Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Cure, prije nego pošaljete životopis obavezno pogledajte: U ovim hrvatskim tvrtkama žene imaju najviše izgleda doći na rukovodeće pozicije!

MojFaks | Karijera, 13.05.2019.Cure, prije nego pošaljete životopis obavezno pogledajte: U ovim hrvatskim tvrtkama žene imaju najviše izgleda doći na rukovodeće pozicije!

Selectio indeks žena koji mjeri udjel žena u upravama hrvatskih kompanija u sastavu indeksa Crobex značajno je pao u odnosu na 2018. godinu. Prema posljednjim podacima najviše žena na rukovodećim pozicijama imaju Ericsson Nikola Tesla (100%), ujedno i jedina tvrtka s predsjednicom Uprave, te Arena Hospitality Group (50%), AD Plastik i Adris grupa (obje 33,3%).

Već 13 godina Selectio dodjeljuje trgovačkim društvima Certifikat Poslodavac Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Ove godine certifikat su dobile Coca-Cola HBC Hrvatska i Laguna Novigrad (100%), Philip Morris Zagreb i Poslovna inteligencija (66,7%), Jadran-galenski laboratorij (57,1%) te Ciklopea, HBOR, Pliva Hrvatska i Tele2 (svi 50%). Udjel žena u ovim upravama iznosi 20,9%.

Situacija lošija nego prije devet godina


Trenutna zastupljenost žena na važnim funkcijama pala je na razinu 2010. godine i iznosi 14,5% dok je krajem 2018. indeks bio veći i iznosio 19.7%. Podaci ukazuju da je i dalje nužno upozoravati na važnost uključivanja žena u upravljanje kompanijama u svrhu uspješnog i kvalitetnog poslovanja.

Foto: Selectio

Usporedbe radi, u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi prema podacima The Female FTSE Board Report za 2018. godinu zastupljenost žena je u porastu i iznosi 29%. U Hrvatskoj zastupljenost žena u politici - trenutnom sazivu Sabora je 20,5%, što je znatno manje od udjela žena u politici država Europske unije (31,3%), kao i u znanosti - mjeren udjelom u redovnom članstvu HAZU-a s tek 10,9% čime kaska za europskim prosjekom koji je u 2017. godini iznosio 21,6%. Prema podacima Europskog instituta za jednakost spolova iz 2018., udjel žena u najznačajnijim društvima izlistanim na burzama u Europskoj uniji je 26,7%.

... Neravnopravne: Žene u Hrvatskoj i dalje zarađuju manje, a obrazovanije su od muškaraca...


...Stigli novi podaci: Na hrvatskim fakultetima i dalje više studentica nego muških kolega...Hrvatska ima i zero companies


Postotak kompanije koje su u sastavnici Crobexa a koje u upravama nemaju niti jednu ženu je 56,3% i to su tzv. 'zero companies'. Za razliku od Hrvatske, svih 100 najznačajnijih kompanija na Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi.

A.Z.
Foto:pixabay


Selectio indeks ženakarijerarukovodeće pozicijekompanijeEricsson Nikola TeslaArena Hospitality GroupCoca-Cola HBC HrvatskaPliva HrvatskaTele 2Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se