Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Fast food bez konobara i blagajnika: Omiljeni studentski poslodavac više neće trebati studente?

MojFaks | Karijera, 17.07.2018.Fast food bez konobara i blagajnika: Omiljeni studentski poslodavac više neće trebati studente?

Jedan od omiljenih studentskih poslodavaca uskoro bi mogao zatvoriti svoja vrata studentima.

Lanac brze prehrane McDonald's mladi vole kako s jedne tako i s druge strane poslužnog pulta. Ovaj je poslodavac godinama u top 10 kompanija za koje se godišnje podigne najviše studentskih ugovora u najvećem student-servicu, onom u sklopu zagrebačkog SC-a. Samo u glavnom Hrvatskome gradu kroz "Mekić" godišnje prođe skoro 4000 studentskih ugovora pomoću kojih mladi koji studiraju zarađuju za džeparac. Ova bi vijest mogla razočarati sve one koji planiraju satnicu "tući" baš u ovom lancu brze prehrane.

...Top 10 poslodavaca za koje se u SC-u traži ugovor više: Ovo su tvrtke u kojima radi najviše hrvatskih studenata...


Naime, s obzirom da se minimalna satnica u SAD-u sve više bliži cifri od 15 dolara, kupce će uskoro, umjesto blagajnica i konobara, dočekivati blještavo ekransko svjetlo.

Kako piše Forbes, a prenosi Novac.hr, najveći lanac brze hrane, McDonald’s, do 2020. godine planira uvesti kioske za samostalno naručivanje u sve svoje američke lokale. I dok su neki sretni radi ove vijesti jer smatraju kako će im olakšati naručivanje, drugi se brinu za budućnost tisuća poslova.

...Mobing, neisplata plaća, preniske satnice: Studentice istražile tamnu stranu rada na studentski ugovor...


McDonald’s je od samih početaka bio pionir u uvođenju novih tehnologija u biznis, ali ne kako bi otpustili radnike već kako bi povećali njihovu učinkovitost. Na isti način su predstavili kioske i za samo naručivanje, preko kojih se već sada može naručiti u lokalu na zagrebačkom Kvatriću, Vrapču i Avenue Mallu, no sada je pitanje vremena kada će kiosci potpuno zamijeniti radnike, barem u SAD-u.

To potvrđuju istraživanja Davida Neumarka i Grace Lordan. Oni su u radu iz 2017. godine potvrdili da će automatizacija najviše utjecati na radnike koji rade za minimalac, a među njima ima najviše onih u dobi od 16 do 24 godine.

...Čak 4 mjeseca radi puno radno vrijeme! Prosječni student mora raditi jer je siromašan - ali kada da onda studira?...


"Želimo kupcima osigurati više mogućnosti i izbora. Prije dvije godine postojala su samo dva načina naručivanja u McDonald’su – na pultu ili kroz 'drive-through'. Sada se može naručiti preko mobitela, možemo vam hranu donijeti u automobil, a poboljšali smo i postojeće načine. Možete platiti na brojne načine i sami kreirati svoj meni", naglasio je izvršni direktor McDonald’sa Steve Easterbrook.

L.B./izvor: Novac.hr
foto: Demetrius Washington/Unsplash


McDonald'sminimalacautomatizacijablagajnicistudentski posaoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se