Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Papir vrijedi čak i u EU: Odsad u Hrvatskoj možeš postati profesionalni priprematelj pizza i bureka

MojFaks | Karijera, 15.05.2018.



Papir vrijedi čak i u EU: Odsad u Hrvatskoj možeš postati profesionalni priprematelj pizza i bureka

Prvo ovakvo stručno osposobljavanje pokrenuto je u Zadru – hrvatskom 'pizza cut' gradu.

"Priprematelj bureka i pizza je posebno zanimanje. To ne spada u pekare, oni imaju svoj odvojeni program. Nazvan 'Priprematelj/ica pizza i bureka', ovo zanimanje nakon stručnog osposobljavanja ulazi u radnu knjižicu i prevodivo je. To znači da se takav verificirani tečaj može prevesti dolaskom u bilo koju zemlju Europske unije i u svakoj vrijedi", kaže za Zadarski.hr Jagoda Gluščević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Zadru.

Novim zanimanjem, pripremateljem bureka i pizza, koje je ponuđeno u Pučkom učilištu, ova je ustanova zaokružila cjelokupni ugostiteljsko – turistički program za restorane i hotele. No uvođenjem ovog stručnog usavršavanja potvrđeno je i da Zadar ostaje "pizza cut" grad.

"Ne možemo pobjeći od toga. Cijeli grad miriše na pizzu, iako treba istaknuti da u Zadru postoje i vrhunski restorani. Ako imamo niskobudžetne letove, onda imamo i takve potrošače. Stoga je procjena za uvođenje zanimanja priprematelj pizza i bureka ispravna", kaže Gluščević.

Osposobljavanje za ovo zanimanje traje 144 sata, od kojih je veći dio praktičan rad koji se odvojeno obavlja u zadarskim pizzerijama i "buregdžinicama". Iako je za ovaj tečaj potrebno imati 18 godina, za upis je dovoljna završena osnovna škola.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Zadarski.hr
foto: Facebook@Godfather Espresso


pizzaburekZadarpizza cut gradstručno osposobljavanje



Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se