Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

30 minuta videopoziva: Mentori iz IT-ja, prava, biznisa i politike nude vam priliku da se pripremite za posao – usprkos izolaciji

MojFaks | Karijera, 30.03.2020.30 minuta videopoziva: Mentori iz IT-ja, prava, biznisa i politike nude vam priliku da se pripremite za posao – usprkos izolaciji

Prvi dani izolacije prošli su u optimističnom označavanju svih stranica koje nude besplatni sadržaj: čitanje, gledanje, pohađanje online tečajeva - sve je to bilo na vrhu 'to do' liste. No, što je s razmišljanjem o budućoj karijeri i pripremi za zapošljavanje?

S obzirom na stanje izolacije u državi i odgađanje svih događaja koji su se trebali održati ovih mjeseci, mnogi maturanti i studenti ostali su uskraćeni za prisustvovanje na edukativnim sadržajima, ali i popularnim događanjima tijekom kojih se mogu upoznavati s potencijalnim poslodavcima, uvježbati pisanje životopisa i općenito se pripremiti za izlazak na tržište rada. Popularni sajam poslova Job Fair, koji posjeti više od 4000 studenata, samo je jedno od takvih korisnih događanja koje se ove godine neće održati zbog epidemije koronavirusa. 


...Pozitiva u doba korone: Besplatne instrukcije za sve učenike u sljedeća 2 tjedna...


Mirta je završila diplomski studij međunarodne politike na Sveučilištu u Teksasu, a trenutno, kako nam govori, sjedi kod kuće u Buxellesu i "križa dane na kalendaru". Naša sugovornica zna koliko je za studente važno da se upoznaju s mogućnostima zapošljavanja i razvojem karijere te je odlučila iskoristiti svoje slobodne vrijeme i pokrenuti inicijativu koja bi pomogla budućim kolegama. Putem svog Facebook profila, pozvala je kolege mentore i studente da izdvoje vrijeme i podrže inicijativu. 


foto:Shutterstock By fizkes
 
Vidim da ovo rade u SAD-u, pa hajdemo pokušati i u Hrvatskoj. Ako imate vremena, možete se prijaviti kao mentor jadnim izgubljenim studentima koji nemaju pojma što da trenutno rade kako bi se pripremili za karijere.

U video pozivu od 30ak minuta možete pomoći u pisanju životopisa, dati savjete o traženju posla, pomoći s pripremama za razgovor za posao ili podijeliti bilo što  smatrate korisnim za karijeru u vašem zanimanju. Ne košta vas ništa osim vremena kojeg uglavnom imamo na bacanje.

...U kriznim trenucima studenti pomažu nastavnicima: Osmišljavaju online predavanja i vode nastavu...Uključi se i TI!...


Ako ste vi jedan od jadnih izgubljenih studenata ili znate nekoga tko odgovara opisu, tu je i vaš formular za prijavu. Mogu obećati samo da ću pokušati spojiti što više ljudi, ali i to je bolje od ničega. Javite se ako imate pitanja!”, napisala je ona. 

Postoje dva obrasca, jedan ispunjavaju mentori, drugi studenti. Do sada joj se javilo više mentora nego studenata. Mentorstvo se nudi iz dosta područja: od IT-ja, biznisa, prava do politike. Što se tiče manjeg broja studenata, govori nam da ih nema mnogo na svojim mrežama pa joj je i teže doći do njih. 

"Danas ću spojiti s mentorima ove studente koji su se već prijavili, a onda je na njima da se dogovore kada žele pričati, ovisno o rasporedima", govori nam Mirta o planu rada. 

...Dok čekate da izolacija prođe: Uz ovih 6 prijedloga zaboravit ćete na epidemiju... I da, sve je BESPLATNO!...


Ako smatraš da imaš u iskustva i znanja iz pojedinih područja – klik na obrazac za mentore. S druge strane, ako ti se glava samo puni pitanjima o budućem zanimanju, a odgovore sve teže nalaziš – klik na obrazac za studente. Virtualna kava je definitivno dobila na korisnosti. 

A.Z.
foto: Shutterstock By fizkes


mentoristudentikarijerarazvojonlineinicijativaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se