Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kad je SOR jedini put do posla: Čak i inženjeri građevine rijetko sklapaju ugovor o radu

MojFaks | Događanja, 01.06.2017.Kad je SOR jedini put do posla: Čak i inženjeri građevine rijetko sklapaju ugovor o radu

'Gradimo li na dobrim temeljima?' stoji u dijelu naslova tribine inicijative Vrijedim više koja će se održati na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Na tribini će sudjelovati stručnjaci iz područja graditeljstva, sindikat te sadašnji i bivši korisnici SOR-a tog sektora.

Tribina "Gradimo li na dobrim temeljima: Problemi SOR-a na primjerima sektora graditeljstva, arhitekture i geodezije" održat će se 8. lipnja 2017. u 18 sati u Matici hrvatskih sindikata u ulici Florijana Andrašeca 18A u Zagrebu, a cilj je ukazati na probleme SOR-a iz područja graditeljstva, arhitekture i geodezije.

Na tribini će sudjelovati Mislav Stepinac, Saša Ahac, Domagoj Ferdebar iz Sindikata graditeljstva Hrvatske, Ana Oršolić koja je trenutno na SOR-u, Jasmina Trupković koja je "odslužila" SOR i predstavnik poslodavaca u graditeljstvu. Moderator je Darko Šeperić iz Samostalnih sindikata Hrvatske.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske organizatori su ove tribine s naglaskom na štetnost SOR-a. Napominju da je spomenuta mjera velikom dijelu mladih postala jedini način ulaska u svijet rada, pa je danas teško pronaći oglas za radno mjesto koje ne zahtijeva prethodno radno iskustvo, a nije SOR.


Izvor: Facebook@Mreža mladih Hrvatske

"Štetnih učinaka stručnog osposobljavanja, i poremećaja na tržištu rada koje on uzrokuje, nisu pošteđeni ni sektori graditeljstva, arhitekture i geodezije. Tako, primjerice, posljednjih godina mladi magistri inženjeri građevinarstva vrlo rijetko sklapaju ugovore o radu, a zamijećeni su čak i oglasi za radno mjesto voditelja gradilišta – koji će biti na stručnom osposobljavanju. Mnogi korisnici mjere nezadovoljni su njome, i to uglavnom zbog niskih primanja, nemogućnosti napredovanja, ograničenom stjecanju iskustva, te radu na poslovima koji nisu vezani uz struku", stoji u opisu tribine.

Inicijativa Vrijedim više, koju su pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica Hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske, zalaže se za povratak dostojanstva radu mladih, prije svega kroz ukidanje stručnog osposobljavanja i povratak pripravništva.

Više o tribini možete vidjeti ovdje.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Mreža mladih Hrvatske


SORtribinaMreža mladih HrvatskeVrijedim višeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se