Od 3000 ispitanih učenika, čak 70 posto ne zna što je PAPA test, a ni koji su simptomi infekcije...

U Prirodoslovnoj školi Vladimir Prelog održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni posljednji podaci o procijepljenosti mladih u Hrvatskoj kada je riječ o HPV infekciji.

Istraživanje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Grad Zagreb prednjači, Split i Dubrovnik na začelju

Utrošeno je 27 000 doza cjepiva protiv HPV-a za osnovne škole, 4000 doza za srednje škole i oko 2000 doza za visoka školstva.

"Što se tiče same procijepljenosti po županijama, Grad Zagreb svakako ima najviše utrošenih doza, jer imaju i najdužu praksu cijepljenja protiv HPV infekcije. Procijepljenost za prošlu školsku godinu 2020./2021. u osnovnim školama iznosila je oko 41 posto. Veliko iznenađenje su Brodsko-posavska županija sa 65 posto procijepljenosti, te Vukovarsko-srijemska i Bjelovarsko-bilogorska sa 60 posto procijepljenosti", izjavio je Marko Gangur, Voditelj i nacionalni koordinator "Budi mRAK" kampanje i student zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

Udruga studenata medicine CroMSIC educira mlade i roditelje o HPV-u od 2019. godine.

Dodaje da su najlošije županije Ličko-senjska (gdje je samo jedan učenik primio dvije doze cjepiva), zatim Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija gdje je procijepljenost ispod 10 posto.

Studenti medicine podsjećaju: Do kraja godine možete se BESPLATNO cijepiti protiv HPV-a Studenti medicine podsjećaju: Do kraja godine možete se BESPLATNO cijepiti protiv HPV-a

Iako je trend cijepljenja u porastu, to i dalje nije dovoljno.

"Mi u Gradu Zagrebu cijepimo već 15 godina i rezultati iz godine u godinu su sve bolji. Čak i za vrijeme pandemije COVID-a, procijepljenost je bila dobra. No, ako gledamo prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije koja kaže da bi procijepljenost djevojčica do 15 godina trebala biti oko 90 posto, a mi smo niti na pola puta, sa 41 posto. Nadamo se da će naše sve daljnje javno-zdravstvene aktivnosti i cjelokupni rad doprinjeti još boljim rezultatima", poručila je dr. med. Tatjana Petričević Vidović, Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZJZ "Andrija Štampar".

Javno-zdravstvena kampanja "Budi mRAK" kontinuirano se provodi s ciljem edukacije mladih i njihovih roditelja kada je riječ o prevenciji HPV infekcije koja može uzrokovati čak šest vrsta raka.

Najbolja i najučinkovitija zaštita je cjepivo koje je u Hrvatskoj dostupno i besplatno za sve mlade do 25 godina života. Kako bi što bolje i više educirali mladih o HPV infekciji, studenti medicine, u sklopu ove kampanje, diljem hrvatskih škola provode edukacije za učenike.

Mladi uglavnom ne znaju što je PAPA test i koji su simptomi infekcije

Prema podacima održanih edukacija po hrvatskim školama diljem 11 županija unazad godinu dana, mladi i dalje ne znaju dovoljno o prevenciji i zaštiti od HPV-a. Od 3000 ispitanih učenika, čak 70 posto njih ne zna što je PAPA test.

"Također, isto toliko njih ne zna koji su simptomi kod muškaraca s HPV infekcijom niti ne zna koliko postoji tipova HPV-a. Nakon radionice, znanje učenika o HPV infekciji se itekako povećava. Uz to kreće i promišljanje i odluka za cijepljenjem. I to je ono što je najbitnije", rekao je Gangur.

Studenti medicine educiraju srednjoškolce o prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom:“Budi mRAK” Studenti medicine educiraju srednjoškolce o prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom:“Budi mRAK”

Zbog dobre edukacije, mnogi su se učenici ove škole odlučili cijepiti protiv HPV-a.

"Zahvaljujući ovoj kampanji i edukaciji koje su provedene u ovoj školi, naš telefon zvoni, učenici zajedno sa svojim roditeljima izražavaju želju za cijepljenjem protiv HPV-a", rekla je dr. Lara Dadić, liječnica školske medicine.

"Budi mRAK" kampanju provode Udruga studenata medicine CroMSIC, u suradnji s HZJZ-om i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

budi mrak Marko Gangur hpv cijepljenje Papa test

Još vijesti