Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

10 stvari koje se ne smiju naći u tvom životopisu

MojFaks | Karijera, 17.12.2015.10 stvari koje se ne smiju naći u tvom životopisu

Životopis je zapravo jedna grozna stvar! Komad papira na temelju kojega nas netko procjenjuje i odlučuje o našoj karijeri i budućnosti...

Možda nije fer, ali tako je. U tih par redaka moraš se predstaviti najbolje što možeš i zaraditi ulazak u drugi selekcijski krug koji je najčešće razgovor kad se imaš priliku i osobno predstaviti. No, da bi došao/la do toga, životopis mora biti besprijekoran.Evo što trebaš izbjegavati kad ispunjavaš životopis!

..Ako želiš posao – pošalji životopis u ponedjeljak!...


* Naslov 'Životopis' ili slova 'CV'Možda zvuči kao neslana šala ili paradoks, ali životopis nemoj započinjati naslovom 'Životopis' ili 'CV' jer je bjelodano očito da se radi baš o tome. Umjesto toga, jednostavno napiši svoje ime većim slovima, zajedno s kontakt podacima ispod njega i na taj način započni životopis.

* Predugačka biografijaU redu je dodati deskriptivni dio o sebi na početku jer je to dobar način da te poslodavac upozna, ali ovaj dio bi trebao biti jako krataki sažet. Na primjer, ispod imena i kontakt podataka napiši 'Magistar/ra ekonomije s dvogodišnjim radnim iskustvom u digitalnom marketingu', na primjer. Nemoj pisati generičke izjave i hobije, kao ni preiscrpan opis prošlosti.

* "Dodatne informacije dostupne na zahtjev"Ova izjava bespotrebno zauzima dragocjeni prostor na stranici papira i zapravo spada u onu 'ma nemoj' kategoriju. Ili uključi dodatne reference ili nemoj – samo nemoj koristiti ovu frazu.

..11 stvari koje pišeš u molbi za posao (a misliš nešto sasvim drugo)...


* Iskustvo koje je nevažno za posao na koji se prijavljuješMoramo vas razočarati i reći da za svaki posao morate preurediti životopis. Baš za svaki! Ako se javljaš za posao novinara, informacija da si konobario/la kao student nikome neće pomoći. Uvijek izbaci zastarjele i nebitne informacije iz životopisa, osim ako se ne prijavljuješ na posao u nekoj polju po prvi put. Onda je bitno napomenuti čime si se bavio/la prije, ali započni životopis s onim važnijim informacijama kao što su obrazovanje ili motiv zbog kojeg želiš promijeniti smjer karijere.

* HobijiKoga briga igraš li nogomet ili plešeš tango u slobodno vrijeme! Prekrcavanje životopisa hobijima (osim ako nisu važni za posao na koji se javljaš) neće ostaviti pozitivnu sliku o tebi. Ako imaš neka impresivna postignuća iza sebe, kao primjerice organiziranje humanitarnih akcija i sl., radije ih uključi u dio o dodatnim vještinama nego među hobije.

..'Pumpaju' životopis: hobiji s kojima ćeš se lakše zaposliti...

* FotografijaOsim ako to izričito poslodavac ne zatraži, nemoj prilagati fotografiju. Neprofesionalno je, čudno i može dovesti do optužbi za diskiminaciju. Najvažnije od svega: postotak životopisa sa fotkografijom koje poslodavci odbiju je vrtoglavih 88%.

* Pravopisne greške i tipfeleriMoramo li objašnjavati? Posveti se životopisu toliko da ne napraviš prapopisnu pogrešku ili tipfeler, a da ne primijetiš prije slanja na natječaj. Ili pred vratima komisije koja će te voditi kroz intervju. To je jednostavno amaterski.

* Generički opisi poslova koje si prije obavljao/laSvi znaju da konobari uzimaju narudžbe, čiste pepeljare i rukuju novcem. Umjesto ovakvih informacija pruži one o vještinama kojima si ovaldao/la obavlajjući taj posao: 'izučeno osoblje', 'odličan medijator', 'uspješno posredujem između ljutih kupaca/mšterija i uprave', 'odličan organizator' i slično. Ako si uvijek dobivao/la najviše napojnica – spomeni to! Ako je prodaja porasla dok si radio/la u toj firmi – spomeni i to.

* Generički opisi tvog karakteraŠto riječi poput 'analitičkog zaključivanja', 'fleksibilnosti' i 'timskog igrača' imaju zajedničko? Toliko su isforsirane da ne znače ništa. Pročitaj Forbesove savjete za ispunjavanje ovog dijela životopisa.

* Negativne riječi i pojmoviIako je primamljivo iskoristiti fraze poput 'Unatoč nedostatku radnog iskustva' jer misliš da je važno biti iskren, ali istina je da ćeš na taj način vrlo brzo ispasti iz utrke. 'Nedovršen', 'neuspješan', 'bez iskustva' i 'dobio/la otkaz zbog' pojmovi su koje moraš izbjegavati pod svaku  cijenu.

L.B./izvor: Hexjam
foto: Hexjam, imgur


životopispravilakako napisati životopisCVKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se