Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Bizarna moda: studentica izrađuje torbe i jakne od ljudske kože

MojFaks | Karijera, 01.08.2016.Bizarna moda: studentica izrađuje torbe i jakne od ljudske kože

Tina Gorjanc mlada je modna dizajnerica o kojoj bruji svjetska modna zajednica. Ova ambiciozna studentica magistrirala je na prestižnom londonskom koledžu s nevjerojatnom temom: modnim dodacima izrađenima od ljudske kože.

Još je luđe to što se radi o koži preminulog modnog dizajnera Alexandera McQueena, čiji je DNA iskoristila kako bi u laboratoriju uzgojila ljudsku kožu od koje je napravila svoju kolekciju Pure Human.

Biološki materijal nije zaštićen


Ovom kolekcijom – završnim projektom na dvogodišnjem magisteriju "Materijalne budućnosti" na spomenutom koledžu – studentica slovenskog porijekla želi ukazati na manjkavosti zaštite bioloških informacija i podataka.


foto: Pure Human@TomMannion, VicPhilips (Single Malt Teapot), Sanne Visser

Ako se i vi pitate kako je došla do DNA materijala dizajnera McQueena, utješit će vas informacija da nije morala kopati po groblju. Naime, McQueen je svaki svoj komad prve kolekcije "Jack the Ripper Stalks His Victims" (Jack Rasparač uhodi svoje žrtve) "ukrasio" pramenom svoje kose. Upravo je s jednog od ovih komada mlada Gorjanc nabavila uvojak kose iz kojega je izvukla genski materijal koji je kasnije umetnula u tkivo kože koju je kasnije doradila kako bi dobila novi materijal - ljudsku kožu.

Nakon ovoga ispunila je zahtjev za patentiranjem ovako dobivene kože kako bi materijal, iako je napravljen genskim materijalom druge osobe (doduše preminule), postao njeno vlasništvo.

"Ako je studentica poput mene uspjela patentirati materijal izvučen iz biološkog materijala Alexandera McQueena jer ne postoje zakoni koji bi me u tome spriječili", izjavila je Gorjanc, "možemo samo zamisliti što će velike korporacije koje imaju više novaca na raspolaganju moći raditi u budućnosti."


foto: Pure Human@TomMannion, VicPhilips (Single Malt Teapot), Sanne Visser

Trenutno ova vrsta materijala nije pravno zaštićena, a materijal na kojem se vrše istraživanja potječe od operiranih, živih osoba čiji ostaci dijelova tijela nakon operativnih zahvata postaju vlasništvo bolnica. Gorjanc tvrdi da bolnice ove materijale prodaju bioinžinjerskim kompanijama koje ih koriste kao izvor matičnih stanica. U nekim slučajevima ove kompanije rade s luksuznim brendovima pa se stanice koriste za proizvodnju raznih proizvoda nad kojima vlasništvo ima kompanija.

Zločin ili etična alternativa životinjskoj koži?


Njen je projekt naravno nekima sasvim prihvatljiv, a drugi ga pak izjednačavaju s perverznim i zločinačkim oblicima ponašanja. Novinar Guardiana Johnatan Jones je izradu torbi od ljudske kože nazvao "zločinom" i napravio paralelu sa serijskim ubicama koji su pravili trofeje od kože.

No drugi smatraju da nošenje jedne ovakve torbe nije ništa manje etički ispravno od nošenja torbi od kože mrtvih životinja. Gorjanc se s njima slaže.


foto: Pure Human@TomMannion, VicPhilips (Single Malt Teapot), Sanne Visser

"Mislim da je ovaj proces dobra alternativa trenutnom načinu izrade kožnih proizvoda. Prvo zato što je etički ispravnije jer ne zahtijeva pokolj životinja, drugo jer u procesu ne nastaju nepotrebni nusprodukti pa je održivije, a treće jer se može raditi na zahtjev i moglo bi djelomično riješiti problem nestanka resursa. Već postoje kompanije koje razvijaju takve materijale i ja vjerujem da je to jedna od potencijalnih alternativa za budućnost", rekla je Gorjanc.

Predsjednica PETA-e, organizacije za zaštitu prava životinja, Ingrid Newkirk za Klix.ba je rekla da, ukoliko Gorjanc ima dozvolu za korištenje kože, to joj se čini kao bolji način za izradu kože za torbe i jakne nego ubijanje drugih živih bića i krađa njihove kože samo zato što o njihovim osjećanjima i boli ne znamo dovoljno.

"Zašto bi itko želio nositi ili koristiti kožu u 21. stoljeću, kao svega lišeni pećinski čovjek, to je misterija i pokazuje neznanje, aroganciju i nedostatak mašte. Ideja Tine Gorjanc bi barem kupovinu kože učinila etički ispravnom jer ne bi uključivala ubijanje", rekla je Newkirk i dodala da je budućnost u mesu i koži uzgojenim u laboratoriji.

U kolekciji Pure Human naći će se ruksaci, torbe i jakne. Već je napravila nekoliko prototipova od svinjske kože koje je ukrasila pjegicama kako bi izgledali što sličniji ljudskoj koži. Torbe i ruksaci imat će i tetovaže i madeže koje je na svom tijelu imao i ovaj slavni britanski dizajner.

L.B./izvor: Milk, Klix.ba
foto: screenshot/YouTube


Tina GorjancPure Humanmodni dizajnAlexander McQueenljudska kožaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se