Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Najbolji honorarni poslovi od kojih možeš zaraditi vikendom

MojFaks | Karijera, 12.03.2018.Najbolji honorarni poslovi od kojih možeš zaraditi vikendom

Kao studenti, većina nas je u vječnoj potrazi za nekim dobrim honorarnim poslom koji neće uzeti previše vremena, a opet satnica je ok plaćena. Mnogi od nas probali su konobarenje, hostesiranje, dijeljenje letaka, anketiranje… No sve je više poslova u kojima mladi mogu pružiti neku dodanu (kreativnu) vrijednost i uz posao obogatiti sebe i druge.

Donosimo popis poslova za koje si vjerojatno čuo/la, no za svaki slučaj provjeri jer možda dobiješ neku novu ideju.

Davanje instrukcija – ovo se odnosi najviše na studente koji polaze neke prirodoslovne fakultete, no i «jezičari» bi mogli naći svoje. No, ako si baš jako dobar student na bilo kojem fakultetu (pravo, ekonomija itd.) i rasturio si neki ispit koji je svima težak, zašto ne bi pomogao drugima objasniti to komplicirano gradivo i pritom nešto zaraditi? Danas kada imamo Facebook, Instagram i druge ekstremno brze oblike komunikacije, lakše je nego ikada dosada oglasiti što možeš ponuditi. Netko tko se muči s nečim što si ti rješio bez probema će možda naknaditi

Babysitanje vikendom – pored klasičnog čuvanja djece tijekom radnog tjedna, roditelji će ponekad poželjeti otići van vikendom, imaju obveze ili nešto treće. Obično se tu radi o nekoliko sati, pa u prosjeku možeš zaraditi dvjestotinjak kuna (cca 35kn/h) što može biti neki dodatni džeparac, ali ne i neka konkretnija zarada. Ako imaš dar za posložit djecu da te slušaju, tko je vidio odbiti novce?

Dečki za utovar-istovar – možda više nema poslova rada na skladištu kao što je bilo prije – robotizacija i pametno upravljanje skladištima su napravili svoje -  no ako imaš snage u rukama, leđima i nogama, uvijek će netko trebati pomoć prilikom selidbe/useljavanja stana ili poslovnog prostora. Zašto to ne unovčiti? Ako te netko traži za prijateljsku uslugu, reci da može i da već imaš iskustva jer si s prijateljem radio dvije-tri selidbe i skroz ste ok zaradili. Tako ćeš dati do znanja da ne radiš besplatno i da želiš da se tvoje vrijeme i rad cijene. A kao frendovsku uslugu ćeš se uvijek potruditi i više nego za ono što si plaćen.Hostesiranje na partyjima, domjencima i sl. – zgodna si i voliš se srediti i izaći van i ne smetaju ti svi oni koji znaju biti naporni i djedovi koji se ne mogu odlijepiti od hostesa? Ok, ako je tako onda već debelo zarađuješ od ovog posla i mi ti ne trebamo. Ako razmišljaš o ovom poslu, znaj da uvijek postoje ozbiljne marketinške agencije koje traže hostese i možeš dobiti priliku raditi na velikim partyjima za ozbiljne klijente. Ne mora postojati oglas da traže hostese – vjeruj nam, uvijek ih traže i dovoljno je vidjeti da se bave organizacijom eventat. Javi im se i reci da misliš da bi se dobro snašla u tom poslu i to je to.

YouTube vlogging – pored svih ovih klasičnih honorarnih poslova, pojavljuje se sve više vrsta poslova koje možeš raditi sam i od doma. Jedan je YouTube vlogging. Ako te to zanima, ali misliš da te «kamera ne voli», ne brini, stvar je navike i iskustva. Malo ljudi je televizično od prve, a čak i oni zapravo skrivaju ogromnu tremu. Uostalom, tko kaže da moraš biti ispred kamere. Odaberi neko područje koje te zanima, pogledaj YouTube tutorijale kako početi (podešavanje scene, svjetla i kako snimati s mobitelom) i samo još jedan savjet – radi na engleskom za temu koja će biti zanimljiva globalno. Lakše ćeš zaraditi od YouTube oglasa.

Fotografiranje i snimanje vjenčanja – i na kraju, jedan posao koji će zahtjevati još više truda od YouTube vlogginga, aliti nakon par godina može donijeti popriličnu zaradu. Ako voliš fotografiju ili snimaš videe, prvo si trebaš izvježbati oko kako bi se naučio pravilno snimati. Na YOuTUbeu postoji gomila tutorijala kako to raditi i dovoljan ti je mobitel za početak. Kasnije ćeš trebati nabaviti DSLR, bljeskalicu i još ponešto, no uvijek možeš unajmiti opremu i raditi za početak kao asistent za svjetlo, zvuk ili upravljanje drone letjelicom. Zvučni zabavno? I je, na početku ćeš možda raditi besplatno ili zaraditi neku siću, no kada stekneš iskustvo, zarada bi trebala biti od 100 na više kuna po satu, ovisno o opremi i iskustvu koje posjeduješ.


posloviposaostudentski posloviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se