih ljubavnih filmova.

Glavna ideja filma je stvaranje ljubavi prema životu, ne prema pukom preživljavaju nego stvarnom životu.

Makoto kao da prihvaća sve nedaće modernog svijeta pa čak i velike prirodne katastrofe jer sadržajem filmova poput „Suzume“ i „Your Name“ (koji funkcioniraju po baš tom receptu- katastrofe svjetskih razmjera vezane s osjećajem nade i ljubavi prema življenju i životu) pokazuje da čak i u zloćudnom svijetu možemo živjeti i uživati u životu te drugim ljudima.

„Suzume“ je savršen avanturistički animirani film, pun humorističnih i tragičnih trenutaka koji je pogodan gotovo svim uzrastima, a zbog predivne animacije i odlične glume glasovnih glumaca treba li bi iskoristiti priliku da ga pogledate u kinodvoranama.

Dakle, iako je romantični interes glavne junakinje (većinu filma) antropomorfizirani stolac, ti nemoj biti „panj“ i obvezno pogledaj ovaj film!
 

Makoto Shinkai film Suzume Your name avanturistički animirani film recenzija filma kino kritika nada Ljubavna priča Prirodne Katastrofe film prigodan svim uzrastima

Još vijesti