Učenici na školskom hodniku

Nedavno je objavljena lista trenutačno najpoželjnijih fakulteta, a prema novim informacijama najviše maturanata kao prvi izbor biralo je arhitekturu, medicinu i FER. Ako se gleda po tome koliko se učenika  bori za jedno mjesto   ̶  top tri najpoželjnija studija su logopedija, izvanredni stručni studij sestrinstva i psihologija, prenosi dnevnik.hr.

U popisu od 10 fakulteta i redovnih studija koje najviše maturanata želi upisati gleda se koliko koji studij prima učenika i koliko se ljudi prijavilo. Na listi je ove godine i jedno iznenađenje, povećao se interes za modulom vojni pilot, na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Za Dnevnik Nove TV svoje iskustvo je podijelila maturantica Nika koja želi upisati ekonomiju: „Ja sam više birala srcem, ono što me najviše zanima.“ Dok netko pri odabiru gleda tržište rada, netko bira što voli, a Nika se za traženje posla još ne brine: „A valjda ću se snaći.“

Pomoćnica ravnatelja Zavoda za zapošljavanje, Ruža Hrga, ističe: „Trenutačno su u evidenciji tri logopeda, a potražnja je za 26 logopeda. Znači, logopedi su stvarno ti koji se ovog trenutka najčešće i najbrže zapošljavaju.“.

Maturantima savjetuje da upišu medicinu, sestrinstvo, logopediju, psihologiju, socijalni rad, fiziku, kemiju ili biologiju jer su ta zanimanja tražena na tržištu rada, stoji na dnevnik.hr.

 

Lista najpoželjnijih fakulteta maturanti Tržište rada zanimanja zapošljavanje Državna Matura matura 2023.

Još vijesti