Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pametan i električan: hrvatski student osmislio bicikl koji je nemoguće ukrasti

MojFaks | Karijera, 28.06.2016.Pametan i električan: hrvatski student osmislio bicikl koji je nemoguće ukrasti

Zamislite da imate bicikl koji razumije vaše glasovne naredbe, puni se na električnu energiju, upravlja putem mobilne aplikacije te je, uz sve to, potpuno siguran od dugih i ljepljivih prstića koji nemilice kradu bicikle u dvorištima studentskih domova...

O 20-godišnjem Ivanu Golubiću, studentu druge godine mehatronike na Tehničkom veleučilištu, pišu svi mediji. Upravo je on zaslužan za stvaranje ovog genijalnog izuma: pametnog, električnog i sigurnog bicikla G-runnera.

Cijelo vrijeme ste mrežno povezani, a bicikl fotografira rutu koju prolazite te je poslije možete pogledati, da nijedan detalj ne bi ostao neprimijećen, piše o njegovom izumu Jutarnji list. Bicikl zna prometna pravila i prilagođava vožnju trenutnim uvjetima na cesti.


foto: Facebook@Filip Čačija za Mobile Vechicle Technology

Njime se upravlja glasovno pa kada želite osvijetliti put, dovoljno je samo reći "Grunner, svjetla" i on će znati što treba učiniti. Osim toga, bicikl "radi" pomoću aplikacije za pametne telefone. Nakon što se uspješno prijavite u sustav za upravljanje, na ekranu možete pratiti sve potrebne podatke - od stanja baterije pa do brzine kretanja i ostalih vrijednosti.

Na projektu radi još nekoliko Ivanovih prijatelja: Zlatko Dražić, srednjoškolac iz Požege, zadužen za mehaniku bicikla, Ivan Puljko radi na dizajnu aplikacije i općem dojmu projekta, a Karlo Siladi izrađuje poslovni plan za cijeli projekt Grunner.

"Najveći problem nam je što nemamo prostor u kojemu bi se sastali i zajedno radili na novim projektima. Ovako smo svatko u svojoj garaži pa se za nekoliko mjeseci sastanemo i vidimo tko je što napravio. Naravno, tu je i vječiti problem s prihodima jer sve radimo od vlastite ušteđevine", kaže Ivan.Objašnjava da će Grunner imati dvije varijante, onu za individualnu vožnju od kuće do trgovine, i javni električni bicikl, za što se posebno zainteresirala slovenska udruga inovatora. Uz drugu varijantu pripremaju i mrežu punionica.

"U gradu imamo punionice električnih automobila, što je odlično, a sad zamislite da možemo turistima ponuditi da se voze gradovima i nacionalnim parkovima na tihim električnim biciklima, i to tako da ih rezerviraju na punionici i preuzmu. Sustav želimo povezati i sa ISVU sustavom da bismo studentima omogućili da sa svojim studentskim podacima otključaju bicikl i voze se, na primjer, od faksa do menze", objašnjava mladi inovator.

Super izum dodatno su osigurali i od kradljivaca bicikla. U aplikaciju su ugradili i sustav protiv krađe, piše 24 sata. "Nema šanse da ga itko pokrene bez šifre. Ako ga netko i ukrade, u svakom trenutku ga se može locirati upomoću GPS-a koji smo postavili na njega", kaže za ove novine inovator.


foto: Facebook@Mobile Vehicle Technology

Plan je uspostaviti i nadzorni sustav koji će korisniku omogućiti da u svakom trenutku može provjeriti stanje bicikla na punionici ili vidjeti na koja ga sva mjesta može vratiti.

Dečke možete pratiti na njihovoj Facebook i web stranici, kao i na stranicama udruge Innovus koju je osnovao mladi inovator Golubić.

L.B./izvor: Jutarnji list, 24sata
foto: Facebook@MobileVehicleTechnology


G-runner električni biciklIvan GolubićZlatko DražićIvan PuljkoKarlo SiladiTehničko veleučilišteKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se