Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Moraš po ugovor u SC? Uz novu aplikaciju za studentske poslove reci baj-baj beskonačnim redovima u student-servisu

MojFaks | Karijera, 09.07.2018.Moraš po ugovor u SC? Uz novu aplikaciju za studentske poslove reci baj-baj beskonačnim redovima u student-servisu

Studentski poslovi mnogim studentima znače više nego džeparac. Donose im iskustvo, nova poznanstva, dobre kontakte za budućnost, timske i razne druge vještine. Ipak, doći do tih prilika može biti najteži dio. Frustracija za studente počinje još dok traže posao, a uz birokraciju sa studentskim ugovorima, razvlači se i tijekom čitavog radnog odnosa.

Trenutnim i budućim studentima uskoro će se na korištenje ponuditi organiziran, brz i poticajan servis za kreativni, fizički i intelektualni napor. Platforma koja bi im to sve olakšala dolazi iz vjerojatno neočekivanog izvora – međunarodne kompanije Bayer, piše Netokracija.

U Bayerovom 'razvojnom' laboratoriju zadnjih mjeseci razvijala se spot.one aplikacija koju bi ukratko mogli opisati kao platformu s više vrsta radnih zadataka koja osigurava da studenti dobiju priliku raditi bez obzira na iskustvo.


...Top 10 poslodavaca za koje se u SC-u traži ugovor više: Ovo su tvrtke u kojima radi najviše hrvatskih studenata...


"Mladi često nemaju priliku steći mnogo praktičnog znanja tijekom studiranja unatoč laboratorijskim vježbama i seminarima – primjena znanja je ipak najbolja kroz praksu na konkretnom radnom mjestu. Za to su tu studentski poslovi, ali i njih se često bira samo zbog dobre satnice ili nezahtjevnog opisa posla – prilika se grabi bez obzira je li posao dio struke ili ne. spot.one bi trebao biti projekt koji bi to promijenio i podigao čitav proces na novu razinu", objašnjava Marin Odak, voditelj IT i eMarketing odjela te voditelj tima za razvoj spot.one aplikacije za Netokraciju.

Na platformi su svi "poslovi" razlomljeni na zadatke i izazove: zadaci su osmišljeni kao kratkotrajni poslovi iz raznih područja koje student bira prema svojim interesima, a izazovi su studentski projekti u kojima pojedinačan student ili tim predlažu ideje ili rješenje problema.

...Novo istraživanje pokazalo: Idealna satnica za studentske poslove iznosi 35 kuna...


"Širok je raspon zadataka – od kratkih administrativnih zadataka koji se mogu napraviti u nekoliko minuta pa sve do kreativnih izazova u koje je potrebno uložiti više vremena i koji se mogu odrađivati u timovima. Za takva inovativna rješenja izazova studenti, osim novca, mogu 'zaraditi' i priznanje", kaže Odak.Svaki od zadataka ima svoje prednosti i svaki je predviđen za različite vrste rada te je na studentu da odabere koji mu stil najviše odgovara. Ovisno o vrsti zadatka, studenti će moći sami odlučiti kako si rasporediti vrijeme za rad, a zadan će biti tek krajnji rok. Zadaci se razlikuju i po mjestu odrađivanja, neke će biti moguće raditi od kuće, neke na terenu, a za neke će biti potrebno doći u ured.

Kako tvrdi Odak, sve što trenutno studenti imaju na raspolaganju za traženje honorarnih i studentskih poslova su ploče s oglasima u Studentskim centrima, online oglasnici i freelance platforme, no nijedna od njih nije cjelovito rješenje za studentske poslove.

"Ograničena pretraživanja, netransparentni uvjeti rada, neplaćeni sati ponavljajući su problemi s kojima je sustav zagađen, a digitalne platforme kao radni proces već su dokazale da mogu rješavati te 1.0 probleme. Stoga primjer aplikacije poput spot.one, koja nije samo oglasnik studenskih poslova, već mjesto na kojem student odrađuje sve korake od prijave, preko komunikacije s poslodavcem, odrađivanja zadatka i na kraju same isplate, može donijeti nešto novo i inovativno što se čekalo na tom području", pojašnjava.

...Novost za studente koji traže povremeni posao: Mjesto na kojemu možete ocijeniti poslodavca i bez iznimke vidjeti satnice...


Takva rješenja se često čine intuitivna i jednostavna, no njihova realizacija zahtijeva vrlo dobro poznavanje krajnjeg korisničkog iskustva. Bayer je do sada proveo nekoliko ispitivanja sa studentima, no uvijek su se držali jedne nit vodilje za svaku nadogradnju.

"Glavna ideja je stvoriti mjesto jednakih šansi, gdje se nagrađuje kreativnost, i gradi iskustvo po vlastitom rasporedu i preferencijama bez obzira na stavke u CV-u. Iako na internetu možete naći freelance platforme za rad, one su vrlo često prilagođene samo određenim strukama i sadrže ograničene vrste zadataka, dok ovdje pokušavamo okupiti što veći broj studenata i ponuditi što raznovrsnije zadatke. Primjerice, kod zadataka koje mi nazivamo 'Izazovi' neće biti selekcije, već smo otvoreni za sva rješenja i ideje koje nam studenti mogu ponuditi (neovisno o fakultetu koji studiraju ili čime su se dosad bavili), a za neke zadatke dovoljno je samo da su se javili prvi", dodaje Marin.

Isplata putem e-ugovora – nema više čekanja u redu u SC-u


Neke reforme se rješavaju bez puno priče, a kako bi studenti lakše rješavali svoje studentske ugovore, po kratkom postupku zaobišla se tromost postojećeg stanja stvari. Bayer je u dogovoru sa SC-om osigurao da proces isplate bude u skladu s principima spot.one platforme.

"U suradnji sa SC-om omogućili smo da isplate teku preko e-ugovora te time olakšali i studentima i poslodavcima. Studenti trebaju samo jednokratno, pri registraciji na platformu ispuniti pisanu suglasnost za isplaćivanje putem e-ugovora. Nakon što je taj zahtjev ispunjen, sve se događa online, brzo i transparentno – čime rješavamo često spominjane probleme sa studentskim isplatama", pojašnjava Marin.


...Jednim klikom provjeri iznos koji si zaradio na ugovor: Omiljena aplikacija studenata koji strahuju od poreza spremna za korištenje...


No, spot.one neće biti samo platforma gdje dolazite odraditi posao za novac, iz Bayera žele poticati suradnju korisnika u sklopu čega trenutno rade i na inovativnom prostoru.

"Taj zajednički prostor smo zamislili kao fizičku manifestaciju spot.one platforme i trenutno je u izradi. To će biti mjesto gdje će studenti moći odraditi neki zadatak, proći trening potreban za odrađivanje zadatka, konzultirati se s mentorom (poslodavcem), raditi na izazovima u timu, ali to će biti i mjesto za održavanje stručnih predavanja, tribina, radionica s vanjskim suradnicima, startupovima ili studentima", nabraja.

Već devet mjeseci u razvoju, beta verzija spot.one aplikacije trebala bi dovesti do potpune promjene koncepta studenskih poslova. Uz testiranja kroz ovo ljeto, do početka akademske godine očekuju full launch aplikacije, a nadamo se da će naići na simpatije, kako studenta tako i poslodavaca.

Ukoliko želite sudjelovati u testiranju ove aplikacije, sve što trebate napraviti jest ispuniti podatke u pop-out prozorčiću nakon klika na gumb "Pridruži se!".

L.B./izvor: Netokracija
foto: Darko Ba/MojFaks


aplikacijastudentski posloviBayerspot.oneKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se