Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Koliko su plaćeni najpopularniji poslovi među studentima u Hrvatskoj? Donosimo popis stvarnih satnica i poslova!

MojFaks | Karijera, 27.12.2017.Koliko su plaćeni najpopularniji poslovi među studentima u Hrvatskoj? Donosimo popis stvarnih satnica i poslova!

Osim što izvanredni studenti rade, velik broj redovnih također podebljava budžet obavljajući razne poslove posredstvom student-servisa. Satnice koje poslodavci nude raznolike su, no činjenica je da postoji svojevrsna psihološka granica ispod koje je spreman ići sve manji broj studenata. S druge pak strane, bivši studenti koji su radili prije nekoliko godina upozoravaju da su satnice ipak išle nabolje.

Malo koja tema uspije angažirati toliko broj studenata kao tema studentskog rada. I dok čekamo prvi sveobuhvatni Zakon o studentskom radu za kojega se poslodavci, ali i studenti jednako nadaju da će riješiti brojne probleme na tržištu studentskih poslova, istražili smo koliko su plaćeni najpopularniji studentski poslovi.


Izvor: scst.unist.hr

Neki traže posao s fleksibilnim rasporedom i mogućnošću rada na samo nekoliko sati dnevno, par dana u tjednu, a drugi pristaju i na "konkretnije" poslove koji podrazumijevaju osmosatno radno vrijeme, pet dana u tjednu. Bez obzira koliko vremena imaju i koji im oblik posla odgovara, jedno je sigurno – svi studenti žele biti adekvatno plaćeni. Evo koliko je moguće zaraditi obavljajući najpopularnije i najčešće studentske poslove.

ADMINISTRATIVNI POSLOVIIzvor: Shutterstock

Dovoljno je pregledati bazu uglasa bilo kojeg student-servisa i uvjeriti se da su administrativni poslovi česti u ponudi, ali i prihvaćanju od strane studenata. Iako je, primjerice, u Cjeniku studentskog servisa Studentskog centra u Zagrebu preporučena cijena sata studentskog rada za administrativne poslove 17,00 kn/sat, poslodavci ipak češće odlučuju plaćati više: prosječno 20, ponegdje 25, a rijetko manje od 18 kuna po satu.

Primjerice, na dan 20. prosinca, u rubrici Administrativni/uredski poslovi Student servisa zagrebačkog SC-a, samo je jedan oglas od njih 19 nudio satnicu nižu od 20 kuna, no to je ujedno bio i jedini oglas za posao koji ste mogli obavljati od kuće.

TURIZAM I UGOSTITELJSTVOIzvor: Shutterstock

Jedan od najčešćih poslova svakako je i onaj posluživanja hrane i pića ili pak pomoćnih poslova u restoranima, kafićima, hotelima ili pak turističkim kapacitetima. I ovdje aktualne cijene sata rada uglavnom premašuju preporuku zagrebačkog SC-a. Naime, oni za poslove rada u restoranima, konobarske, pipničarske i slične pozicije kao i pomoćne poslove u kuhinjama i za šankovima preporučuju između 17 i 18 kuna dok ponuda uglavnom sat studentskog rada cijeni 20 ili 25 kuna. Ako se radi na događanjima, proslavama, dočeku Nove godine ili noćnoj smjenu, cijene su više pa idu do 35, a ponekad i više (čak 50) kuna.

...Top zarada, ali samo pod ovim uvjetima: Evo što studenti misle o ponudi sezonskih poslova...


...I ljeti se zarađuje džeparac: najpopularniji poslovi za studente koji žele raditi...


...Satnice veće nego ikada prije: Zbog manjka radnika u turizmu studentski poslovi cvjetaju...


Odlazak na sezonu, ako poslodavac ispoštuje dogovor, može biti vrlo unosan za studente. Osim što su poželjna radna snaga zbog koje se čak i podižu satnice, nude i potencijal za solidnu zaradu, no naravno, uz mnogo rada. Prema portalu MojPosao.hr, prošle godine pravi je hit bio Sunčani Hvar iz kojeg kažu da će ove sezone plaća za konobare i kuhara iznositi od 6 do 7 tisuća kuna, za koktel majstore 8000, a plaća za sobarice te pomoćno kuhinjsko osoblje će biti 4000 kuna. Prema pisanju medija 2015. studenti su postali idealna radna snaga za poslodavce općenito, ali i na moru pa im satnica često dosegne 50 kuna, a najbolje prolaze hostese. O plaćanju viših satnica za noćni rad, smještaju i obroku često se više uopće ne mora pregovarati jer se podrazumijevaju.

