Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Od natjecanja do vlastite tvrtke: dubrovački studenti osmislili sustav 'pametnog parkiranja'

MojFaks | Karijera, 29.04.2016.Od natjecanja do vlastite tvrtke: dubrovački studenti osmislili sustav 'pametnog parkiranja'

Ukoliko živite u bilo kojem većem hrvatskom gradu, sigurno znate koliko je teško pronaći parkirno mjesto, posebice u samom centru ili u vrijeme najvećih prometnih gužvi.

Dubrovnik ima velikih problema s parkingom, a osim što je besciljno kruženje ulicama u potrazi za tim jednim mjestom na koje se možemu stinuti ekološki problem, predstavlja i velik gubitak dragocjenog vremena.

No, čini se da je rješenje na pomolu! Četiri studenta iz Dubrovnika, Robert Kalačić, Hrvoje Lakić, Petar Matuško i Dubravko Jakovljević, došla su na odličnu i tehnološki naprednu ideju osmišljavanja sustava "pametnog parkiranja" koji bi trebao riješiti problem potrage za parkirnim mjestima.

Robert studira elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu na Sveučilištu u Dubrovniku, a Dubravko akvakulturu na istom sveučilištu. Hrvoje u Mostaru studira strojarstvo, a Petar je bivši student prometa u Zagrebu. Pred njima je svakako svijetla poduzetnička budućnost jer su u međuvremenu, od pobjede na Hackatonu prošle godine, osnovali svoju tvrtku – Universal Industries – te na taj način pokazali da su dobra ideja i hrabrost odličan način za pronalaženje svog mjesta na tržištu rada.Četiri vozača – jedna genijalna ideja


"Na ideju je zapravo došao Robert, koji od svih nas najviše vremena provodi u autu (smijeh)", prisjetio se Dubravko. "Dubrovnik inače ima ogroman problem s parkingom, kao što vjerojatno svatko tko ga je posjetio bar jednom zna. Robi se zato na prošlogodišnjem Hackathonu odlučio pozabaviti rješavanjem tog problema, a sa svojim projektom pametnog parkinga osvojio je prvu nagradu", kaže.

S obzirom na to da su sva četvorica vozači, uopće zapravo i nije bilo neke rasprave oko toga hoće li raditi upravo na tom projektu ili ne. Svima im je cilj olakšati traženje parkinga u Gradu, kako radi uštede vremena, goriva i novca, tako i radi smanjenja emisija štetnih plinova jer se 40% vremena potrošenog u autu u Dubrovniku svodi upravo na traženje parkinga.Akademsko obrazovanje, naravno, pomoglo im je u stjecanju samopouzdanja da se uhvate u koštac s tako velikim problemom, ali i da o njemu počnu razmišljati na specifičan način. Ipak, institucionalnu pomoć nisu imali.

"Svakako da smo kroz studijsko obrazovanje naučili kako razmišljati o određenim problema i suočiti se s izazovima, no neku konkretnu potporu naših fakulteta nismo imali, s obzirom da nismo ni išli za tim", kaže naš sugovornik. "Naravno, svi profesori s kojima smo popričali o određenom problemu su nam izašli u susret i odgovorili na pitanja, dali poneki savjet i uputili nas na daljnje kontakte, na čemu smo im veoma zahvalni", dodaje.

Bez Hackatona ne bi bilo ni naše tvrtke


Zbog toga su platforme poput Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA-e) i Hackatona još i važnije: nude priliku mladima poduzetničkog duha, ali s nedovoljno iskustva i umreženosti, da se pokažu, dokažu, ali i posljedično tome – zaposle i izgrade karijeru.

"Da nije bilo Hackathona, vjerojatno ne bi bilo ni Universal Industries-a, kao ni Enum Software-a, druge start-up tvrke koja je nastala nakon prošlogodišnjeg Hackathona", prisjetio se Dubravko. "U tih 48 i nešto malo više sati koliko traje samo natjecanje, natjecatelji ne uče samo kako napraviti proizvod, već i kako ga predstaviti publici, a tu im puno pomažu i mentori od kojih su neki već godinama u biznis svijetu, a neki, poput nas, su tek ušli u njega."Od tri najbolja projekta s prošlogodišnjeg Hackatona koja je Grad odlučio financirati, pametni parking bio je prvi, modernizacija Dubrovačke kartice drugi, a pametno navodnjavanje treći. Tako da su i dečki i Enum Software dobili podršku Grada preko Razvojne agencije grada Dubrovnika.

"Dobili smo na korištenje ured u sklopu Smart Dubrovnik CityOS laba, u sklopu DURA-inog poduzetničkog inkubatora Tvornica ideja, gdje provodimo većinu vremena, osim kad smo na terenu i postavljamo ili testiramo sustave", dodaje.Pametnim sustavom izbjegli građevinske radove


Iako sustav Smart Parking može zvučati komplicirano, zapravo uopće nije, barem kad ga objašnjavaju ovi studenti. "Naš sustav zapravo čine dva uređaja – sensor node i sensor hub. Node stoji na svakom parking mjestu i pomoću infracrvenog senzora detektira vozilo, te bežičnom mrežom šalje podatke na hub. Hub skuplja podatke te ih šalje na server, s kojega se oni onda dalje proslijeđuju klijentima. Na ovaj način izbjegli smo građevinske radove, jer smo htjeli da montaža samog sustava bude što jednostavnija i efikasnija. To nam omogućuje puno lakšu nadogradnju sustava, jer na svako novo parking mjesto jednostavno možemo dodati novi node, kojeg sustav sam registrira i asimilira", objašnjavaju.Glavna prednost je, naravno, pojednostavljeno nalaženje slobodnih mjesta u korisnikovoj blizini ili na određenoj lokaciji koja ga zanima. Na mobilnoj aplikaciji koja će uskoro postati dostupna, korisnici će moći vidjeti sva slobodna mjesta na određenom parkingu ili šire, te informacije o parkingu poput cijene, uvjeta korištenja i sl.

