Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

[FOTO] Puno natjecateljskog duha, piva i kolača: Evo kako su prošli ovogodišnji Radićevi dani

MojFaks | Događanja, 29.05.2017.[FOTO] Puno natjecateljskog duha, piva i kolača: Evo kako su prošli ovogodišnji Radićevi dani

Ovaj vikend iščekivali smo već jako dugo. Mnogima samo još jedan u nizu, ali studentima, pogotovo iskrenim obožavateljima Save, ti dani označeni su u kalendaru već dulje vrijeme.

Studentski dom "Stjepan Radić" je dom, mjesto zabave i još toliko toga velikom broju studenata, a po broju prisutnih na danu slavlja doma, vidjelo se koliko ima ljubitelja Save.


Malo nas je, al' nas ima...foto: Sara Vrban/MojFaks

Broj okupljenih od petka je bio velik. Zagrijali su se svi noć prije, taman da budu spremni za igre i natjecanja. Kada smo prvi put pročitali popis, što nas sve čeka, radovali smo se što ćemo sve vidjeti. Tko i može odoljeti beer pongu, pogađanju kolača iz menze, make up radionicama, odbojci s ručnicima i vodenim balonima, da nabrojimo samo neka od događanja?

Beerpongalo čak 160 studenata


Mnogi stariji studenti su već upoznati s tim zanimljivim popis, ali onima prvi put na Radićevim danima, očekivalo je mnogo toga. Beer pong je bio glavna točka zabave. Najveće gužve su se radile oko tog stola. Nismo sigurni je li bilo više promatrača ili natjecatelja. Prijavilo se čak 160 studenata, što nas  baš i ne čudi, s obzirom da je u igri piva. Muški su dominirali u tome području, ali zato su djevojke bile odlična podrška i navijačice.
Najveća navala kraj stola za beerponganje...foto: Sara Vrban/MojFaks

Uhvatili smo i prošlogodišnjega pobjednika beer ponga, 23-godišnjeg Marka, koji nam je rekao da su po njemu prošlogodišnji Dani bili malo bolji, ali i da je to možda jer je bio više popio. Otkrio nam je i tajnu uspjeha u beer pongu te gdje ga je ta pobjeda prošle godine odvela. "Bili smo u Novome Sadu kolega i ja, a put do pobjede je u pozitivnome razmišljanju", otkrio nam je.

Odmah do beer ponga, moglo se okušati u stolnome nogometu, a mi smo uhvatili četvorku koja se pripremala za natjecanje koje slijedi.Ova je igra odlična za sve one koji nisu ljubitelji trčanja, ali se svejedno žele pohvaliti da su se natjecali u nogometu.

Nakon što smo se okrenuli, vidjeli smo ovaj veliki natpis i mogućnost dobitka čak 100 eura.Sigurni smo da je ovaj dobitak mnogima zvučao primamljivo jer su mnogi prilazili i razmišljali žele li se okušati, ali samo najhrabriji su "dohvatili šipke" i pokazali svoje umijeće.


Tehnike vožnje usporke bile su raznolike


Igra koja nas je zaintrigirala bila je Usporka, točnije vještina najsporije vožnje bicikla. (Na slici vidimo pripreme za kasnije natjecanje.) Tehnike koje smo vidjeli bile su stvarno raznolike: od košenja pa do cik-cak pokreta, teško za opisati, ali zanimljivo za gledati. Tko bi rekao da će biti toliki problem biti što sporiji! Znamo samo da bi bilo odlično da se to traži od nas za učenje ili trčanje na tjelesnom.foto: Sara Vrban/MojFaks

Saznali smo da se za sporu vožnju prijavilo 40-tak studenata te da se igra eliminacijom, jedan na jedan. Svatko od prijavljenih studenata nagrađen je s 15 dana besplatne vožnje Next bike-om na kojemu inače studenti imaju svaki dan sat vremena vožnje besplatno. Pobjednika je očekivao velikodušniji poklon: cjelogodišnju besplatnu vožnju Next bike biciklima.

Ima neka ne tako tajna veza između studenata i nogomata i košarke


Naravno, nikakve igre ne prolaze bez košarke i nogometa. Uz sve igre s raznim twistovima, ove su ostale iste te pravila su bila svima nama poznata. Bez obzira na jednostavnost, publika se uvijek pronašla te je gromoglasno navijala za dečke.


foto: Sara Vrban/MojFaks

Po slikama vidimo, da nema tog beer ponga ni natjecanja s ručnicima i vodenim balonima koje bi ukralo vjerne fanove ovih sportova. Nogomet se igrao cijeli dan, a navečer se čulo glasno navijanje na posljednjoj utakmici jer nogomet je ipak nogomet, a dečki su ipak dečki (naravno uvijek se nađu i djevojke, ali pak muški rod je u većini). Ta ljubav između njih je nama neobjašnjiva, ali je i neraskidiva.

