Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kad narastem bit ću modna blogerica: Ana Karadžole okrila što stoji iza savršeno uređenih blogova

MojFaks | Karijera, 18.05.2016.Kad narastem bit ću modna blogerica: Ana Karadžole okrila što stoji iza savršeno uređenih blogova

Svijet bloganja tajnovito je mjesto obavijeno čarobnim baldahinom unutar kojega bi svatko volio zaviriti.

Malo je onih koji zapravo znaju što se to točno događa iza savršeno uređenih blogova i profila na društvenim mrežama.

Stoga će nam Ana Karadžole, poznatija kao PsychoCouture, pobliže objasniti kako funkcionira blogerska scena u Hrvatskoj, odgovoriti na pitanje može li se živjeti od bloganja te prepoznaju li hrvatski brandovi utjecaj poznatih blogera na potrošače i njihove "followere".Za sve je "kriva" ružičasta kosa...


Ana je uspješna 25-godišnjakinja, studentica kroatistike i povijesti umjetnosti na diplomskom studiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, čiji je blog jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj. Iza sebe na društvenim mrežama ima preko 10 000 vjernih pratitelja koje svakodnevno uveseljava odličnim modnim kombinacijama te niz vrlo uspješnih suradnji sa brojnim brandovima, na što je izrazito ponosna.Svoj blog započela je krajem 2009. godine na nagovor svojih prijatelja zbog njenog zanimljivog stila i otkačene ružičaste kose. Krenula je u taj pohod spontano ne očekujući neke pretjerane rezultate, ali s ponosom može reći kako je taj pothvat imao i više nego pozitivan ishod.

Otkrila nam je i razlog zbog kojeg se, kako smatra, istaknula u masi drugih blogova. "Mislim da osoba mora biti imuna na loše komentare i biti samo svoja. Mislim da je najbitnije uvažavati konstruktivnu kritiku, nositi ono u čemu se najbolje osjećaš i postepeno graditi svoj stil. Važno je da osoba ima karizmu i da je pozitivna u načinu razmišljanja – mislim da to čitatelji nakon nekog vremena mogu primjetiti iz fotografija", kaže Ana.

Njeni pratitelji, uglavnom djevojke, vole vidjeti njene jednostavne, ali efektne kombinacije u kojima se dobro osjeća. Ne voli kategorizirati svoj stil i uvijek se trudi naći novu inspiraciju.Bloganje je puno više od fotografiranja i networkinga


Iako je ponekad zatrpana obavezama, ona se u svom poslu snalazi sama. "Svjetski poznati blogeri imaju cijele timove iza sebe, no ja sam sama svoj stilist – model – fotograf – novinar - post production dizajner - content manager - organizator i direktor", otkriva nam.

Bloganje se čini kao simpatičan posao koji se sastoji od fotografiranja, posjećivanja raznih evenata i upoznavanja brojnih ljudi, no to je samo jedan njegov aspekt. "Ima tu mnogo posla, od fizičkih poslova poput posuđivanja odjeće iz dućana za potrebe snimanja, preko stiliziranja te odjeće na sebi, fotkanja, do uređivanja slika u Photoshopu, pisanja postova, osmišljavanja caption-a za Instagram i Facebook postove te kojim će redoslijedom ići koja fotka, odnosno post, na Instagram ili blog".

Uz to, u rasporedu su joj sastanci i razni eventi koje posjećuje.Njen rad prepznali su MAC, Nivea, DM, New Yorker, Adidas...


Obožava svoj posao tako da teško može izdvojiti neke njegove negativne strane. Iako danas još ne zarađuje dovoljno kako bi se mogla posvetiti svojem blogu u potpunosti, uvijek ju veseli kada joj neki njoj drag brand ponudi suradnju zbog način na koji prezentira ono što voli.

Uvelike je ponosna na zadnjih šest godina rada na svome blogu tijekom čega je ostvarila mnoge suradnje s brandovima poput MAC-a, Nivee, DM-a, New Yokera, ambasadorica je Adidasa, nosila je reviju, snimala priloge za TV emisije, da nabrojimo samo dio njenih angažmana i projekata.Blogeri sve utjecajniji u industriji mode, marketinga, showbizza...


Na pitanje koje je njeno mišljenje o hrvatskoj blogerskoj sceni danas, odgovara: "U zadnje vrijeme situacija se poboljšava. Brandovi počinju shvaćati koliko i kako djeluje utjecaj blogera i influencera na izravni učinak u prodaji te se angažman blogera počinje i isplaćivati u skladu s time koliko je bloger uspješan. Pokazalo se da se brand awareness može najbolje postići putem blogera i influncera jer je takav način reklame, u većini slučajeva, iskren i autentičan."

Ana je pravi primjer osobe koja uživa u onome što radi. Iako u samom početku nije imala pretjerane koristi od svog hobija (koji je danas prerastao u ozbiljan posao), ulagala je mnogo truda i vremena što joj se u konačnici isplatilo.

Ponekad je to teško jer vidljivih rezultata nema, ali ne očajavajte – čak i kada vas nitko ne razumije, izborite se za ono što radite jer vi znate zašto to radite. Možda ćete čak unijeti i pozitivnu promjenu baš kao što je Ana, zajedno sa svojim kolegicama, pokazala kako je bloganje puno više od zanimljivog hobija!

PsychoCouture pratite na Facebooku, web stranici i Instagramu.

Emanuela Međan
foto: Instagram/objavljeno uz dopuštenje Ane Karadžole


Ana KaradžolePsychoCouturestudenticabloganjeblogericaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se