Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Koliko nisko hrvatski poslodavci mogu ići: satnice ispod kojih studenti ne žele i ne bi trebali raditi

MojFaks | Karijera, 13.09.2016.Koliko nisko hrvatski poslodavci mogu ići: satnice ispod kojih studenti ne žele i ne bi trebali raditi

Proveli smo anketu o najnižim satnicama za koje ste radili tijekom studija. Neki su nas odgovori rastužili.

Studentski poslovi sastavni su dio života velikog broja studenata. Stanarina, školarina, troškovi života u drugome gradu – sve su to nove okolnosti i financijska opterećenja s kojima se mladi susreću jednom kad krenu na studij.

Studentski poslovi zbog toga se mnogima od njih čine kao odlična prilika za stjecanje konkretnih radnih iskustava, iskušavanje tržišta rada, umrežavanje i popunjavanje uvijek tankog studentskog budžeta.

Studenti kao konkurencija stalnoj radnoj snazi


Unatoč tome što bi studentski poslovi, već po samoj definiciji, trebali biti prilagođeni studentima i njihovom tempu života (obavezama na fakultetu i učenju), nerijetko se u oglasima može pročitati da se radi o poslu od 8 sati dnevno, 5 dana u tjednu, a za koji je potrebno imati dobre ocjene, zdravu ambiciju, a ponekad i B kategoriju.

..Sve ozbiljnija konkurencija stalnim radnim mjestima: najlakše do posla ako si redovni student...


Ovakvi oglasi za poslove daju naslutiti da redovni studenti postaju 'ozbiljna konkurencija' stalnim radnim mjestima. A zašto i ne bi? Kako su na to ukazali naši ispitanici, poslodavcima je mnogo jeftinije angažirati studente jer za njih plaća mnogo manje doprinose u odnosu na uobičajene doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te porez na dohodak: od 17,5% doprinosa koje plaća SC-u 12% ide za održavanje poslovanja, a samo 1% na samog studetna: 5% na njegovo mirovinsko i 0,5% za zdravstveno osiguranje studenta.

Osim toga, studenti su lako zamjenjivi, ugovori se lako raskidaju, a mladi su najčešće voljni raditi sve poslove, bilo kad u tjednu, mjesecu ili godini.


foto: Shutterstock

...Studentska radnička prava gotovo da i nisu regulirana: štiti li Studentski centar studente?...


Loše krojeni "studentski" poslovi


S druge pak strane, studenti se često žale na lošu plaću i tretman od strane poslodavaca: inzistiranje na fiksnom (punom) radnom vremenu, neisplaćivanje ugovora, premalene satnice...sve su to problemi o kojima je moguće čuti među studentima.

"Poslodavca koji razumije studente i njihove obaveze prema fakultetu, uvažava ih i cijeni studenta kao radnika još nisam upoznala. Iako, ne gubim nadu", podijelila je s nama jedna od 413 kolega koji su pristali sudjelovati u anketi koju smo proveli kako bismo ispitali zadovoljstvo studenata prosječnim satnicama studentskih poslova.

...Dobra i loša iskustva: Saznali smo tko (i što) sve ljuti hrvatske studente koji žele raditi...


"Generalno loši poslodavci s puno prohtjeva izvan dogovorenog posla, ponekad plaćanje na ruke unatoč sitnim ciframa isplate (ne razumijem čemu onda naglasak na studentski ugovor, ili ćeš brate sve legalno ili ništa), česta kašnjenja isplate (i po dva mjeseca po obavljenom poslu), nepovjerenje prema radnicima upravo jer su studenti i slične nebuloze", samo je jedna izjava u mnoštvu onih koje upozoravaju na nepravilnosti s kojima se susreću prilikom obavljanja studentskih poslova.

Satnice između 18-20 kuna najniže prihvatljive...


Unatoč mnogim problemima, čini se da su studenti uglavnom zadovoljni plaćom koju zarade preko Student servisa. 53% mladih odgovorilo je da je zadovoljno plaćom koju su dosad zarađivali jer smatraju da su za poslove koje su obavljali bili adekvatno plaćeni.

Što se prosječnih satnica tiče, one se po izjavama sudionika ispitivanja podudaraju s onima koje je moguće pronaći među oglasima za poslove. Najčešće se satnice kreću između 20 i 25 kuna (83,5%), samo rijetko iznose više od 50 kuna (3,6%), ali ono što zabrinjava jest to da su neki kolege radili poslove koji su bili plaćeni manje od 15 kuna po satu (12,8% ispitanika).


foto: arhiva/MojFaks

Što se najniže satnice za koju studenti ne bi radili tiče, dolazimo opet do iste brojke: čak 65,4% njih izjavilo je da ne bi ni razmišljalo o poslovima koji se plaćaju manje od 15 kuna po satu.

...Studentski poslovi – mitovi i stvarnost...


"Mnogo studenata ne bi pristalo na satnicu od 15 kuna, ali ne očekuju baš ni 25 kuna s obzirom da su takvi poslovi urbane legende. Osobno, ne bih pristala na satnicu nižu od 18-20 kuna (ovisi o kakvom je poslu riječ) jer cijenim svoj radi, trud i vrijeme koje utrošim radeći o želim da to i poslodavci cijene", kazala je ispitanica.

"Osobno ispod 18 više ne radim, nakon više od 4 godine rada preko SC-a", "Osobno nikad ne bih išao ispod 18 kn", samo su neki od odgovora koje smo dobili, a koji potvrđuju da su satnice između 18-20 kuna najniže prihvatljive studentima.

...iako su mnogi radili i za mnogo, mnogo manje!


Unatoč tome što je većina ispitanika odgovorila da je prosječna satnica za koju su radili između 20-25 kuna, mnogi od njih imali su iskustvo rada i za mnogo, mnogo manje.

"U sezoni kad sam sve preračunala radila sam za 10,21 kn jer nije bilo brojanja prekovremenih",
"Najniža satnica je bila 12 kn, prošlo ljeto, puno radno vrijeme",
"Najniža satnica 11kn",
"Najniža je bila 15 kn u trgovini, rintala dan i noć bez slobodnog dana",
"10 kn/h rad u solariju – premalo i za sjedenje",
"Najniža satnica za koju sam radila bilo je 14kn/h, sada radim za 55kn/h, ali bilo je potrebno 3 godine dok nađem adekvatan i dobro plaćen posao", samo su neki od odgovora koji svjedoče da se još uvijek mogu pronaći poslodavci koji studente plaćaju ispod definiranog cjenika preporučenih satnica.

L.B./foto: arhiva/MojFaks


studentski poslovianketaistraživanjestudent servisinajniže satniceKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se