Ovime se smanjuju gužve u prometu jer vozači ne traže mjesta naslijepo već znaju točno gdje moraju ići, a samim time smanjuje se i gubitak vremena provedenog u besmislenom kruženju po gradu. Osim toga, važne su im i ekološke prednosti ovakvog sustava. "Također se uvelike smanjuju i emisije stakleničkih plinova, što je nama osobno od velike važnosti jer smo svjesni opasnosti od globalnog zatopljenja, i shvaćamo koliko je važno poduzeti sve mjere da bi se ono spriječilo", dodaje Dubravko.

Osim parkiranja, bave se i navodnjavanjem i osmišljavanjem "pametnih" klupa


Osim parkiranja, mladi i perspektivni studenti bave se rješavanjem problema navodnjavanja grada, ali i osmišljavanjem "pametnih" klupa za sjedenje. "Pametno navodnjavanje također je jedan od nagrađenih projekata s prošlogodišnjeg Hackathona, kojim smo se odlučili pozabaviti jer je Dubrovnik grad s puno zelenih površina koje zahtijevaju velike količine vode za održavanje, a mi smo na neki način htjeli što više optimizirati sustav navodnjavanja i smanjiti potrošnju vode", objašnjavaju.

"To smo postigli postavljanjem senzora vlage u tlo, koji po potrebi otvaraju elektroventile i pale prskalice samo kad vlaga padne ispod određene razine. Tako smo izbjegli prskanje dan nakon kiše, na primjer, kada je tlo dovoljno vlažno, a stariji sustavi koji rade pomoću timera to nisu mogli detektirati. Time očekujemo uštedu vode od 30 do 50%. Prednost je i to što možemo prilagođavati vrijeme i količinu prskanja potrebama pojedine biljke, a ne sve zalijevati jednakom količinom vode."

Klupe, osim za sjedenje, služe i za punjenje pametnih telefona i tableta, putem 4 USB porta smještena u samo kućište klupe. Također služe i kao male metorološke stanice jer u sebi sadrže i određene senzore, poput senzora za temperaturu i vlagu zraka, atmosferski pritisak, razinu buke i sl., a svi podaci će se moći vidjeti na mobilnoj aplikaciji koja je trenutno u izradi i bit će svima dostupni."Kad smo se krenuli ovim baviti imali smo hrpetinu ideja i stvarno je čudo da smo se ograničili na ovako malen broj projekata, a ne razgranali još i dalje, no ograničeni smo vremenom, moramo povremeno i jest' i spavat', pa će neke druge ideje ipak morat još malo pričekat prije nego izađu na danje svjetlo", komentiraju ovo "grananje" u svojim projektima i interesima.

Samozapošljavanje kao najzahvalniji način rješavanja problema nezaposlenosti


Dečki su svojim idejama i upornošću dokazali da je moguće doskočiti velikom problemu naše zemlje – nezaposlenosti mladih. Samozapošljavanje je, kako kažu, svakako jedan od najzahvalnijih načina pronalaženja svog "mjesta pod Suncem".

"Otvoriti vlastitu tvrtku i održati je na životu nije nimalo lak zadatak, ali prednosti su brojne, od fleksibilnog radnog vremena, opuštene radne atmosfere, do mogućnosti da o svakoj ideji raspraviš s kolegama i da se svačije mišljenje uzme u obzir, a ne da te šef samo 'poklopi' i ne uzme u obzir sve opcije, kao što je često u velikim, uhodanim kompanijama", objašnjavaju. "Također je to jedno izvrsno iskustvo za svakoga tko tek ulazi u poslovne vode jer se puno više nauči kad sam moraš prolazit kroz neke procedure, što zakonske, što proizvodne, koje bi inače možda propustio."

Njihova je preporuka svima koji imaju dobru ideju za koju smatraju da pomaže ne samo njima već i drugima (bilo to uskoj lokalnoj zajednici ili čitavom gradu, županiji, možda čak i šire) da od nje ne odustaju već da se svim silama trude iznijeti je na vidjelo – bilo to putem natjecanja tipa Hackathona, prijavljivanjem na razne projekte ili samozapošljavanjem.

"Osmisliti projekt, svojim trudom ga odradit i na kraju vidjeti rezultate u stvarnom svijetu – sigurno je jedan od najboljih osjećaja na svijetu!", zaključio je Dubravko.

L.B./foto: privatna arhiva


Smart ParkingaplikacijaHackatonDURADubrovnikparkiranjeUniversal IndustriesRobert KalačićHrvoje LakićPetar MatuškoDubravko JakovljevićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se