EDUKACIJA I PODUKEIzvor: Pixabay

Nije tajna da se najbolji studenti ponekad "pokrivaju" držeći instrukcije kolegama ili srednjoškolcima. Tako je prosječno moguće zaraditi između 45 i 75 kuna po satu. Iako poslovi pomoćnika u nastavi nisu bog zna kako plaćeni (cca 20 kuna sat), ako se "uvalite" u neku školu stranih jezika proći ćete mnogo bolje: satnice variraju od 40 pa do čak 80 kuna za 45 minuta posla. No, treba imati na umu da ovakvi poslovi najčešće podrazumijevaju tek nekoliko sati tjedno što će utjecati na krajnju mjesečnu zaradu. Osim jezika, dobro se plaćaju i glazbene poduke pa ćete tako učeći djecu svirati neki instrument moći zaraditi 60-ak kuna po satu.

Najnoviji hit posao jest onaj pisanja seminarskih, a čak i završnih radova. Iako postoji registrirana firma za obavljanje ovog posla (konzultantskog, po njima), najčešće se radi o anonimnim individuama koje nude svoje vrijeme za izradu radova koje neki studenti nemaju vremena ni volje napisati. Suvišno je reći da će vam ova zona na rubu zakona priskrbiti nekoliko stotina kuna po radu. Ovdje cijene variraju pa je tako moguće pronaći oglase koji taj posao cijene na 20-25 kuna po kartici teksta pa do onih koji za isti posao računaju 150 kuna.

...'Povoljno pišem seminare, ali i disertacije': Tko je kriv što studentima drugi pišu radove?...


...Ne cijene ih ni profesori niti studenti: Fakulteti sve češće ukidaju pisanje diplomskih radova...


POSLOVI PROMIDŽBE, MARKETINGA I SL.Izvor: Tulumarka

Mnogo je pozivnih centara, marketinških agencija i sličnih tvrtki koje zapošljavaju studente. Rad u pozivnom centru najčešće vam nudi fleksibilno radno vrijeme, ali i skromniju zaradu. Ovdje se oglasi kreću unutar preporučenog okvira zagrebačkog SC-a: od 18 do 30 kuna, s time da je oglasa koji nude manje od 20 kuna po satu sve manje. Telefonska prodaja češće je na donjoj granici preporuke (18-30 kuna) jer ju većina poslodavaca cijeni na 20-ak kuna, no nude i proviziju. Koliko je to isplativo, na svakom je studentu da procijeni.

Hostesiranje, degustacije i slični poslovi bolje su plaćeni, a ovisno o poslodavcu mogu dapače biti i izvrsno plaćeni. Najčešće se nudi satnica od 50 kuna što i nije tako neobično s obzirom na to da se posao hostesa traži najčešće vikendom i u večernjim satima. Ponekad satnica može ići i do 100 kuna što je svakako mnogo više od preporučene satnice (između 18 i 30 kuna).

INFORMATIČKI POSLOVIIzvor: Pixabay

S obzirom na veliku potražnju stručnjaka za računarstvo i STEM, nije čudo da su poslovi programiranja, izrade web stranica, testiranja aplikacija i sličnih poslova odlično plaćeni. Često su i fleksibilni što se mjesta za rad (možete ih odrađivati kod kuće), ali i radnog vremena tiče jer je najbitnije obaviti posao u zadanom roku (ako se radi na nekom projektu) nego da se u uredu provodi neko točno zadano vrijeme.

...Sanjaš o poslu u Nanobitu? Uz ove insajderske informacije zaposli se kod jednog od najpopularnijih studentskih poslodavaca...


...Tvrtka Infinum kao primjer svim poslodavcima: Nudi besplatni tečaj za studente, a onima najboljima i posao...


...Posao s povlasticama: Domaći softveraši otkrili zašto je dobro studirati računarstvo i informatiku...


Cijene sata kreću se od 25 ili 35 kuna, a idu i do 50, 60, ovisno o tipu posla i uvjetima rada. Preporuke SC-a ovdje nema, što ne čudi s obzirom na to da je Cjenik pisan 2006. godine otkad je na tržište stiglo mnogo novih poslova vezanih uz računarstvo, informatiku, programiranje i sl.


Izvor: Shutterstock

Ono što se svakako često može čuti, kako od poslodavaca tako i od studenata koji su radili, a možda i nakon diplome ostali kod poslodavca kod kojeg su počeli još u studentsko vrijeme, satnicu je moguće povećati uz odgovorno obavljanje posla, postizanje pozitivnih rezultata i ambiciju. Stoga je jako bitno naglasiti da će konačna plaća na kraju mjeseca uvelike ovisiti o studentu – njegovom zalaganju, vremenu koje može posvetiti obavljanju posla, ali i motiviranosti da posao obavi najbolje što može.

Nažalost, činjenica je da na tržištu rada postoje nekorektni poslodavci, kao i neodgovorni posloprimci, stoga je mudro prije svake prijave za posao raspitati se među starijim kolegama, ali i na društvenim mrežama, kakvi su radni uvjeti u pojedinim firmama.

L.B./Ivana Petrić
foto: scpu.hr


poslovipopularni posloviplaćasatnicaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se