U hladu je spas


Za one koji su više bili promatrači svih tih igra, ali i u pauzama dok se čekao svoj red, ovaj prizor je bio čest. Hlad je bio većini spas. Sjedilo se po dekama, travi, klupicama, kolnicima i općenito svim raspoloživim površinama, a neki studenti i stanovnici doma našli su svoje VIP gledalište na balkonima iznad terena.


foto: Sara Vrban/MojFaks

Zavidjeli smo im na idealnome pogledu i najboljim mjestima na događanja ovogodišnjih Radićevih dana.

Slavonska filozofija igranja bele: u riskiranju treba biti hrabar, ali i pametan


U debelome hladu postavljene su stolice i stolovi na kojima se igrala bela. Uvijek puni stolovi, što nas ne čudi s obzirom da je prijavljenih bilo 128. Kartanje bele već tradicionalno, petu godinu zaredom, organizira Slavonska udruga Slavonaca.


foto: Sara Vrban/MojFaks

Najiskusniji organizatori koji su sve držali pod kontrolom, podijelili su s nama kako pristupiti igranju bele: treba biti hrabar, opasan, uzeti rizik i biti pametan.

U pogađanju kolača najbolji je student Ivan Gulin


Igra koja nas je samim nazivom osvojila na prvu jest Pogađanje kolača iz menze. Svi smo s njima dobro upoznati i oduševila nas je ideja, pogotovo jer je povezana s kolačima. Igralo se na sljedeći način: natjecatelj/ica sjedne te mu/joj se oči zavežu. Nakon toga dobije komadiće šest različitih kolača te treba pogoditi o kojoj se vrsti radi. Prilikom pogađanja mora se znati pravo ime.Desetak studenata okušali se u kušanju i pogađanju, ali saznali smo da je glavni igrač bio Ivan Gulin koji je pogodio svih šest vrsta kolača. Čestitamo mu uz komentar da se sigurno dobro pripremao u menzi i da će se jednako dobro pripremiti i za sljedeću godinu.

Djevojke dominirale u odbojci s ručnicima i vodenim balonima


Odmah pokraj slatkoga štanda, odbojka s ručnicima i vodenim balonima je privukla veliku publiku. Pozicije u hladu su bile zauzete dok se iščekivao početak ove igre. Za razliku od drugih igara, u ovoj su djevojke brojčano konkurirale dečkima. Igralo se četiri naprema četiri: parovi drže ručnik te tako hvataju i bacaju vodeni balon.Upitali smo i jednu igračicu, Katarinu s Kineziološkoga fakulteta, koja je tajna dobre igre te je li bolja odbojka s loptom ili ova s vodenim balonima.

"Ključ je izbačaj zgloba šake", kroz smijeh nam je rekla, "a ovu odbojku bih uvijek izabrala, ipak ju čekam cijelu godinu."

Novost ove godine: radionice šminkanja


Kutak koji je zasigurno više privukao djevojke je bio onaj gdje su se održavale radionice make up-a. Direktor Relatum Modelsa otkrio nam je odakle ideja za ovu radionica na Radićevim danima.


S obzirom da su ove godine "probili led", orhanizatori su zadovoljni odazivom studentica...foto: Sara Vrban/MojFaks

"Besplatna edukacija make up-a mislim da je korisna iz više razloga: studentice će završiti fakultete, počet će raditi i smatram da je dobro da se educiraju o make up kulturi, pogotovo zato što zadnjih godinu dana ima sve više make up videa na tu temu", kazao nam je Marko Lovrić.


foto: Sara Vrban/MojFaks

Zahvaljujući ovoj maloj, besplatnoj radionici pod pokroviteljstvom Maybelline kozmetike studentice su se pobliže upoznale s njihovim proizvodima i tehnikama šminkanja. Djevojke su bile podijeljene u dvije grupe te su se izmjenično međusobno šminkale. Na kraju je bolja grupa izabrana za pobjedničku koja je dobila poklon paket kozmetike.

Povlačenje konopa za kraj ostavilo je posljedice na travnjaku


Povlačenje konopa je privuklo veliki broj gledatelja na kraju natjecateljskoga dijela Radićevih dana. Broj promatrača je bio veliki, a travnjak ispred 2. paviljona nikada nije bio zatrpaniji.
foto: Sara Vrban/MojFaks

Vuklo se sa svih strana te su se ekipe samo izmjenjivale. Bilo je padova, ali svi su dali zadnji djelić svoje snage. Ugodan i veseo završetak u jednom idiličnom savskom popodnevu.

Nakon toga slijedila je noć, a prepričavanje noćnog provoda preskočit ćemo jer će oni koji su je doživjeli znati zašto. Samo ćemo reći da je u dvorištu bila jednaka, a možda čak i veća gužva nego tijekom dana. Zaslužena noć, nakon natjecateljske zabave i navijanja!

Već sada se radujemo sljedećim danima te se bacamo na pripreme kako bismo se i mi sljedeće godine prijavili za beer pong i pogađanje kolača. Teške pripreme su pred nama, ali sigurni smo da ćemo uspjeti.

Sara Vrban
foto: Sara Vrban/MojFaks


Radićevi dani 2017fotonatjecanjeStudentski dom Stjepan RadićšminkanjeusporkaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se