Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Završio ekonomiju, upisao postdiplomski, a ni nakon 480 poslanih molbi nije dobio posao

MojFaks | Karijera, 27.04.2017.Završio ekonomiju, upisao postdiplomski, a ni nakon 480 poslanih molbi nije dobio posao

Prošle godine svoj je studentski angažman okrunio diplomom, a odlučio je i nastaviti školovanje. Iako otad aktivno traži posao, još uvijek ga nije našao.

Iako priča o ovom novopečenom akademskom građaninu dolazi iz susjedne BiH, sličan scenarij možemo zamisliti i u našoj zemlji. I ovdje mladi uglavom razmišljaju o odlasku u inozemstvo jer znaju da će se ovdje na putu do zaposlenja morati jako namučiti.

Ovaj 24-godišnjak odlučio je krenuti trnovitijim putem – želi ostati i raditi u svojoj zemlji. No, iako je do danas na razne adrese poslao 480 upita, odnosno aplikacija za posao, radni angažman još nije dobio, piše Klix.ba.

...Smijehom protiv frustracije: Stripom prikazali kako izgleda traženje posla u Hrvatskoj...


Mirzet Omerović iz Kladnja u srpnju prošle godine završio je Ekonomski fakultet u Tuzli, smjer računovodstvo i revizija, nakon čega se posvetio traženju zaposlenja.

"Bio sam više gladan nego sit"


Omerović kaže da je Ekonomski fakultet u Tuzli, smjer računovodstvo i revizija, upisao 7. srpnja 2012. godine te da prva godina nije bila laka.

"U to vrijeme meni je najveći problem predstavljala financijska konstrukcija. Naime, majka, otac, sestra i ja živimo od 95 maraka očeve invalidnine. Nismo znali na koji način prikupiti novac za školovanje, ali i mjesečnu autobusnu kartu koja za relaciju Kladanj-Tuzla košta 100 maraka. Tih dana sam više bio gladan nego sit, ali sam bio uporan i odlučan da završim fakultet. Snalazio sam se kako sam znao i umio", kaže Omerović za Klix.ba.

...Zanima vas koliko su stvarno plaćeni neki poslovi u Hrvatskoj? Ovaj popis otkriva pravu istinu!...


Svjetlo na kraju ovog tunela za Omerovića je značila stipendija Fondacije Bosana koju je dobio 2013. godine. Uz pomoć novca uspio je sebi osigurati sve što mu je trebalo za fakultet.

"Tokom četverogodišnjeg studiranja moram reći da niti jedan ispit nisam prenio u narednu godinu, na što sam ponosan", ističe ovaj mladić, naglasivši da ga danas posebno boli činjenica da je u zemlji u kojoj je rođen za zapošljavanje bitnije kojoj političkoj stranci kandidat pripada, nego kolikim znanjem raspolaže.

Na 480 prijava samo se 12 poslodavaca udostojilo odgovoriti


Po okončanju studija Omerović se aktivno posvetio pronalasku zaposlenja. Prvu prijavu poslao je 27. srpnja prošle, a posljednju, inače 480-u po redu prošlog ponedjeljka (za mjesto asistenta, odnosno stručnog suradnika na Ekonomskom fakultetu u Tuzli).

"Od svih upita koje sam poslao tek neki su se udostojili odgovoriti, točnije njih 12. Bilo je situacija gdje sam išao doslovno od vrata do vrata i pitao trebaju li bilo kakvih radnika. Bilo je situacija gdje su me ljudi istjerivali iz kancelarije, a bilo je i onih gdje su mi obećali da će me pozvati, ali to se nikad nije dogodilo. U Zavidovićima su me pozvali na razgovor, međutim posao nisam dobio jer nisam s područja njihove općine, što je bio jedan od uslova. Također, bila je situacija i gdje sam nakon razgovora poslao upit zbog čega je osoba s daleko manje bodova od mene dobila posao, a odgovor je bio: Zato!", kaže Omerović.

...S faksa na posao iz snova: Kako je raditi u uspješnom domaćem startupu...


Nastavlja i da angažman nije tražio samo u svojoj struci te da je upite slao čak i građevinskim firmama.

"Nikad ne odustajem, niti ću odustati, pa makar morao poslati još 1480 prijava dok ne dobijem posao. Tražim bilo kakav angažman jer moram raditi za sebe i svoju porodicu", poručuje.

Paralelno s pronalaskom posla Omerović privodi kraju i postdiplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, a koji je, ističe, upisao na nagovor prijatelja te uz financijsku potporu Fondacije Bosana.

U nadi da će jednog dana uspjeti u svojoj nakani ovaj mladić nastavlja svoju borbu.

"Bilo je trenutaka kad sam želio sve napustiti, ali tad sam se prisjećao onoga zbog čega sam sve ovo počeo, odnosno što mi je cilj, a to je da budem ostvarena i uspješna osoba u svom zanimanju i da samim tim mogu pomoći i drugim ljudima. Da jednog dana otvorim i ja radna mjesta i da bh. ekonomija procvjeta, a ne da uzimamo samo kredite od Međunarodnog monetarnog fonda", zaključio je mladi Omerović.

L.B./izvor: Klix.ba
foto: Shutterstock


posaotraženje poslatržište radazamolbaOmerovićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se