Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Novi trend dokazao: ne moraš naći posao odmah nakon diplome

MojFaks | Karijera, 29.03.2016.Novi trend dokazao: ne moraš naći posao odmah nakon diplome

Iako vam godina pauziranja nakon diplome možda zvuči kao loš karijerni potez, milenijska generacija i stručnjaci za karijere tvrde da bi vas odmor nakon diplome mogao učiniti zanimljivijim kandidatom za posao.

Prosječni hrvatski student provede sedamnaest godina u sustavu obrazovanja, a odmah nakon izlaska iz tog sustava veselimo se pronalaženju posla koji će nas okupirati najmanje osam sati dnevno, najmanje pet dana u tjednu.

To je i vaš plan, zar ne?

Nekim studentima ideja zapošljavanja odmah nakon diplomiranja ipak nije toliko privlačna.


"Apsolvente bombardiraju pitanjima kao što su 'Koji ti je plan nakon diplome?' ", kaže Heather Hoglund iz Bostona, producentica koja je nakon diplome godinu dana putovala Europom. "Ako im ne odgovoriš da planiraš naći posao čudno će te pogledati. Postoji mišljenje da ćeš nakon stjecanja diplome s njom napraviti nešto korisno, što prije."Ali vjerovali ili ne, malena pauza prije zasnivanja stalnog radnog odnosa ima svojih prednosti! Iako poslodavci način na koji provodiš vrijeme nakon diplome procjenjuju na temelju brojnih faktora (od kojih neke možeš, a druge ne možeš kontrolirati), takozvana 'gap year' ne mora ti nužno donijeti negativne bodove u životopisu i na intervjuima za posao.


Milenijska generacija vidi pluseve i minuse ove odluke. Anketa koju je provela britanska business stranica Milkround pokazala je da čak 88% diplomanata smatra da im je pauza nakon diplome povećala šanse za zapošljavanjem.


Iako ovaj trend 'pauziranja' tek uzima maha, prema pisanju FastWeba rezultati su pozitivni, najblaže rečeno. Istraživanje provedeno od strane neprofitne organizacije za istraživanje pozitivnih efekata pauziranja nakon diplome – American Gap Association – pokazalo je da je pauziranje većini diplomanata pomoglo da steknu vještine i znanja koji će im biti od presudne važnosti za buduće poslove, utjecali su na njihov odabir karijere, ali i pomogli u dobivanju željenog posla.


Hoglund vjeruje da je milenijska generacija pod prevelikim pritiskom da pronađe posao odmah nakon obrazovanja i savjetuje da prvo otputujete, a tek onda pronađete posao. "Zapravo sam se javljala za poslove i prije nego što sam otputovala", kaže Heather. "Bila sam iskrena i rekla da već imam planove za sljedeću godinu, ali da mogu početi s radom čim se vratim. Većina poslodavaca podržavala je ovu ideju, a neki su čak bili i malo ljubomorni. Spoznaja da me čeka posao čim se vratim sa svoj proputovanja učinila je iskustvo putovanja još ljepšim!"


No, velika mana ovakvog plana jest ta da ćete poslodavcima morati objašnjavati što ste radili tih godinu-dvoje koje ste odlučili pauzirati i provesti putujući/volontirajući/što god poželite. Činjenica je da ćete biti u malenom zaostatku kad se vratite kući i počnete prijavljivati na oglase i natječaje.Wendi Weiner, stručnjakinja za pisanje životopisa i vlasnica tvrtke The Writing Guru koja se bavi pisanjem profesionalnih životopisa i podučavanjem tehnika kako napisati savrtšeni životopis savjetuje svim studentima da se počnu prijavljivati na oglase za poslove već na apsolventskoj godini. "Zbog snažne konkurencije na tržištu rada, milenijska generacija mora biti svjesna da se na iste poslove prijavljuje velik broj mladih ljudi sa sličnim kvalifikacijama. Nemojte se naći u situaciji da niste bili ni na jednom intervjuu dok čekate da vam pauza završi."


Treba imati na umu da godina pauziranja ne mora biti negativna mrlja u vašem životopisu ako se znate dobro 'prodati' na razgovoru za posao. Elizabeth Atcheson, savjetnica za karijeru u centru Blue Bridge Career Coaching u Seattleu, kaže da je odluka na vama te bi se u skladu s njome trebali usredotočiti na pozitivne strane pauziranja nakon diplome. Na kraju krajeva, bolje je da to odradite sada nego kasnije u životu kada bi bilo puno teže objasniti ovakvu 'pauzu' unutar puta vaše osobne karijere.


"Ako si možete priuštiti ljeto bez obaveza prije nego što krenete tražiti posao, ako želite putovati ili raditi nešto drugo – napravite to", kaže Atcheson. "Ako u to vrijeme istražujete ili radite nešto što vas jako zanima i ako ćete moći pričati o svemu što ste naučiti pritom, većina poslodavaca neće vam uzeti ovakvu pauzu za zlo."


L.B./izvor: Monster

foto: Pixabay


posaokarijeraslobodna godina'gap year'volontiranjeputovanjezapošljavanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se