Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ako su Ministarstvo i Vlada odustali, oni neće! U ime svih studenata poručili: Nama je Zakon o studentskom radu bitan – VIDEO

MojFaks | Karijera, 26.03.2018.Ako su Ministarstvo i Vlada odustali, oni neće! U ime svih studenata poručili: Nama je Zakon o studentskom radu bitan – VIDEO

Na službenoj Facebook stranici Hrvatskog studentskog zbora u petak navečer objavljen je video koji je do danas pregledan više tisuća puta.

U videu su istaknute neke od novosti koje donosi Zakon o obavljanju studentskih poslova, čije su donošenje Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Vlada Republike Hrvatske obećali s prvim danom Nove godine no to se obećanje do danas nije realiziralo.

...[Sudjeluj I TI!] Evo što predlaže Zakon o studentskom radu: Kazne za poslodavce 100 tisuća, minimalna satnica 20,5 kuna...


Dok studenti čekaju odgovore i poduzimanje konkretnih koraka Ministarstva i Vlade, a kako bi razbio predrasude i odgovorio na zablude, Hrvatski studentski zbor pripremio je informativni video #namajebitan.

...Gdje je zakon o studentskom radu? Studenti čekaju godinu dana, a odgovor MZO-a je: 'budite strpljivi'...


"Edukacija i informiranje pola su posla, stoga ćemo kao Hrvatski studentski zbor s ciljem razbijanja predrasuda nastaviti informiranje studenata i javnosti o novostima koje donosi Zakon o obavljanju studentskih poslova. Ovo je samo prvi u nizu bitnih zakona koji su najavljeni, a koji se tiču studenata. Kao studentski predstavnici aktivno ćemo se uključiti u pripremu svih zakonskih akata, no trenutno nam je Zakon o obavljanju studentskih poslova prioritet", poručio je Stjepan Ćurčić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

Prosječna hrvatska obitelj ne može financirati studenta koji ne radi


Na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj studira više od 160 tisuća studenata. Prema podacima koje je iznijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u 2016. godini više od 2/3 studenata koji su imali pravo na rad posredovanjem studentskih servisa to pravo su i iskoristili. Prihod od studentskog rada najvećem broju studenata neophodan je kako bi mogli podmirivati troškove studija, ali i troškove svakodnevnog života. Dio studenata koji studiraju izvan mjesta svog prebivališta uz troškove studija moraju podmirivati i troškove stanovanja, a sve su viši i troškovi života stoga je danas prosječnoj hrvatskoj obitelji gotovo nemoguće financirati studenta koji ne radi.

...'Nije fer prema nama redovnima': Među studentima napeto jer će izvanredni moći raditi preko student servisa...


Upravo iz navedenih razloga Hrvatski studentski zbor kao krovno predstavničko tijelo svih studenata u Republici Hrvatskoj nastavit će inzistirati na donošenju Zakona o obavljanju studentskih poslova. Zakon o obavljanju studentskih poslova, nasuprot uvriježenom mišljenju u javnosti neće uzdrmati tržište rada. Svojim odredbama zakon priječi poslodavcima davanje otkaza radnicima i zapošljavanje studenata na njihova radna mjesta. Zakonom se uvodi minimalna satnica, pravo studenata na uvećanu naknadu za rad vikendima, blagdanima, za noćni i prekovremeni rad. Stupanjem na snagu novog Zakona studenti koji su pošteno odradili ugovoreni posao više neće morati brinuti o tome hoće li im i kada biti isplaćena plaća.U nadi da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Vlada Republike Hrvatske prepoznati važnost donošenja ovog zakona studenti poručuju: "Nama je Zakon o obavljanju studentskih poslova bitan, a Vama?"

Svoju podršku akciji Hrvatskog studentskog zbora, ali i donošenju Zakona o obavljanju studentskih poslova možete dati i korištenjem Facebook okvira na svojim profilima.

L.B./foto: Darko Ba/MojFaks


Hrvatski studentski zbogZakon o studentskom raduvideoVlada RHMinistarstvo znanosti i obrazovanjaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se