Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kraljica stažiranja i stručne prakse savjetuje kako dobiti staž koji god poželite

MojFaks | Karijera, 25.04.2016.Kraljica stažiranja i stručne prakse savjetuje kako dobiti staž koji god poželite

Ova mlada autorica knjige 'All Work, No Pay' poznata je stručnjakinja za razvoj karijera i stažiranja.

Do sada je držala govore u velikom broju škola i fakulteta, pred tisućama učenika i studenata, kako bi ih motivirala za prikupljanje relevatnog iskustva koje će im pomoći pri pronalasku boljeg posla nakon završetka školovanja.

Životopis bez radnog iskustva više nije dovoljan


Lauren smatra kako je životopis bez ikakvog radnog ili praktičnog iskustva na današnjem tržištu rada nedovoljan, a ovo potvrđuju i statistički podaci: radno iskustvo prikupljeno tijekom školovanja omogućuje pojedincima više bolje plaćenih poslovnih ponuda nakon završetka školovanja.

Lauren je za vrijeme svog studija prikupila relevatno poslovno iskustvo tijekom odrađivanja nekoliko stažiranja, što njenim savjetima daje praktičnu vrijednost. Time je uvidjela koliku važnost takvo iskustvo ima za mladu osobu te je osobno pokrenula internet platforme koje pomažu pri povezivanju mladih i tvrtki koje nude stažiranje. Uz to, Lauren iz tjedna u tjedan daje savjete vezane uz stažiranje, poslove, vodstvo i poduzetništvo putem svog YouTube kanala.Kako dobiti idealnu stručnu praksu ili priliku za stažiranje?


1. Lista iz snova


Prva stvar koju autorica savjetuje pri prijavljivanju na bilo koju vrstu staža jest da napravite tzv. "dream list" koju ćete uvijek imati uza sebe. Na tu listu navedite sve tvrtke u kojima se želite prijaviti za stažiranje, kontakt-adrese i brojeve telefona na koje se morate prijaviti, sve potrebno za prijavu (dokumenti, uvjeti) te datum konačnog roka prijave. Važno je zapisati točan datum kada ste poslali svoju prijavu kako biste se nakon točno dva tjedna od vaše prijave javili vašem mogućem poslodavcu, mailom ili telefonski, da potvrdite jesu li zaprimili vašu prijavu. Na taj način istaknut ćete se u moru drugih zainteresiranih i pokazati da brinete.

2. Društvene mreže


Područje društvenih mreža uvijek je pomalo sklisko jer je tu vrlo teško razlučiti poslovno od privatnog. Stoga, Lauren savjetuje svakome "predsjednički zadatak": pokušajte odgovoriti na pitanje "da se sutra kandidirate za predsjednika, što biste željeli da drugi pronađu o vama?“. Iako su društvene mreže privatna stvar, one poslodavcima omogućavaju da o vama saznaju nešto više. Dobar je savjet maknuti/obrisati/zaključati sve što bi moglo biti imalo kompromitirajuće ili napraviti zaseban osobni profil preko kojega ćete komunicirati s prijateljima i obitelji te bez grižnje savijesti objavljivati fotografije s ludog subotnjeg izlaska. Redovito osvježavajte vaše profile, a LinkedIn je obavezan! Tu budite najbolja verzija sebe.

3. Materijali za prijavu


Materijali koje prilažete prilikom vaše prijave prva su slika koju poslodavac dobiva o vama. Tu spadaju životopis, motivacijsko pismo i pismo preporuke. Životopis mora biti jasan, prilagođen poziciji za koju se prijavljujete, a svi podaci o vašem iskustvu neka budu kronološki poredani: prvo uvijek navodite vaša recetnija iskustva. Ako pak nemate iskustva, prisjetite se izvannastavnih aktivnosti, predmeta i tečajeva koje ste pohađali ili volontiranja. Takve stvari pokazat će poslodavcu da ste proaktivni i voljni raditi iako ste mladi.

Također, u životopisu jasno navedite svoje kontakte i detalje vezane uz vaše obrazovanje (kada ste maturirali, koja ste godina na fakultetu i sl.). U motivacijskom pismu navodite sve ostale detalje koje ne navodite u životopisu – predstavite se u malo osobnijem svjetlu i priložite informaciju o periodu u kojem ste u mogućnosti raditi. Iako je ponekad teško doći do njih, pisma preporuke zlata vrijede! Lauren navodi tri tipa preporuka koje možete imati: akademsku, profesionalnu i osobnu! Osobno pismo preporuke napisano je od strane člana obitelji ili prijatelja za kojeg smatrate da je u mogućnosti dobro vas opisati. Naravno, ta bliska osoba mora imati dobru referencu i biti usko vezana uz posao ili područje unutar kojega se prijavljujete za staž ili stručnu praksu.


Knjigu je moguće naručiti na Amazonu, eBayju...

4. Odlazak na intervju


Intervju je nakon dobro pripremljenih materijala najvažniji faktor za dobivanje staža kojeg želite – budite primjer onoga što je vaš životopis već rekao o vama. Obucite se prikladno i s obzirom na situaciju, čime ćete odati dojam osobe kojoj je ova prilika jako važna te ju shvaćate ozbiljno i zrelo. Na razgovor se naravno dolazi na vrijeme, najbolje oko 15 minuta ranije, s kopijama svih materijala koje ste im prethodno poslali. Tijekom intervjua možete pisati bilješke ukoliko poslodavac počne pričati važnije detalje o svojoj kompaniji ili poziciji za koju ste se prijavili. Također, uvježbajte sposobnost kratkog predstavljanja i sažetog odgovaranja jer ćete se poslodavcu morati predstaviti u samo nekoliko minuta.

5. Zahvalnica nakon intervjua


Jedan od savjeta koji mi se najviše svidio jest onaj koji nalaže da nakon završetka intervjua pošaljemo zahvalnicu. Bio to običan e – mail ili malena, osobno prilagođena zahvalnica koju možete pronaći online, iskoristite ju da se zahvalite poslodavcu što vam je dao priliku i odvojio dio svog vremena da organizira intervju s vama, uz neizostavnu rečenicu da se veselite njegovom / njezinom javljanju u budućnosti bez obzira na ishod. Na ovaj način pokazat ćete da ste savjesni i obazrivi.

Iako se ovi savjeti čine pomalo banalni, puno znače osobi koja tek započinje svoju karijeru i zbog toga je recezenti opisuju kao odličan vodič za mlade.

S druge strane, pojedinci koji su pročitali ovu knjigu navode kako se uvijek vraćaju njenim savjetima bez obzira na iskustvo koje su već stekli. Kako kažu, tek kad su počeli primjenjivati savjete koje im je autorica dala, konačno su počeli dobivati pozicije na koje su se prijavljivali i napredovati na poslu. Za nas studente od posebnog su značaja svjedočanstva onih koji kažu da su im ovi savjeti pomogli u bržem pronalasku posla kojeg su željeli, jednom kad su završili svoj studij.

Emanuela Međan
foto: Shutterstock


Lauren Bergerstažiranjestručna praksasavjetikarijeraposaoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se