Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Najgori poslovi za 2016.: jesi li i ti jedan od 'sretnika'?

MojFaks | Karijera, 28.04.2016.Najgori poslovi za 2016.: jesi li i ti jedan od 'sretnika'?

Odgovoriti na pitanje koji je posao najgori nije lako! Pomislite li prvo na čistače ulica ili konobare u prekrcanim restoranima? Ili pak menadžere koji su gotovo 24/ pod velikim stresom?

Portal CareerCast donosi listu najgorih poslova za ovu godinu, a novinari, prezenteri (urednici i voditelji TV emisija) i radnici koji rade u deratizaciji samo su neki od onih koji su se našli na ovome popisu.

Listu su formirali na temelju nekoliko kriterija: okolina u kojoj radimo (emocionalni, fizički, satnica), prihodi (prilike za napredovanje, plaća), rezultati i potencijali posla (porast zapošljavanja, rast plaće, smanjenje nezaposlenosti) i 11 stresora koji utječu radnike pojedinih poslova. Iako je na njihovoj listi 200 poslova, ovo je najgorih 10:

* Novinar/reporter – smanjenje broja tiskanih medija dovelo je do sve težeg zapošljavanja u ovoj struci, a i plaće nisu baš najizdašnije.

* Drvosječa – posao rušenja drveća i proizvodnje drvne građe drastično se smanjio sa sve većim udjelom e-knjiga, obrazaca i digitalizacije sadržaja koji su sve popularniji. Uz opasnosti koje na ovom poslu vrebaju, nije teško shvatiti zašto se ovaj posao našao tako visoko na ljestvici najgorih.

* TV prezenter/voditelj – slično kao i s novinarima, sve je manje radnih mjesta, a dodatan faktor je i stres kojem su prezenteri izloženi.

* Glazbeni urednik/DJ: u vremenu sve većeg broja radio stanica koje nemaju glazbene urednike već im računala "biraju" i "puštaju" glazbu, ovo zanimanje polagano izumire.

* Profesionalni vojnik/vojnikinja – faktor stresa najsnažnije je izražen upravo u ovome zanimanju, pogotovo ako ste vojno lice u zemlji koja je sklona voditi ratove (poput SAD-a).

* Deratizator – radnici koji rade na kontroli populacije štetočina izloženi su opasnim kemikalijama, ali i ozljedama koje im mogu nanijeti životinje poput zmija, paukova, štršljenova. Uza sve to imaju prosječnu plaću.

* Trgovac – zanimanje koje se doista srozalo na niske grane: plaće su katastrofalne, radi se vikendom, blagdanima, a radni uvjeti su najčešće loši.

* Marketing i oglašavanje – sve manje radnih mjesta, stres, gotovo neprestana dostupnost kolegama/šefovima i klijentima – sve su to negativni faktori koji ovaj posao svrstavaju među najgore na tržištu.

* Vozač taxija – slično kao i u slučaju trgovaca.

* Vatrogasac

Ovdje pogledajte sve najgore poslove.

L.B./izvor: CareerCast.com
foto: Shuttestock


najgori poslovistresnegativni aspektiCareer CastKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se