Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Iskustvo više nije bitno? Mladi bez staža kao najpoželjnija roba na tržištu

MojFaks | Karijera, 16.06.2017.Iskustvo više nije bitno? Mladi bez staža kao najpoželjnija roba na tržištu

Ne tako davno idealni zaposlenik je bio osoba s otprilike 35 godina starosti i 20 godina radnog iskustva - da ne spominjemo obavezno poznavanje jezika, računalstva, sposobnost timskog rada, itd.

No, čini se da se takvi trendovi lagano mijenjaju - jer prema statistikama HZZ-a lakše nalaze posao oni koji nemaju nikakvog radnog iskustva nego oni koji iza sebe ipak imaju par godina staža, piše eVaraždin.

Premda razlika nije dramatična, znakovito je da je u posljednjih godinu dana smanjen broj nezaposlenih bez iskustva za 32%, dok je u istom periodu broj nezaposlenih s radnim iskustvom smanjen za 28,5%. Ali prije no što se razveselimo podatku da su neiskusni - što će reći - mladi tražitelji posla konačno dobili priliku na našem tržištu rada, treba imati na umu nekoliko otrežnjujućih činjenica.

...Mladi i potraga za poslom: 'Nemojte očekivati pomoć Zavoda za zapošljavanje'...


Kao prvo, ovdje govorimo o postocima smanjenja broja nezaposlenih, a ne o postocima onih koji su dobili posao. Razlika je možda nekima neuhvatljiva, ali je bitna. Jednostavnije rečeno, to što nekog više nema u evidenciji HZZ-a ne znači da je on ujedno našao ovdje posao.

...Mladi radnici i mlade radnice: Satirična stranica otkriva tužno lice traženja posla u Hrvatskoj...


Kao drugo, na one bez radnog iskustva odnosi se i sve manje smislena mjera stručnog osposobljavanja. Broj tako zaposlenih porastao je i nakon promjena propisa koji sada omogućavaju stručno osposobljavanje i onima sa završenom srednjom školom.

...Opet nelogičnost u oglasu za stručno osposobljavanje: Pjevaj na svadbama, ali ne nakon 22h...


I, napokon, upravo su mladi oni koji su sve skloniji svoje prvo zaposlenje pronaći u Njemačkoj ili Irskoj.

Najkraće rečeno, premda ima poslodavaca koji su spremni dati priliku onima koji prethodno nisu nigdje radili, i dalje su na tržištu rada poželjniji oni koji imaju u prosjeku 3 do 5 godina iskustva rada na nekom poslu - čak i kad se radi o radnim mjestima koja nisu toliko zahtjevna.

L.B./izvor: eVaraždin
foto: Shutterstock


nezaposlenoststručno osposobljavanjeradno iskustvoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se