Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ministarstvo turizma stipendira mlade, a na 'burzi' 40 tisuća educiranih u turizmu i ugostiteljstvu

MojFaks | Karijera, 02.12.2016.Ministarstvo turizma stipendira mlade, a na 'burzi' 40 tisuća educiranih u turizmu i ugostiteljstvu

Vjerovali ili ne, turističkih radnika je sve manje, a popularnost turističkih škola i fakulteta opada. S druge strane, na 'burzi' trenutno čeka 40 tisuća osoba educiranih u turizmu i ugostiteljstvu...

Ovo je vrlo porazna činjenica s obzirom da Hrvatska slovi za turističku zemlju, u kojoj očigledno nema tko raditi.

Upravo zato je Ministarstvo turizma odlučilo stipendirati studente i učenike i na taj ih način potaknuti na upisivanje škola i fakulteta turističkog smjera. Ovo zvuči gotovo pa kontradiktorno, ako uzmemo u obzir izjavu ministra turizma Garija Cappellija koji kaže da je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno 40 tisuća osoba educiranih upravo u turizmu i ugostiteljstvu.

Ovih se dana mnogo govori o ovom nedostatku radne snage, među ostalim i u sektoru turizma, što zvuči gotovo paradoksalno, s obzirom na otprilike 250 tisuća osoba koliko ih se trenutno nalazi na Zavodu za zapošljavanje. Unatoč tome, ove turističke sezone tražio se radnik više zbog čega se postavlja pitanje o tome odakle će sljedeće godine doći potrebni sezonci kojih će, prema izjavi ministra Cappellija, faliti oko 20 tisuća.

Na okruglom stolu HGK-a na kojemu se raspravljalo o ovom problemu, ministar turizma je, uz najavu sjajnog bookinga za sljedeću turističku sezonu te otvaranje 40 novih hotela u sljedećih godinu dana, kazao da je hrvatskim hotelima potrebna kvalitetna radna snaga kako bi hoteli sa četiri ili pet zvjezdica, koji se najčešće posljednjih godina grade, bili konkurentni.

Najavio je pet regionalnih centara kompetencije za školovanje za rad u turizmu, a za što je osigurano 35 milijuna kuna iz EU fondova.

"Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje registrirano je 40.000 educiranih ljudi u ugostiteljstvu i turizmu, njih nekako moramo aktivirati", istaknuo je tom prilikom.


Izvor: Pixabay

Ono što zbunjuje je ovaj nesrazmjer broja nezaposlenih, a educiranih u turizmu i ugostiteljstvu, potrebe za sezonskim radnicima i činjenica da se stipendiraju učenici i studenti koji odluče upisati škole i fakultete ovog usmjerenja.

Jesu li osobe prijavljene na burzi nezainteresirane i iako "aktivno traže posao", "mole boga da ga ne nađu", ima li za njih posla samo u sezoni, ali ne i izvan nje ili nisu dovoljno educirani kad postoji tolika potreba za kvalitetnim kadrom da ga se čak stipendira? Kako su onda to osobe "educirane u turizmu i ugostiteljstvu" educirane, ako su, unatoč ogromnoj potražnji zbog koje se čak raspravlja o kvotama uvoza inozemne radne snage, i dalje nezaposleni i čekaju na "burzi"? Je li to sudbina i učenika i studenata koji odluče, potaknuti stipendijom od 800 kuna, upisati srodne škole i fakultete? Može li uopće stipendija u iznosu 800 kuna privoliti nekoga da upiše određeni studij i tako si odredi karijerni put?

Na svojim internetskim stranicama Ministarstvo se pohvalilo da su dosad sufinancirali 703 stipendista, a razlog za ovu stipendiju je manjak kadra u turizmu, što visokoobrazovanog, što sa srednjom stručnom spremom (unatoč ovoj brojci od 40 tisuća nezaposlenih u istoj branši).

Studenti imaju pravo na stipendiju u iznosu od 800 kuna od 1. rujna do 31. kolovoza sljedeće godine.

Ono što obvezuje stipendiste jest redoviti upis fakulteta turističkog smjera, završavanje obaveza u roku, ali tu je i sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme s tvrtkama koje surađuju s Ministarstvom vezano uz ove stipendija.

Leži li u tom grmu zec? U suradnji tvrtki koje na ovaj način dobivaju mladu radnu snagu koja je vezana ugovorom o stipendiranju i ne smije prekinuti radni odnos nakon diplome najmanje godinu dana?

Bilo kako bilo, za sve zainteresirane javni poziv otvoren je do 18. studenog ove godine.

L.B., Ivana Petrić
foto: Pixabay


stipendijeMinistarstvo turizmaturizamHZZKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se